Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

12 Kasım '08

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Gaz Patlaması !..

Gaz Patlaması !..
 


1949 senesinde, Fransa'nın Lacq bölgesindeki bir petrol arama çalışmaları esnasında, 650 metre derinlikte petrol olduğu anlaşılmış... Pek de önemli bir rezerv değilmiş aslında lâkin, Fransa'da o güne kadar hiç petrol bulunamamış... Üstelik bu kadar az bir derinlikte olması da şaşkınlık yaratmış...


Araştırmayla ilgili olarak jeologlar, o bölgede en az 2.000 - 3.000 metreye inilmesi gerektiğini zannediyorlarmış. Bu sebeple işletilmeye başlanan bu petrol yatağının ötesine geçip, daha derinlere bir sondaj yapılmış. 19 Aralık 1951 günü, hiç elverişli olmadığı zannedilen bir seviyede, 3.500 metrede, birdenbire bir patlama olmuş. Sondaj malzemesi ve borular çok büyük bir gücün etkisiyle, kuyudan dışarı fırlamış, çelik çomak parçaları gibi havada uçuşmuş. Birkaç gün süren şiddetli bir ıslık sesi, aşağıdaki basıncın hayli yüksek olduğunu ortaya koyuyormuş. Sonradan ölçüldüğünde, bu basıncın hava basıncından 670 defa daha fazla olduğu görülmüş ki, bu bir rekormuş. Kuyudan etrafa yayılan çürük yumurta kokusu, bu gazın çok kükürtlü olduğunu belli ediyormuş.


İşin kötü tarafı, çok çabuk tutuşabilen bu gaz her tarafa, yakındaki demiryoluna, ilerdeki karayoluna yayılıyormuş. Çiftçinin biri ateş yaksa, bir otomobilin elektrik aksamından bir kıvılcım sıçrasa, meydana gelecek patlama sonucu yer yerinden oynayabilirmiş. Bu yüzden ilgililer hemen çevredeki evleri boşalttırma, demiryolu ile karayolunda trafiği durdurma kararı almışlar. 10 gün süren çalışmalar neticesinde kuyunun üzerine huni biçiminde bir başlık geçirilmiş. Bu huniden çıkan borulardan geçirilen gaz biraz uzağa çekiliyor ve orada kocaman bir meşale gibi yakılıyormuş.


Tabi ki bütün bunlar ancak bir ön tedbirmiş ve şimdi artık yanardağa hakim olmak gerekiyormuş. Petrol kuyularında çıkan yangınları ya da bunun gibi gaz patlamalarını bastırmak amacıyla dünyanın dört bucağına durmadan koşan ve "uçan itfaiyeci" takma adıyla bilinen ünlü Amerikalı teknisyene başvurulmuş. Teknisyen, kuyunun içerisine basınçlı yoğun çamur ile çabuk donan çimento şırınga ettirmiş ve daha ilk denemede delik kapatılmış.


Lacq'taki bu patlama bir başlangıçtı... Doğal gazın Amerika'da çok önemli bir yakıt maddesi olduğu biliniyordu. Avrupa'da ise pek küçük çapta bir iki gaz yatağı vardı. O günden sonra birdenbire, petrol gazının, ekonomide önemli bir rol oynayabileceği anlaşıldı. Gerçekten de, Lacq'ta bulunan doğal gaz, Avrupa kıtasındaki en önemli gaz rezerviydi.


Bir süre sonra Cezayir'de, dünyanın en büyük rezervlerinden biri keşfedildi. Ondan daha büyük bir rezerv de Hollanda'da bulundu. Şimdi Avrupa ülkelerinin çoğunda bulunan doğal gaz şebekesi, bu kıymetli yakıtın borularla her tarafa iletilmesini sağlamaktadır.


Eskiden petrol ararken çoğu defa gaz bulunmaktaydı. Bu durumda da genellikle kuyu kapatılıyordu. Sonra bu zengin kaynaktan yararlanmanın yolları öğrenilince, artık gazın kendisini bulmak maksadıyla araştırmalar yapılmaya başlandı. Bu yakıtın çok kullanışlı bir tarafı da; kendi basıncının yardımıyla fabrikalara ve evlere dağılması, böylelikle nakil sorununun ortadan kalkmasıydı.


Yerkürenin, insanoğluna her şeyini verdiği zannediliyordu... Ev yapmak için taşlar, maden elde etmek için mineraller, yüzyıllardan beri kömür ve ardından da petrol... Oysa doğal gaz çok kısa süre içerisinde, kömürden daha önemli bir yer tutmaya başlamıştı. Bu gidişle petrolü de tarihe gömeceğe benzer... Kimbilir, belki de petrol havlu atıp, meydanı doğal gaza bırakacaktır!.. Zaten normali de budur... Zira dünyanın doğal gaz rezervleri, petrol rezervlerinden çok daha büyüktür.
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..