Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Gaziantep usulü kuru kabak ve acur dolması

Gaziantep usulü kuru kabak ve acur dolması
 

Gaziantep ve Urfa yöresinde yetişen kabakların tadı ve dokusu çok farklıdır. Lezzetinin çok  güzel olmasının nedeni susuz toprakta yetişmiş olmasındandır. Kabakların dokusu kalın ve rengi koyudur. Görüntüsü sulu yerde yetişen kabaklardan çok farklıdır. Bir de o yörelerde yetişen salatalık benzeri olan acur vardır. Acurun dolma ve turşusu yapılır.

Gaziantep usulü kuru kabak ve acur dolmasının zeytinyağlı olan tarifini vereceğim, kıymalı kabak dolması yapmak isteyen 250 gram çiğ kıyma ilave edebilir.

Malzemeler:

20 tane kurutulmuş kabak ve 10 tane kurutulmuş acur

2.5 su bardağı baldo pirinç

3 tane iri soğan(İnce ince kıyılmış veya rendelenmiş)

2 yemek kaşığı biber salçası, 1 veya 2 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi( Arzuya göre)

1 demet maydanoz

1 çorba kaşığı pul biber ve nane, 1 tatlı kaşığı kekik, yenibahar ve kimyon

2 tatlı kaşığı tuz

 Zeytinyağı( 1 su bardağı), kıymalı yapmak isteyen 1 çay bardağı kullansın

1 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

Öncelikle kabaklar ve acurlar kaynar suda 20 dakika bekletilir.

Daha sonra başka bir tencerede kaynayan suyun içine kabaklar ve acurlar atılarak 15 dakika kabaklar, 20 dakika acurlar kaynatılır ve çıkarılıp bir kabın içine konularak soğuması beklenir.

Büyük bir tavaya yıkanmış pirinçler, kıyılmış soğanlar, az su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı biber salça, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, yağ ve baharatlar eklenerek 1 su bardağı suyla malzemeler pişirilir.

Pişen dolma içi kabaklara ve acurlara doldurulur (dolma ağızları 1 parmak boş kalacak şekilde) derin bir tencereye dizilir.

Çukur bir tabağın içine 1 çorba kaşığı salça, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve nar ekşisi koyularak biraz suda eritilir. Daha sonra tencereye dolmaların üstünü geçmeyecek şekilde kaynar su koyulur ve dolmaların üzerine porselen bir tabak konularak dolmalar pişirilir, suyu azalırsa tekrar sıcak su ilave edilir.

Dolmalar pişince en az 1 saat dinlendirilir, ne kadar dinlenirse o kadar lezzetli olur, yoğurt veya cacık eşliğinde servis yapılır.

Afiyet olsun, mutlu kalın.

 

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..