Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '06

 
Kategori
Müzik
 

Gayda, buzuki ve kanun

Gayda, buzuki ve kanun
 

Gayda bir İskoç çalgısıdır ve çıkardığı ses çok hoşuma gitmiştir. Gayda solosunu barındıran birçok şarkı duyabiliriz. Ve böylece, gayda ile sanki İskoçya tarihine bir yolculuk yaparız. Pek fazla bilinmeyen gayda, şarkılara otantik bir hava kazandırır.

Buzuki ise bir Yunan çalgısıdır. Buzukiyi hem slow parçalarda, hem de hareketli parçalarda kullanabilirsiniz. Ve her iki halde şarkılara çok yakışır. Buzuki ile slow parçalarda hüzünlenir, hareketli parçalarda coşarsınız. Buzukinin sesi de çok hoştur ve kullanıldığı tüm parçaları "dinlenesi" kılar.

Bir de kanun vardır. Türk Sanat Musikisi'nde kullanılan kanuna, artık pek fazla duyamıyoruz. Kanunun sesinden de etkilenmişimdir ve oldukça hoş bir sesi vardır. Hatta sırf bu özelliğinden dolayı bile kanun çalmak öğrenebilir.

Bu yazıda, bu üç enstrümanın buluşma sebebi ise, bu üç enstrümanın da ses tınısının birbirine çok benzer oluşudur benim için. Üçü de, sizi bulunduğunuz yerden, başka diyarlara götürebilecek etkiye sahiptir.

"Etkileme katsayısı" bir hayli fazla olan bu üç çalgı da, kuşkusuz en iyi yerde olmayı hakediyor. Birbirine benzer tınılara sahip olan bu üç enstrüman da, bestelere farklı bir "boyut" kattığı kesin.

Belki de, henüz dünyanın en iyi müzik grubu oluşmadı, çünkü, bu enstrümanların her üçü de bir grupta biraraya gelmedi.

Kimbilir, belki de, dünyanın en kaliteli müziklerini yapmak için, bu üç enstrümanın bir grupta buluşması gereklidir.

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..