Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '13

 
Kategori
Haber
 

Gaz Maskesi Kullanmanın Hayati Önemi

Gaz Maskesi Kullanmanın Hayati Önemi
 

 
Dün Aydın'dan metan gazı zehirlenmesi ile ilgili bir haber vardı haber bültenlerinde.
 
"Geçtiğimiz ay Muğla'da 7 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan metan gazı faciası bu defa Aydın'da can aldı. Kuşadası’nda kanalizasyon ilaçlama işlemi yapan 2 işçi ve bir itfaiyer eri hayatını kaybetti."
 
Belki önlem olarak bu çalışanların yanında gaz maskeleri veya oksijen tüpleri/ solunum cihazı olsaydı bu insanlar ölmeyecekti.
 
Ülke bu olaylardan nedense bir türlü gerekli dersleri almıyor. Kapalı mekanlara giren insanlar büyük risk altındadır. Devlet ve özel kuruluşlarda işi gereği kapalı mekanlarda çalışan insanlar gerekli önlemleri mutlaka almalıdırlar.
 
Bu konuda ülke çapında büyük kampanyalar yapılması lazım. İnsanların  artık kapalı/havasız olabilecek mekanlara karşı çok daha hassas olması ve bilinçlenmesi lazım.
 
Gaz maskelerini süs olarak da angarya olarak da değerlendirmemek lazım. Gerçekten hayat kurtaran
cihazlar olarak bunlara bakmak lazım.
 
Bu arada gaz maskesi ile toz maskesi arasındaki farkı da bilmek çok önemli. Toz maskeleri partikul maddelere/katı küçük tozlara karşı koruma sağlarken gaz maskesi adı üstünde zararlı gazı kartuşunda absorbe eden maskelerdir.
 
Gazdan koruyan maske; filtreli kartuşlu maskedir.
 
Tozdan koruyan maskeler ise P1, P2 denen toz partiküllerini engelleyen maskelerdir.
 
Toz maskesi daha ucuzdur, gazdan korur gibi gözükür ama çok fazla korumaz, çünkü gaz oradan da nüfuz eder. Gerçek gaz maskeleri ise çok pahalıdır. Kartuşların belli bir süre sonra değişmesi gerekir. Bunları ise iyi korumak ve hijyenine dikkat etmek gerekir.
 
Gaz ve toz maskeleri arasındaki fark artık daha iyi anlaşılması lazım. Zira artık bu maske işi görsel olarak da toplumun belleğine çok yakından işlemeye başladı. Artık göstericiler bile kask, gözlük, maske, dirseklik, eldiven, dizlik, ayakkabı gibi kişisel koruyucu ekipman konusunda bilinçli hareket ediyorlar. Ama aynı hassasiyeti ne yazık ki gerçekten bir işte çalışan insanlar göstermiyor veya
gösteremiyorlar.
 
Yapılan işi ciddiye almak lazım, olaylardan gerekli dersleri çıkarmak lazım. Ülke çapında görev yapan bütün itfaiye personelini, belediye personeli, elektrik personelini çok daha fazla bilinçlendirmek ve etkin iş güvenliği ekipmanları ile donatmak lazım.
 
Ülkemizde artık bu ölümlü kazaların önüne geçmek için bilgi birikimleri çok daha etkin bir şekilde
değerlendirilmelidir.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..