Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '11

 
Kategori
Siyaset
 

Gaziköy'ü bitiren başkan (1. Bölüm)

Gaziköy'ü bitiren başkan (1. Bölüm)
 

Gaziköy'ü Bitiren Başkan (1. Bölüm)


Orda bir köy var uzakta,  

O köy bizim köyümüzdür 

Gitmesek de, görmesek de  

O köy bizim köyümüzdür. 

Bu türküyü hatırladınız mı acaba? 1970 li yıllarda ilkokulda okurken Ali Rıza Binboğa’nın bu Türküsü dillerimizde nağmeydi. Dinlerken, söylerken kendi köyümüzü, kasabamızı düşünür bizim için yazılmış diye iç geçirirdik. 

O yıllarda Gaziköye elektrik geldikten sonra kasabamıza ilk siyah beyaz televizyon rahmetli kahveci Saffet Karalar tarafından alındı. Belki inanmayacaksınız ama tam 45 gün Ankara’dan antencinin gelip anteni kurması beklendi. Ve daha sonra 2 tulumba borusu uç uca kaynatılarak devasa uzunlukta ilk alıcı anten kasabada kuruldu. Herkes büyük bir heyecanla kutunun içindeki hareket edecek insanları bekliyordu. 

O yıllarda TRT tek kanal olduğu ve paket yayın yaptığı için ekran ilk açıldığında insanlar heyecanlanır ve saatlerce üzerinde TRT yazan test yayını ekranını (Pattern) gözlerini kırpmadan izlerlerdi. İlk görüntüye alıştıktan sonra uzay yolu, kaçak gibi dizilerin saatleri artık iple çekilmeye başlanmıştı. Özellikle kahvehanedeki masalar artık kaldırılmış, sandalyeler sinema salonu gibi sıralı dizilmiş çocukların oturmaları içinde sandalyelerin ön kısmına hasırlar serilmişti. 

Günümüzde bu görüntüler çocuklar için bile komik gelebilir ama şundan emin olun Gaziköy o yıllarda hızla büyüyen, gelişen bölgenin yıldızı parlayan tek kasabası idi. Kasabaya Ziraat Bankası kurulacağı haberi o yıllarda büyük bir heyecan yarattı. Fakat yer verilememesi nedeniyle Ziraat Bankası kasabaya bir türlü kurulamadı. 

O yıllarda sabahçı ve öğlenci olmak üzere iki gurupta okula giden öğrencilerimiz o kadar çok tu ki sınıflarımız 40 – 50 kişi öğrenci almaktaydı. Her sabah ücretsiz olarak dağıtılan süt tozundan yapılmış sütlerle kahvaltı yapar, sabahın erken saatlerinde sütlü kahve içmenin zevkini yaşardık. Lise ise 1.300 – 1.400 öğrencisiyle bölgenin en büyük eğitim merkezi konumunda bulunuyordu. Özellikle Kadirli ve Kozan ilçelerinden otobüslerle öğrenciler akın akın gelip Gaziköy’de okumaktaydı. 45 civarında branş öğretmeninin vermiş olduğu eğitimle Gaziköy Lisesinden mezun olan öğrenciler üniversite, askeri ve polis okulları yada diğer sınavlarda yüzde yüz başarılı olmaktaydı. 

Günümüzde Gaziköy İlköğretim Okulu 220 civarında öğrenciye eğitim verirken Lise ise 100 ün üzerinde öğrenciye eğitim vermekte maalesef artık buradan mezun olan öğrenciler Hukuk Fakülteleri, Tıp Fakülteleri vs. puanı yüksek olan fakültelere öğrenci yetiştirememekte iki yıllık meslek yüksek okulunu kazanan öğrenciler okul için başarılı olarak gösterilmektedir. 

O yıllarda Gaziköy Spor, Gaziköy Gençlik Spor, Gaziköy Sanayi Spor, Gaziköy Lisesi Spor ve Gaziköy Kantin Spor olmak üzere 5 futbol takımı bölgede fırtına gibi esiyordu. Kasabada yapılan futbol turnuvalarında Gaziköy bölgenin tek spor etkinlik bölgesi konumundaydı. 

Şimdi kasaba o kadar geriledi o kadar küçüldü ki; tek bir futbol takımı kurabilmek için bu işi severek yapacak gençleri bulamazsınız. 

Gaziköy’de bulunan TEDAŞ şubesi, Gaziköy Sulama Birliği, Tarım Orman Bakanlığı Köy Teknisyenliği gibi birçok kurum Belediyenin yer sağlamaması nedeniyle kasabadan gitmiş ve bu kurumlardan hizmet almak zorlaşmıştır. Gaziköy PTT şubesinde 4-5 memur görev yaparken kasabanın küçülmesi nedeniyle artık tek personel görev yapmaktadır. 

1970 li yıllarda büyük bir hızla gelişen dışarıdan sürekli nüfus alan Gaziköy artık neden hızla dışarıya göç veriyor? Gaziköy’ün yok olmasının yavaş yavaş köy statüsüne düşmesinin sebebi nedir? Gaziköy tekrar gelişebilir mi? Bu konuda kimlerin ne yapması gerekiyor? 

HAFTAYA 2. BÖLÜMÜMÜZDE BULUŞALIM… 

 
Toplam blog
: 23
: 562
Kayıt tarihi
: 04.09.11
 
 

KozanBilgi.Net Türkeş Manga tarafından kurulmuştur. Türkeş Manga 1965 yılında Adana ili Kozan ilç..