Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '09

 
Kategori
Türk Mutfağı
Okunma Sayısı
5790
 

Gavut tatlısı " Erzurum" a hastır.

Gavut tatlısı " Erzurum" a hastır.
 

annemin yayma gavut tatlısı resmidir.


MALZEMELER:

3 su bardağı gavut,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı "dut" pekmezi,
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz.
3/4 su bardağı sade yağ (tereyağı, margarin)

HAZIRLANIŞI:

Derin bir tavaya gavud önce su konur, az ateşte karılır, bulamaç haline dönerken içine yağla, dut pekmezi ilavesiyle karıştırılır. 3, 5 dakika ateşte koyyulaşan bir karışım elde edilir. Ateşten alınarak 10, 15 dakika serinlemeye bırakılır sonra cevizi ilave edilir. Elde yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır, servise hazırdır. Annem çalıştığı için zamanı azdı resimdeki gibi tepsiye yayar, düzler sonra ikram ederdi.

Farklı şekillerdede hazırlanır, şöyle ki; içi derin kirpikli sahanlara yayıp üzerine ceviz ekerler. (Çok sıcaktır ağza sıcakken konmaz yakar)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

yaptığı pekmezli un helvasını anımsattı, kulakları çınlasın Ayfer ablamın; pek güzel yapar. Denedim ben olmadı, aynı tadı alamadım. Şimdide aklıma gavut takılacak, nerden bulsak diyeceğim. Annenizin eline sağlık. Çok enfes duruyor.

Portakal Çiçeği ve FISILTI 
 02.11.2009 17:38
Cevap :
ilginize teşekkürler evdede yapabilirsiniz.buğdayı temizyıkayın saç yani kalın tavada kavurun un haline getirip işlemi tamamlayabilirsiniz.Hoşçakalın.  02.11.2009 21:24
 

gavut nedir ? yoksa ne kullanilir.? cehelligim affola... tsk ler..

sababell 
 31.10.2009 0:52
Cevap :
Gavut;yıkanıp temizlenen buğdayın saç üzerinde ateşte kavrulup değirmende çekilmesiyle elde edilen ,kavruk unda denebilir.Zahmetli olduğundan şimdilerde nadir yapılıyor.Tatlıları leziz aynı zamanda besleyicidirler.Hoşçakalın memnun oldum.  01.11.2009 22:37
 

Resmi harika görünüyor eminim tadı da öyledir ama ''gavut'' ne ben bilmiyorum :)

shalimar 
 28.10.2009 10:21
Cevap :
gavut ekmeklik buğdayın çok yıkanıp temizlenipkurutulup kızartılması (yağsız)sonucu öğütülüpkalın un haline gelmiş halidir .Kavrulduğu için rengi azcık altınsarısıdır.cam kavanozlarda serin yerde saklanır.afiyet olsun .  31.10.2009 1:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 151
Toplam yorum
: 44
Toplam mesaj
: 30
Ort. okunma sayısı
: 1003
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster