Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gastritte Beslenme Tedavisi

GASTRİT NEDİR?

Gastrit, çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Mide iç zarındaki hücreler normal şartlar altında asit üretir, bu asitler besinlerin parçalanmasında rol oynamaktadır. Mide iç zarındaki hücreler, bazı mekanizmalar ile hasara karşı kendilerini korurlar, aside karşı dayanıklıdırlar. Bu direnç mekanizmalarının bozulması ve mide iç zarının iltihaplanması ile gastrit ortaya çıkar. Bu mekanizmaların bozulmasındaki en büyük etken helicobacter pylori bakterisidir.

 

Gastrite Sebep Olan Faktörler;

  • Dengesiz Beslenme
  • Hazır ve Paketli Gıdaların Aşırı Tüketimi
  • Alkol Kullanımı
  • Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanımı
  • Asitli İçecekler
  • Kahve
  • Ağrı Kesiciler -İbuprofen, Naproksen Sodyum gibi Etken Maddeli Ağrı Kesiciler
  • Asprin
  • Stres
  • Yaşlılarda Romatizma İlaçları Kullanımına Bağlı Olarak da Risk Artabilmektedir.

 

Gastrit Belirtileri;

  • Mide Yanması
  • Bulantı
  • Üst Karında Mide Ağrısı
  • İştahsızlık
  • Şişkinlik
  • Geğirme
  • Kusma
  • Belli bir yiyeceğin, alkol veya ilaç kullanımı gibi durumların sonrasında belirtiler ortaya çıkabilir.

 

GASTRİT TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ, NASIL BESLENİLMELİ?

  • Az az ve sık sık beslenilmeli
  • Yemekler yavaş yenmeli
  • Koyu çay, kahve, alkol, sigara kullanılmamalı
  • Baharatlı gıdalar, ketçap, hardal tüketilmemeli
  • Her gün en az 8 su bardağı ılık su içilmelidir
  • Besinler pişirilirken kızartma yöntemi uygulanmamalı
  • Diyet lifi açısından zengin bir beslenme düzeni oluşturulmalı
  • İşlenmiş gıdalardan, makarna, şeker ve beyaz ekmekten uzak durulmalı
  • Vitamin C alımı desteklenmeli. Her gün taze sebze ve meyve tüketilmeli
  • Özellikle antioksidan içeren meyve ve sebzeler diyette arttırılmalı. Kiraz, domates, böğürtlen, brokoli, biber...
  • B Vitamini ve kalsiyum açısından zengin gıdalar diyette arttırılmalıdır. Badem, kepekli tahıllar, fasulye, ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler...
  • H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.

 

Sağlıklı ve huzurlu bir haftasonu olması dileğiyle,

Diyetisyen & NLP Uzmanı Ecem BOZBEL

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 3
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 113
Kayıt tarihi
: 28.02.20
 
 

"Sağlıklı Zihin, Beden ve Ruh" Beslenme Uzmanı / NLP Uzmanı / Mindfulness Eğitmeni Instagram: nut..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster