Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

27 Mayıs '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Gazetecilik Yapmak Hem Kolaydır Hem de Zordur

Gazetecilik Yapmak Hem Kolaydır Hem de Zordur
 

Yazmak benden, değerlendirmek isteyen bu mesleğe gönül verenlerden.


Basının Basımı Konulu Yazının Devamı
Bölüm: 7/


Gazetecilik yapmak veya sadece gazete çıkarmak/ yayınlamak hem kolaydır, hem de zordur.

Kolay tarafı: öncelikle mesleğin ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini iyi bileceksin. Bu işin eğitimini bir bilenden detaylı alacak, öğreneceksin. Şüphesiz pek çok üniversitelerde 'Basın Yayın' bölümleri bulunuyor. Ancak oralardaki bilgi pratiğe yönelik verilmiyor. O bölümleri bitiren gençlerin çoğu ulusal, yerel gazatelerde staj yapsalar bile, başka mesleğe kayıyorlar.

Bunun türlü sebepleri var. Bilhassa günümüz Anadolu Medyasında üniversite bitirmiş gençler tercih edilmiyor. Bunun nedenlerini yeri geldiğince açıklayacağım.

Vaziyet böyle olunca basın yayın mezunlarının bir kısmı gazeteciliği hiç benimsemezken, okumuş olmak için değerlendirirken, bazıları da başka mesleğe atlamak için gazetecilik diplomasını basamak için kullanıyor. Kitaplardaki öğretiler, sıklıkla tatbik edilmedikçe bir süre sonra unutuluyor. Gördüklerimden biliyorum. Basın Yayın bölümünü bitirmişlerin pek çoğu gazeteciliğin “G”sini bile anlamadan başka meslek dallarının elemanı oluyorlar.

Gazetecilik de eskiden diğer pek çok meslekte olduğu gibi, usta çırak yöntemiyle edinilen öğrenimle daha detaylı deneyim sahibi olunabiliyor. Bu tür gazetecilere “Alaylı” deniliyor.

Alaylı; mesleğin eğitimini görmemiş, ama ustadan gördükleriyle kendini iyi yetiştirmiş kişiler için kullanılan bir tabir.

Gazetecilik mesleğini iyi bilmiş olmakta, mesleği idame ettirmek için yeterli olmuyor. Elbette mesleğin nasıl yapılması gerektiğini doğru belleyeceksin, iyi bileceksin, lakin sevgini de içine katacaksın ki, emeğin değer kazansın.

İdeal sahibi olacaksın. “Bir koyarsam on alır mıyım?” gibi bir hesabın içerisinde olmayacaksın. Gerektiğinde boğazına girenden kesip gazetenin yaşatılmasına harcayacaksın. Para kazanmak için mesleğinden ve kişiliğinden ödün vermeyeceksin...

Zor tarafı: Şayet saydığım şartlarda gazetecilik yapamıyorsan, yani daha ilk başta kişiliğinden ödün vermeyi göze almışsan, işte o zaman gazetecilik ve gazete yayıncılığı zordur.

Aslında bu durumu kolay para kazanma yöntemi olarak görüyor, günümüzün bazı sözüm ona gazetecileri. Bu işin raconunun böyle olduğunu her fırsatta vurguluyorlar. Bu raconu kendilerinin koyduğunu unutmuş görünerek...

Mesleği bilen, bilmeyen; eline okul sıralarında bile zoraki, ödev yapmak için kalem almış. Okullarını bitirdikten sonra da, ne bir kitap açmış okumuş, ne de kalemle bir kağıda not yazmış kişiler, birilerinin verdiği cicili bicili kalemle (Bahsettiğim argo veya kaba tabirle, yalakalıkla menfaat ilişkileri oluyor.)

“Nasip olursa ve Milliyet Blog yayınlamaktan imtina etmezse, -gazeteciliği yozlaştıranlar- bölümünde bu konuya daha detaylı değineceğim.”

Gazetecilik bir yarış gibidir. Gazete ve gazeteci için bu yarış her gün devam eder. Gazetecinin yarışı, maraton koşusuna benzer. Her sabah başladığı koşuyu akşamüzeri yarış ipini göğüslemesiyle günlük olarak sonlandırır. Gazeteci, “Bu gün ben yoruldum” diye kenara çekildiği an yarışı kaybetmiş demektir. Çünkü gazetecinin alternatifi yine gazetecidir. İyi bir gazeteci, yarışı kazanmak için hiç yorulmadan her gün koşmak zorundadır. Bunu yapabilen gazete ve gazeteci mutlaka hedefine varmış demektir.

Gazetecilik bir yetenek mesleği olduğu kadar, bir aksiyon ve bir önsezi mesleğidir de...

Anadolu Gazeteciliğinde gazetecinin mesai saati bile olmaz. Neredeyse 24 saat aktiftir.

Ben ve benim bildiğim, tanıdığım Anadolu gazetecileri, savaşa hazır asker gibi, hangi saatte ne olacağı belli olmadığından uykusunda bile temkinli ve tetikte olarak senelerce gazetecilik yaptılar...

(Nasip olursa 'Basının Basımı' konusu devam edecek...)

“Sayın okurlarım bu konuyu ara sıra yazmaktaki amacım sizi sıkmadan, toplumla her an iç içe olan, olması gereken bir mesleğin, dünümüzden ve bu günümüzden örnekleyerek nasıl yapılması gerektiğini, bilhassa mesleğe meraklı gençlerimize aktarmaktır. Sizleri sıkmamak kaydıyla arada bir mesleki anılarımı da buradan konuya hoşluk katmak adına aktarmayı arzuluyorum. Yazmak benden, değerlendirmek isteyen bu mesleğe gönül verenlerden.

Ayfer AYTAÇ – ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..