Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '07

 
Kategori
Tarih
 

Gazeteci Hasan Tahsin'in anısına

Gazeteci Hasan Tahsin'in anısına
 

Bugün 15 Mayıs 2007.

Bugün Yunan Ordusu’nun İzmir’e girişinin yıldönümü.

Bugün aynı zamanda Konak’ta gazeteci Hasan Tahsin’nin (1) attığı ilk kurşunun yıl dönümü.

Bir koca imparatorluk yok oluyordu, daha doğrusu yok olmaya yüz tutulmak istenmişti.. İttifak kuvvetleri başta İngilizler olmak üzere İtalyanlar, Fransızlar ve Yunanlılar o güzelim topraklarımızı, tıpkı 19. yüzyılda Afrika’da ki ülkelerini ellerine geçirip sömürgeleştirdikleri gibi bizim ülkeyi de sömürgeleştireceklerdi. Zaten İmparatorluğun başında olan padişahlar son zamanlar da bu İttifak kuvvetlerle iş birliği yapıyorlardı.

Birinci Dünya Savaş'ından yenik çıkmış Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kazanan devletlerce paylaşılması sonucunda yurdumuz dört bir yandan kuşatılmıştı. İşte o günlerde 15 Mayıs 1919’da yani bugün, 88 yıl önce Yunan ordusu güzel İzmir’imize ayak bastıkları ve o gün bir Türk gencinin de bu işgale karşı gelip attığı ilk kurşunun ardından Yunanlılar tarafından şehit düşürüldüğü gündür.

İşte padişah Vahdettin Mustafa Kemal'i Anadolu’nun çeşitli yerlerinde olabilecek ayaklanmaları bastırmak maksadıyla 16 Mayıs 1919 tarihinde yani bir gün sonra Samsun’a gönderdi. Zor şartlar altında Bandırma vapuru ile yaptığı yolculuğun ardından Samsun’a vardığında da tarihler 19 Mayıs 1919’u gösteriyordu. Bu saatten sonra da Misak-ı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için bir şeyler yapmak gerekiyordu. Bunun içinde Anadolu’da ki ayaklanmalarının başına geçmiş, bir yerde de İstanbul hükümetine karşı gelmişti. Bunu fark eden Vahdettin Mustafa Kemal’i geri çağırmış fakat Mustafa Kemal İstanbul’a geri dönmeyip ordudan istifa etmiştir. Artık o bir sivildir ve ülkeyi kurtarmak adına da sivil olarak Türk'leri Ankara’ya toplayacak İstiklal savaşına katılacaktır.

Ama İttifak kuvvetleri karşılarında kaya gibi duran ve bu vatanı kanları ile sulayıp istiklallerini kazanabilecek Türk askerinin olduğunu tahmin edemiyorlardı. İşte o kaya, mavi gözlerden saçılan ışıkla parladı ve üzerimize gelenleri de yok etti. Düşmanlar yurdumuzu terk edip giderlerken o mavi gözlerin sahibi de Mustafa Kemal’den başkası değildi.

Geçtiğimiz Pazar günü 13 Mayıs Gündoğdu’da ki miting kırmızılı beyazlı güllerden oluşmuş çiçek bahçesine andırıyordu sanki. Bu miting bir yerde o mavi göze sahip olan Mustafa Kemal’in önderliğinde kurulan cumhuriyeti, şeriatı isteyen bazı kesimlere karşı yapılmıştır. Biz İzmir olarak o Mustafa Kemal’e karşı görevimizi yaptık.

Ben burada 15 Mayıs günü olması münasebetiyle tarihte oluşan bu gibi olayları dikkatinizi çekmek istiyorum ve tarihimizdeki değerlere sahip çıkılmasını diliyorum.

İlk kurşunla şehit düşen gazeteci Hasan Tahsin’i ve burada bu vatanı kanları ile sulayıp düşmanları yurdumuzdan atarak şehit düşen Mehmetçikleri saygı ile anıyorum. Mekanlarınız cennet olsun.

Sevgili Atam sizlerin sayesinde bu vatan kurtarıldı.

Bu vatan sizlerin kurduğu şekliyle ilelebet sonsuza dek kalacaktır. Yattığın yerde rahat uyu ATAM.

Resim : (1) http://tr.wikipedia.org/wiki/Hasan_Tahsin

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..