Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Atilla Salih Bineklioğlu

http://blog.milliyet.com.tr/atillasalih

09 Eylül '08

 
Kategori
Emlak
 

Gayrimenkulümü kendim satacağım diyenlerin dikkatine!!!

Gayrimenkulümü kendim satacağım diyenlerin dikkatine!!!
 

Bir mülkün satışı göründüğünden zordur. Zaman ayırmak, arandığında bulunabilmek, müsait olmak, özel eğitim, derinlemesine pazarlama bilgisi gerektirir.

Gayrimenkul konusunda özel eğitim almış bir profesyonel olarak, gayrimenkulümü kendim satacağım diye düşünenlerin göz önünde bulundurmaları gereken konulların şunlar olduğunu düşünüyorum.

Mülkünüz için en uygun fiyatı nasıl tesbit edeceksiniz?

Fiyatın düşüğü de yükseği de satıcının zararınadır. Düşük fiyat zaten adı üstünde, kaldı ki düşük fiyat aynı zamanda acaba bir şeyi mi var düşüncesi uyandırıp alıcıların olması gerekenden daha çok şüpheyle bakmalarına neden olur. Budurum haliyle satışı geciktirir.Yani ucuza satayım hemen satılsın derken aslında hem parasal hem de zaman olarak kayba uğramış oluyorsunuz.Yüksek fiyat ise doğal olarak gayrimenkulün satışını geciktirip adını çıkarır zamanla fiyat düşürülse bile alıcı gözünde daha da düşecektir beklentisi uyandırıp hem fiyat hem de zaman kaybından çifte zarara uğramanıza neden olur. Tecrübelerimiz ve yapılan araştırmalar gösteriyor ki yüksek fiyatla piyasa çıkarılan mülkler çok uzun zaman sonra ve piyasa değerinin altında bir fiyata satılabiliyor.

Bütün bunlardan daha önemlisi doğru fiyattan çıkılmadığı için gelen alıcılarda doğru alıcılar olmayacaktır. Kısacası fiyat belirlemek derinlemesine uzmanlık gerektiren bir iştir.

Farzedin fiyatı tespit ettiniz, bu fiyatı nasıl koruyacaksınız?

Genelde alıcılar;satıcının fiyatı şişirdiğini, satıcılarda; alıcının fiyatı düşürdüğünü düşünür. Alıcılar mülkün eksiklerini, kötü yönlerini dile getirerek fiyatı düşürmeyi denerler. Satıcılarda da birçok anılarını yaşadıkları, duygusal bağ kurdukları mülklerinin kötülenmesini hoş karşılamayıp kısa sürede diyaloğu kesip atarlar.

Güvenliğinizi hiç düşündünüz mü? Alıcıyı nasıl değerlendireceksiniz?

Her kapıya geleni alıcı kabul edip içeri mi alacaksınız? (Ciddi alıcı, öylesine gezen ya da bir bakayım nasılmış diyen ilgili ilgisiz herkes gelecektir.) Ön değerlendirme yapılmadığı için önüne gelen herkes müsait olup olmadığınıza bakmaksızın zilinize basıp dairenizi görmek isteyecektir. Bu durum evinizde anlamsız bir trafik oluşturacak ayrıca evinizin mahremiyeti diye bir şey kalmayacaktır. Lakin bu onların suçu değil sizin tercihinizdir.
 
Toplam blog
: 5
: 512
Kayıt tarihi
: 05.09.08
 
 

04.06.1977 Kocaeli doğumluyum. İstanbul Bahçelievler'de yaşıyorum. Gayrimenkul yatırım uzmanıyım. Ha..