Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '12

 
Kategori
İzmir
 

Gazeteci Hasan Tahsin, küllerinden yeniden doğdu...

Türkiye’nin en köklü ve etkin basın meslek örgütlerinden biri olan İzmir Gazeteciler Cemiyeti, geleneksel kuruluş yıldönümü kutlamalarında bu yıl çifte heyecan yaşandı.

1946 yılında kurulan cemiyetin kuruluşunun 66 yılı kutlamalarının yanı sıra, mutlu bir olay da,  aynı gün birlikte yaşandı. Cemiyetin yayını olan 9 Eylül Gazetesinin ilk yayın günüydü o gün.

İzmir’in kurtuluş simgelerinden olan Gazeteci Hasan Tahsin logolu “9 Eylül” Gazetesinin ilk nüshası,  davetlilerin ellerindeydi o gün.  Böylelikle yayın hayatına atılan bu manidar gazetenin çıkışı da, bu yıldönümü ile kutlanarak taçlandırıldı.

Tarihe damgasını vurmuş, bir yiğidin, bir gazetecinin, Yunan Süvari müfrezesi bayraktarını,  Kemeraltı’nda vurup atından deviren o  Hasan Tahsin’in anısını, ancak İzmir’liler  yaşatabilirdi ve de bu manevi görevi üstlenen İzmir Gazeteciler Cemiyeti, yine de tarihi bir görev üstlenerek yiğitliğin, kükreyişin, cesaretin, ateşli  delikanlılığın ateşi de o gece, bir daha yakıldı. Gönüllerde yerini buldu.

Elden ele dolaşan gazeteler, nemli gözlerde okundu, gözden geçirildi kokteyl boyunca. Başkan Sertel’in dediği gibi “ geç kalınsa bile, bu gazeteyi yayınlamakta mutlu  ve gururluyuz. Bu gün, tarihi bir gün” diyerek sözlerini noktaladı. Konuşmasını. Güçlü ve dinamik bir ekiple hazırlandığını da  söyleyerek gazetenin İzmir’e ve İzmir’lilere hayırlı olmasını da diledi..

SEKİZ USTA GAZETECİ Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, gazete sahipleri, temsilcileri, İGC üyesi gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Sertel'in Cemiyet faaliyetleri ve gazetenin hedefleri hakkında bilgi verdiği konuşmasının ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeliğinde 50 yılı dolduran 8 usta gazeteciye Hasan Tahsin heykeli ve üyelik fişleri takdim edildi. Gecede Cemiyete 1960 ve 1961 yıllarında üye olan Çetin Gürel, Gündoğan Kaplan, Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Şerif Mehmet Salım, Türkmen Parlak, Muammer Yüksel, Erkin Usman ve Erdoğan Örnek'e ödül verildi. Daha sonra İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve 9 Eylül Gazetesi için özel hazırlanan pasta kesildi.

GECEYE KİMLER KATILDI?

Milletvekilleri ve belediye başkanlarının yanı sıra kokteyle, Anadolu Basınından da katılımın çok olduğu gözlemlendi. 88 yıllık Gazetesiyle Bartın’dan  Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş’i de gözler aradı. Onun yerine  Bartın Gazeteciler CemiyetiBaşkanı  Güngör Yavuzaslan da vardı. Başkan Sertel’e,  üzerinde “Bartın” yazlı bir Çerçeve hediye etti  Sertel’e. İzmir için yazdığı bir şiiri de okuyarak çok çok alkışlandı.

Günün mana ve ehemmiyetini vurgulayan şiirdeki şu sözler, dikkat çekiciydi: “ Kadınlar gördüm, İzmir yollarında / Vakur, dik başlı kadınlar /  Ağustosun 30’unda Afyon Ovasında / Laz, Çerkez, Kürt, Yörük kadınlar /  Kağnıların başında ana bacı / Boğarken Mehmet düşmanı  süvarisiyle / Ekmek pişirirler kara taşın üstünde / Yüreklerini katarak hamurun içine /  Kadınlar gördüm İzmir yolunda / Gazi Paşa ilk hedef dedi, Akdeniz’e / Şahlandı rüzgar, kanatlı süvariler / Topçular  zafer marşlarını  çaldı / Kim tutar piyadeyi İzmir yollarında / Arkasında kağnılar, başlarında kadınlar / Yıkıldı Garb’ın cephesi  Ege’de /  9’unda Eylül’ün İzmir’de / Ve devleşti kağnılar gıcırdayan tekerlekleriyle /  Başlarında alınları güneş yanığı kadınlar / Anası, yüreklerini serdiler toprağa / Ve sonraları adları, yazıldı destanlara / Ayşe Bacı, Kara Fatma ve dahi hepsi / Bayrak bakışlı, vatan duruşlu kadınlar…

Kuşadası dahil, çevre illerin  Gazeteciler Cemiyeti Başkanları Alanya’dan, Bartın’dan Balıkesirden, Zonguldak’tan Adıyaman’dan,  Sakarya’dan, Aydın, Balıkesir Afyon, Düzce Mersin, Kuzey K.Kıbrıs Gazeteciler Cemiyet başkanları da oradaydı.

Bu arada iyi haber alan kaynaklara göre memleket meseleleri de masaya yatırılarak bazı konular irdelenirken, söz, başarılı valilere geldi. Bu yıl,  üniversiteye giriş sınavlarında  not ortalaması yüksek olan Bartın'lı öğrencilerin Türkiye çapında birinci olmasından dolayı, Bartın Vali’si İsa Küçük’ün ismi öne çıktı. Ve  başarılı vali olarak not edildi. Bu arada edebiyatçılığı da vurgulandığı görüldü.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner, gazete sahipleri, temsilcileri, İGC üyesi gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kokteyl, geç saatlere kadar neşeli bir  şekilde devam etti.

KOKTEYL’DEN NOTLAR:  Editörlere de rastladık. Bir gazetede, ajanslarda mühim rolleri vardır. Baskı hataları da onlara yüklenir. Bir ulusal gazetede  sekiz sütun manşetteki hataya bakın siz: “Osman Bülükbaşı İzmir’e geldi” Ehhh, iş  mi yani !

Editörler hep merak edilen kişilerdir.  En başta bizim Blog / Milliyet editörleri. Editör denilince, neden de-da’lar, ki’ler akla gelir ki? Neden güzelliklerini düşünemeyiz. Ama bizim editörlerin güzellikleri hakkında hiçbir fikrimiz yok. Bilemiyoruz. Bizdeki, yönetici dahil, tırnağını dahi göremedik  gitti editörlerimizin. Hak mı bu?!

Kuşadası DHA Muhabiri Latif Sansür, İzmir Hürriyet Bürosu Yazı İşleri Müdürü Adnan Kaya,  9 Eylül Basın, halkla İlişkilerden Nalan Ülker, Günay Oğuz,, Nilgün Katipolu,, Yalım İldem, 9 Eylül Gazetesi editörleri Mehmet Doğan, Cemre Gümrükçü Figen Bican, Serap Uğurtan,  rastlayabildiklerimizdi.

Bir de bizim takımvardı ki, nereye gitseler, kopmazlar birbirlerinden. Hepsi emekli ama faal. Bunlardan balıkçılar kralı Kaptanı derya yazar arkadaşımız Kaya Çelikkanat, Tayfur Göçmenoğlu, Yaşar Aksoy, Işık Teoman, Burcu Eliaçık, Mümin Sertbaş, Yılmaz Salım, Uğur ve Yeliz Tilgür vardılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..