Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Gazeteciler Büyükanıt'a yine siyaset söylettiler

Gazeteciler Büyükanıt'a yine siyaset söylettiler
 

Bugünkü gazetelerde daha çok Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın sözleri manşet oldu.

Orduevi'nde düzenlenen "PKK Kongra/Gel Terör Örgütüne Yönelik Ekonomik ve İdeolojik Desteğin Kesilmesi" konulu sempozyumda konuşan Büyükanıt şunları söyledi: “1984 yılından beri yapılan terör mücadelesinde insanlığın yüksek değerlerini, bazı değerleri elimizden kaçırdık.

Ben o kurumu, bu kurumu suçlamıyorum. Hepimiz, biz de dahil kaçırdık. Bunlar çok önemli. Onlar bize sonra silah olarak döndü. Bu değerler dört tane. Birincisi insan hakları, ikincisi demokrasi, üçüncüsü özgürlük veya özgürlükler, dördüncüsü barış. Şimdi dikkatinizi çekiyorum. Bu kavramlar insanlığın yüksek değer verdiği kavramlar. Bunları şu anda kim kullanıyor? Biz mi kullanıyoruz, terör örgütü mü kullanıyor? İnsan hakları adeta terörist hakları haline dönüştü. Demokrasi öyle. Hepsinin konuşmasında dikkat ederseniz demokrasi, demokratik cumhuriyet... Özgürlük, kavramını bunlar kullanıyor. Barış, bütün yaptıkları şey; Barış Anneleri'ni tutun, barış babalarını tutun her neyse bu kavramlar bizim elimizden çıktı. Şimdi burada bizim kusurumuz var.

Kendinizi bir yabancının yerine koyun; birileri var Türkiye'de, durmadan insan haklarından, barıştan bahsediyor. Bir grup da bunlara karşı mücadele ediyor, kim bunlar? Diyelim ki asker, polis. Bu kavramlar elimizden çıktığı için kendimizi savunmaya başlıyoruz teröriste karşı. Ama terörist özgürlükten, barıştan bahsediyor. Ne oluyor; biz özgürlüklere tahammül göstermeyen, barıştan nefret eden bir şey halinde... İşte psikolojik harekat bu" dedi.

Bu tesbitlere katılmamak mümkün değil. Yeni Şafak gazetesi paşanın bu sözlerinden “Hatalarımız Bize Silah Olarak Döndü” cümlesini manşet yapmış.

Ancak daha sonra DTP’nin Meclis’te Anayasa değişikliği teklifi yapmasına da dikkat çeken Büyükanıt’tan, gazeteciler bu konuyu biraz daha açıklık getirmesini isteyince terörün siyasallaştığını söyleyerek “PKK Mecliste" deyiverdi. Vatan ve Cumhuriyet gazeteleri bunu manşet yaptılar.

Türkiye gazetesi biraz daha yumuşatarak haberi “Terör Siyasallaştı” başlığıyla verdi. Güneş gazetesinde ise manşet “Net Konuştılar” şeklindeydi. Haber Büyükanıt’ın "Meclis’te PKK var", derken Saygun’un da "Batılı ülkeler PKK’ya ortak" demesine atıfta bulunuyordu.

*****

Yeni YÖK başkanı ilk demecini verdi. Yasaksız Üniversite ve özgür bir bilimsel ortam… Başka da ne istenir ki… Star gazetesi haberi “Kampüslerde Yasaksız Dönem” başlığıyla vermiş.

Ancak bu özgürlülüğün ve yasaksızlığın türbanlıyı üniversiteye sokacağından endişe edenler, Prof. Özcan’la ilgili bir şeyler bulma arayışlarını sürdürüyorlar. Milliyet gazetesi diyor ki “YÖK Başkanı Böyle Yazdı” Ne yazmış? Prof. Özcan bir makalesinde her Müslüman İslam’ın kurallarına göre yaşasaydı, oldukça az sorun olurdu, demiş.

Bunda yanlış bir şey mi var. Her insan kendine düşen görevi yapsa herkes insan gibi yaşasa, ne polise, ne jandarmaya, ne yargıya, ne mahkemeye, ne hakime, ne avukata ihtiyaç kalır.

"Ben insan değilim,insan gibi davranmak da istemiyorum" diyene rastladınız mı hiç? Ama etraf suçlu kaynıyor. Her an her yerde pek çok suç işleniyor. Dilekler, temenniler ve varsayımlarla, yani olması gerekenle olanlar her zaman farklıdır.

Radikal gazetesi “Kendi İfadeleriyle Yeni YÖK Başkanı” derken, onun ODTÜ’lülerin sitesinde türbana dair samimi fikirlerini açıkladığından bahsediyor. Akşam gazetesine göre Prof. Özcan “YÖK Sınavını Köşkte Geçti”. Meğer Cumhurbaşkanı Gül, Prof. Yusuf Ziya Özcan’ı YÖK’ün başına getirmeden önce köşkte mülakata almış. Bence iyi de yapmış.

*****

46 kişinin ölümüne yol açan göçmen faciası ile ilgili Sabah gazetesinde bir haber var. 85 kaçak göçmeni ölüme götüren kaptanın, işte dümen, işte Sisam, diyerek suya atladığı ortaya çıkmış. Gazete haberi “Dümeni Verdi Atlayıp Kaçtı” manşetiyle vermiş.

*****

Patolojik vakalara sadece sıradan insanlarda rastlanmıyor. Uluslar arası üne sahip bazı politikacılarda bile böyle vakalara rastlanıyor. TÜSİAD, AB sonuç bildirisi taslağının Türkiye bölümünde üyelik ifadesinin çıkarılmasını savunan Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy’nin tutumunu böyle değerlendirdi. Hürriyet gazetesi haberi “Patolojik Bir Vaka” başlığıyla verdi.

*****

Zaman gazetesindeki manşet de şöyle: “Okullara Tüccarlık Dersi Geliyor” Önümüzdeki yıl ilköğretim okullarındaki 9 milyon öğrenciye ticaretin sırları öğretilecek. Sanayi Bakanlığı’nın projesi gençlerin girişimci ruhunu ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

*****

Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı müsteşarının Samsun’da kırmızı halıyla karşılandığı haberini hatırlayacaksınız. Müsteşar Fahri Kasırga’yı Samsun Adliye sarayı merdivenlerinde kırmızı halıyla karşılayan başsavcı, hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Ankara’ya savcı olarak atanmış. Kararı Kasırga da imzalamış. Posta gazetesi haberi “Halıda Ayağı Kaydı” şeklinde vermiş.

*****

Hani bazı yemekli toplantılar olur, hayır kurumlarına para toplamak için. Çoğunda yemek masrafı bile zor çıkar. Yine böyle bir yardım gecesinde yaşananlar çok düşündürücü. Gecede 600 zengin bedava yiyip içmiş. Sıra yardım faslına gelince kişi başına ortalama 30 YTL toplanmış. Oysa konuklar arasında bulunan küçük Hamit Can 60 YTL burs parasını bayram harçlığı diye şehit ailesine gönderince işte ortaya bu garip durum çıkmış. Bugün gazetesi haberi “Hamit Can Kadar Olamadılar” manşetiyle vermiş.

*****

Takvim gazetesinin manşetinde ise yaşaması için ince barsak nakli gereken bir çocuğun annesinin feryatları var. Gazete habere “Bir Anne Ağlıyor” diye manşet atmış.

*****

İkinci derecede manşetlerde Vakko’nun kurucusu modacı Vitali Hakko’nun ölüm haberi var. Sabah gazetesi “Modanın Babasını Kaybettik” derken Akşam gazetesi “Türk Modası Babasız Kaldı” başlığını kullanmış. Vatan gazetesi “Bay Modayı Kaybettik”, Posta gazetesi “Türk Modası Yetim kaldı” diye haberi vermiş.

*****

Düşen Atlasjet uçağının incelenmek üzere Almanya’ya gönderilen kara kutularının arızalı ve boş çıktığına ilişkin bir haberi dün vermiştik. Radikal gazetesi bu habere bir yalanlama çıkmamasını “Karakutu Bilmecesi” başlığıyla haber yapmış.

Yeni Şafak gazetesinde ise “Son İkaz Pull-up” başlığıyla yayınlanan bir haber var. Burada uçağın çakılmadan önce GPWS sisteminin pilotlara lövyeyi çek uyarısı yaptığından söz ediliyor.

*****

Spor haberlerine gelince:

Dün Beşiktaş’ın Porto’ya 2-0 yenilerek Şampiyonlar Ligine veda etmesiyle Fenerbahçe’nin bugün oynayacağı maç bazı gazetelerin birinci sayfasında haber oldu. Takvim gazetesi “Elveda Avrupa” ve “Fener’in Tur Günü”; Star gazetesi “Kadıköy’de Yen-Geç Dansı”; Bugün gazetesi “Kartal Lige Döndü” başlıklarıyla haberleri sundular.

Fanatik gazetesi Fener’e “Bu Gece Bizim Gecemiz” manşetini atarken, Beşiktaş için “Exit” başlığını kullandı.

Fotomaç gazetesinde sarı lacivertliler için “Finale kadar Fenerbahçem” Beşiktaş için de “Dalarsan Bakarsın, Korkarsın Kazanamazsın” manşeti vardı.

Fotospor gazetesi “Umut Vardı, Kartal Yoktu” başlığıyla sadece Beşiktaş haberi verdi.

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..