Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Gaziantep - Şehir Merkezi

Gaziantep - Şehir Merkezi
 

Gaziantep, tarihte bilinen en eski kentlerden biri ve Anadolu’nun  ilk yerleşim alanlarından.M.Ö.10.000 ‘lere uzanan  buluntular mevcut. Paleolitik çağdan, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu  ve Osmanlı dönemlerini yaşamış, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği direniş ile TBMM tarafından Gazi ünvanını haketmiş, görkemli tarihi olan bir şehir.

Gaziantep gezisine başlamak için seçilecek en doğru nokta, Gaziantep Kalesi’nin etrafında şekillenen, eski kent merkezi.Kalenin çevresi, eskiden gelen ticaret hayatının kalbinin attığı hanların bulunduğu, Gaziantep Büyükşehir Belediye’sinin de çok güzel bir restorasyon ve başarılı bir çalışma ile ortaya çıkarıp, mezbelelikten kurtardığı Kültür Yolu, başlangıç olmalı.

KÜLTÜR YOLU :

Gaziantep Kalesi’nin bulunduğu bölgeden başlayıp, son derece başarılı restorasyon çalışmaları ile neredeyse tamamı yenilenmiş olan, kale arkasındaki tarihi hanlar bölgesi, yürüyerek dolaşılabiliyor.18 han ,9 camii ,4 hamam ve 1 mevlevihane ile müzelerin yer aldığı bu bölge, başarısından dolayı,Tarihi Kentler Birliği’nin koruma büyük ödülünü kazanmış.

1. Tarihi Kır Kahvesi – Avrupa Birliği Gap Kültürel Mirası Geliştirme Programı kapsamında restore edilen, bu geleneksel kahvehane 1917 yılında, hemen önünde inşaa edilen Kumandan çeşmesi nedeni ile Kumandan Kahvesi olarak da biliniyor. Mırra’yı denemeniz için, ( birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve ) bir vesile noktası olduğu söylenebilir .

2. Gaziantep Kalesi – Panorama Müzesi .Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan galeriler, restore edilerek, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı, ‘’Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi ‘’ olarak düzenlenmiş. Antep savunmasındaki mücadele, kronolojik olarak, resimler, rölyefler,heykeller ve maketler ile anlatılmakta. Yaşanan kahramanlıkları ve Kurtuluş Savaşı dönemini hissetmek boğazınızı düğümlese de, kalenin burcundan, Antep şehrine bakıp, nereden nereye gelindiğini düşünmeniz için iyi bir fırsat.

3. Naib Hamamı – Avrupa Birliği’nin fonları ile aynı kültür projesi kapsamında restorasyonu yapılan hamam, bugün modern hayata adapte edilmiş olarak hizmete açık.1640 yılından önce yapılmış olan hamamın, Evliye Çelebi’nin seyahatnamesinde de adı geçiyor. Uzun kalanlar için, belki Evliya Çelebi ile aynı göbek taşında ter atmak fantastik olabilir.

4. Bakırcılar Çarşısı – Gaziantep’te 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bakır işlemeciliği, hala geleneksel yöntemler kullanılarak üretiliyor .Bakırcılar Çarşısı’nın, toplam 8 sokak ve 280 dükkanı kapsaması , Antep’te bakıra verilen önemi göstermeye yeterli.

5.Tahmis Kahvesi – Gaziantep’te, çarşı içinde en eski kahvehanelerden biri. Soluklanmak isteyenin, eski Antep çarşı içi havasından, bir yudum çekmesi için özellikle önerilebilecek bir yer.

6.Mevlevihane – Bu vakıf Müzesi’nde, el yazması Kur’an ‘lar ve hat levhalar gibi eserler sergilenmekte. Mevlevi dervişlerin maketlerle canlandırması da yapılmış.

7.Tütün Han – Antep’in, eski büyük hanlarından biri olan tütün han bugün restore edilmiş ve içerisinde bölge kültürünü yansıtan eşyalar satılmakta.

8.Şire Han – Yine çok başarılı bir restorasyonla aslına çevrilmiş bu handa, bugün Antep yemeklerinin tanıtıldığı, özellikle turist grupların oldukça rağbet ettiği bir restoran yer almakta.

9.Mutfak Müzesi – Emine Göğüş Mutfak Müzesi ‘nin bulunduğu bina,Göğüş ailesinin yaşadığı eski evleri .Müze olmak üzere bağışlanmış. Türkiye’nin ilk mutfak müzesinin, mutfak kültürü ile çok zengin bu ilimizde yer alması kaçınılmaz bir sonuç olarak doğmuş. Hem Antep yemekleri hakkında kısa bilgi almak, çeşitliliğine şaşırmak ,hem de eski ve köklü bir Antep ailesinin yaşadığı evi görmek açısından görülmesi gerekli bir müze.

10.Cam Müzesi – Özel bir işletmeye ait, geleneksel bir Antep evinde yer alan bu müze özellikle çocuklar açısından ilgi çekici. Medusa Arkeolojik Eserler Cam Müzesi’nde, Roma ve İslam tarihinden günümüze gelmiş, 1500’e yakın cam eser sergileniyor. Bu, Türkiye’deki, ikinci büyük koleksiyon. Müzede, 2 bin yaşından, 4 bin yaşına yakın, cam eserler bulunuyor. Müzenin bir bölümünde minyatür cam ocağı kurulu ve cam üfleme sanatçısı, canlı olarak camın işleme tekniğini , camın nasıl oluştuğunu, nasıl şekil verildiğini ve süslendiğini  ziyaretçilere gösteriyor.

11.Camiler – Hangisini gezerseniz gezin, tamamen doğuya özgü mimari yapısı, sarı-kara taştan oluşan yapım malzemesi ile son derece farklı olan bu mütevazi camiler, sizi şaşırtacaktır. Özellikle küt minarelerdeki taş işçiliği ve süslemede çini tabakların kullanılması dikkat çekici güzellikte.

BEY MAHALLESİ

Bey Mahallesi Sokak Sağlıklaştırması ile, harap haldeki kültürel miras olan Antep evleri ve sokakları, özgün kimliğine kavuşturulmuş .Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, Antep’ten bahsettiği yerleşim burası, yani Bey Mahallesi. Taş işçiliğinin mükemmel örneklerinin sergilendiğ,i bir sivil mimari açık hava müzesi gibi.

Yapılardan bir kısmı kafe olarak işletilmekte. Bazı konaklar  ziyaretçilere açık ve gezebiliyorsunuz.         ( Cenani Konağı ;Konukoğlu Konağı ) Bir başka  Ermeni konağ,ı butik otele dönüştürülmüş. Bey Mahallesi’nin en önemli özelliklerinden biri de zaten, 20.yy.a kadar Müslümanlarla  Ermenilerin bu mahallede birlikte yaşamış olmaları.

Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu – 1890’lı yıllarda Ermeni Kız Koleji olarak yapılan bina restore edilmiş ve bugün Tarihi Çevre Koruma Bürosu çalışmalarını bu mekanda sürdürüyor. Görülmesi gereken bir sivil mimari örneği olarak kabul ediliyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi – Uzun süre Antep’in yegane müzeleri arasında yer alan bu eski konak, Antep’in geleneksel ev yaşamını mankenlerle ve eşyalarla sergiliyor .Eski Antep yaşamına dair fikir edinmek açısından keyifli bir gezi sunuyor.

St.Mary Kilisesi ( Kurtuluş Camii ) – Antep’teki önemli kiliselerden biri olan yapı, bir dönem hapishane olarak kullanılmış. Yaşlı bekçiyi bulursanız içini gezebiliyorsunuz.

BAYAZHAN GAZİANTEP KENT MÜZESİ

Bayazhan, Bey Mahallesi’nin hemen alt konumunda yer alıyor. Yine yakın zamanda restore edilerek, çeşitli işletmelere kiralanan çok güzel bir Antep hanı, BAYAZHAN. Bir kısmında Kent Müzesi yer alıyor ki Antep’i tanımak isteyenlerin, Antep ve Anteplilik  hakkında bilgi edinecekleri, mutlaka gezilmesi gereken başarılı bir müze. Şehir maketi ve şehrin tarihi maketinden başlayarak, Antep’i Antep yapan tüm yöresel özelliklerin son derece keyifli bir anlatımla ve mankenlerle sunulduğu bu müze için, Büyükşehir Belediyesi’ni kutlamak gerekir.

ÖMER ERSOY KÜLTÜR MERKEZİ

 Eğer denk gelirseniz, bu kilise-camide düzenlenen bir etkinliğe katılabilirsiniz.

GAZİANTEP ARKEOLOJİ MÜZESİ

Zeugma kurtarma kazılarında bulunan 550m2 mozaik,120 m2 fresk , heykeller ve Gaziantep çevresinin tarihi ile ilgili 1752 adet eser sergileniyor.

Zeugma mozaiklerinin tamamının sergilenebilmesi amacı ile dünyanın en büyük mozaik müzesi olan , Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi de, Eylül 2011 itibarı ile açıldı.

PİŞİRİCİ MESCİDİ VE KASTELİ

Su mimarisinin örneklerinden olan kasteller, yer altında insan eli ile kayaların oyulması sureti ile yapılmış.Antep'te çok sayıda bulunan kastellerin en büyüklerinden biri, Pişirici Kasteli.

GAZİANTEP SAVAŞ MÜZESİ ,KASTELİ, AĞA CAMİİ

“Nakipoğlu Evi” olarak bilinen tarihi Antep Evi’nde, Gaziantep savunması’nda şehit olan, 6.317 şehidin anısını yaşatarak, milli birlik ve beraberliğimizi  gelecek nesillere göstermek için, Antep Harbi’nin nasıl kazanıldığı sesli bir anlatımla ve kronolojik panolar eşliğinde sunuluyor.

Gaziantep’in, Kurtuluş Savaşı’nda şehri nasıl koruduğu ve direndiği, Şehit Kamil’in hikayesinin anlatıldığı müze, duygusal bir etki yapıyor, boğazınız düğümleniyor. Özellikle kasteli, halkın direniş sırasında yer altındaki yaşam mücadelesini göstermesi  açısından oldukça etkileyici.

ANTEP PARKI

Alleben deresinin ıslah edilmesi ile yanında oluşturulan bu şehir parkı, gerçekten bir şehir parkı olma özelliğine sahip. Şehrin göbeğinde, metro ile ulaşımı mevcut ve büyük bir şehire yakışacak büyüklükte. İçinde çeşitli işletmelerin yer aldığı ( Planetaryum, buz pateni pisti, botanik parkı, masal parkı, Ayuş hanım konağı, kafeler v.s. ) bu güzel mekan, yaz gecelerinde düzenlenen çeşitli gösteri ve etkinliklerle Antep halkının nefes aldığı, sevdiği bir buluşma alanına dönüşmüş.

 

Behiye Işın

www.cocuklageziyorum.com

 

 
Toplam blog
: 31
: 3253
Kayıt tarihi
: 01.12.11
 
 

İTÜ mezunu Yüksek Şehir Plancısıyım. Sadece gezmek ve yazmak istiyorum. ..