Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

GAZETELER

Bilgiye ulaşmada yaşamsal göreve sahip kitle iletişim aracı olan gazetelerin kapsamlı olduğu kadar işlevsel olduğu kanısındayım. Bünyesinde birçok nitelik barındıran, günlük olayları kayıt altına alan, arşiviyle tarihi belge niteliği taşıyan gazeteler ayrıca sömürgeye maruz kalmış ülkeler içinde önemli bir aydınlanma aracıdır.

Değerli bilim insanı Prof. Dr. Yücel Özkaya’nın kaleme aldığı iki cilt halinde yayınlanan ‘’Milli Mücadelede Atatürk ve Basın’’ kitabında belirtildiği üzere gazetelerin Kurtuluş Savaşı’na çok önemli katkıları olmuştur. İstanbul ve Anadolu’da çıkarılan gazeteler ile birlikte Ulu Önder Atatürk sorumluluğunda yayınlanan ‘’İrade-i Milliye’, ’Hâkimiyet-i Milliye’, ‘Minber’ gazetelerinin emperyalizmle savaşımda fayda sağladığı sugötürmez bir gerçektir.

İlkelliğe karşı ilkeleriyle mücadele eden, tehditkâr ve baskıcı zihniyete baskılarıyla karşılık veren gazeteler aynı zamanda kompradorlar işbirlikçilerin birlikteliğini el birliğiyle bertaraf ederek halkının tarafında yer almayı bilmiştir.

Işığı sönmeyecek aydınlarımızın karanlık eller tarafından katledildiği, yazılarıyla toplumun bilinçlenmesi için bildiklerini anlatan yazarların ve bilim insanlarının suikasta kurban gittiği cesur, onurlu bir basın tarihimiz olmasına rağmen gazeteciliğe gereken değerin verilmediği fikrindeyim.

Tarafsızlık ilkesinin rafa kaldırılması taraftarı olanların marifetiyle marifetli muhabir, yazar ve gazetecilerin kasıtlı bir şekilde kısıtlanması acı olduğu kadar acıtan bir gerçektir. Hakikat ve eleştiriyle gelişeceğimiz düşünülürse ifade özgürlüğünün ifa edenlere durmadan karşı durularak ilerleme karşıtı durumuna düşeceğimiz aşikârdır.

Asıl işlevi haber, bilgi ve yorum içermek olan gazetelerin bazen amacı dışında görev yaptığı da doğrudur. Promosyon -Türkçe anlamıyla özendirme- adı altında kuponla televizyon, bisiklet, yemek takımı gibi sayısız eşyanın teminini sağlayan yayın aracının aracılığıyla edinilen ansiklopedi ve kitaplar sayesinde edinilen bilgiyle bilgi birikimini artıran bir birey olduğumu belirtmek isterim. Gazetenin yanında ek olarak verdiği klasik edebi eserlerden, ansiklopedilerden ve tarih kitaplarından faydalanmak kendi adıma çok büyük bir nimet.

Esas işlevine ilave olarak ilaveleriyle de ufkumuzu açan gazetelerin ve gazeteciliğin her daim var olması dileğiyle…

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..