Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '14

 
Kategori
Üniversiteler
 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İİBF iktisat Bölümü öğrencisi Bahadır Yetişgin ile...

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İİBF iktisat Bölümü öğrencisi Bahadır Yetişgin ile...
 

Bahadır


GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ BAHADIR YETİŞKİN “ ÜNİVERSİTEMİZİN YENİLİKÇİ , ŞEFFAF VE KATILIMCI ÜNİVERSİTE OLMASI DOLAYISI İLE TERCİH ETTİM”

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Hangi okulları tamamladınız ?

BAHADIR YETİŞKİN - 1991 yılında Tokat / Merkez de doğdum. Odalar ve Borsalar Birliği İlköğretim Okulu ve Tokat Arif Nihat Asya Lisesini bitirdikten sonra üniversite tercihlerinde Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisat Bölümünü tek tercih vererek kazandım. Önümüzdeki yıl da Erasmus Programıyla , Polonya Rzeszow Üniversitesi'nde bulunacağım.

SORU- Neden İktisat ? Neden Gaziosmanpaşa Üniversitesi ? Bu okulu yazmadan önce ve bugün , duygularınız arasında ne gibi farklar var ?

BAHADIR YETİŞKİN- Küçüklüğümden beri devlet yönetimi ve bürokrasiye karşı ilgi duymaktayım.İmkan olsa , mülkiye bölümlerinin hepsini okumak , öğrenmek isterim fakat maalesef bu durum pek imkan dahilinde değil. Bende lise dönemlerimden beri mülkiye bölümlerinde okutulan ders kitaplarını okuyarak , kendi imkanlarımla araştırmalar yaparak bürokrasi alanında araştırmalar yaparak kişisel gelişimimi sağlama yönünde çalışmalar yapmaktayım. Lisans eğitimi olarak İktisat bölümünü seçme sebebim ise Ulu Önderimiz'in 'Ekonomik kalkınma , Türkiye'nin hür , müstakil , daima daha kuvvetli , daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.' sözüyle açıklayabiliriz.

 Lisans eğitimi için Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ni seçme sebebim ise ; üniversitemizin yenilikçi , şeffaf ve katılımcı bir üniversite olması ; gerek yönetimi , gerekse akademik kadrosuyla güçlü bir yapıya sahip olmasıdır. Bunların yanında Tokat'ın küçük ve şirin bir Anadolu kenti olmasının , gereksiz sosyal aktivitelerden uzak olmamızı sağlaması ve bundan dolayı kendi alanımızdaki ve kişisel gelişimimizi sağlamamız yönünde bir avantaj sağlamasının şahsım adına daha cazip olduğunu düşünmekteyim. Üniversite tercihi yaptığım günden , bugüne duygularımda pek değişme olmamıştır.

SORU- Mülkiye bölümlerine karşı olan ilgiliniz üzerinde çok durdunuz. Okuyucularımıza tavsiyede bulunacağınız , kitap , dergi , döküman vs. var mıdır ?

BAHADIR YETİŞKİN- Türk Dış Politikasını anlamak isteyenler , mutlaka Dışişleri Bakanımız Ahmet DAVUTOĞLU'nun Stratejik Derinlik ve Teoriden Pratiğe adlı kitaplarını mutlaka okumalılar. Ayrıca Baskın ORAN hocanın Türk Dış Politikası kitabını ve Robert GILPIN'ın Ekonomi Politiği kitabını okumalarını öneririm. Ekonomi alanında ise Mahfi EĞİLMEZ hocanın kitaplarını ; özellikle de Kendime Yazılar ve Kolay Ekonomi adlı kitaplarını okumalarını öneririm.

SORU- Bize biraz ailenizden bahseder misiniz ?

BAHADIR YETİŞKİN- Babam 2011 yılında Tokat Müze Müdürü iken emekli oldu ve genç yaşlardan beri ilgi duyduğu ud ve keman yapımıyla ilgili bir atölye açtı. Ağabeyim ise Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı , daha sonradan girdiği İdari Yargı Sınavını kazandı ve şu an Ankara da İdari Hakim olarak görev yapmaktadır.

SORU- Üniversite okuyan çoğu genç 'kişisel gelişimi' önemsemiyor. Fakat siz önemsiyorsunuz. Bunun ne gibi faydalarını önemsiyorsunuz ?

BAHADIR YETİŞKİN- Evet ne yazık ki sizin de söylediğiniz gibi günümüzde çoğu genç arkadaşta kişisel gelişim alanında bir ilgi eksikliği bulunmakta. Çocuk yaşlarımdan beri kişisel gelişimle ilgilenmem bana öncelikli olarak kendime karşı güven kazanmamı , karşılaştığım problemler karşısında sakin ve analitik düşünmemi , karşıma çıkan fırsatları doğru değerlendirmemi ve belki de en önemlisi kendimi motive etme yoluyla ruhsal gelişimimin sağlıklı yürümesini sağladı.

SORU- - Bölümünüz , fakülteniz ve üniversitenizin gelişimi için neler önerirsiniz ?

BAHADIR YETİŞKİN- Başta kendi bölümüm olmak üzere mülkiye bölümlerinin neredeyse tamamında verilen eğitim teoriyi geçmemekte ve mezunlar pratik hayatta bir boşluk yaşamakta. Özellikle bu problemin çözümü için pratik derslerin ve teknik gezilerin arttırılması gerektiğini düşünüyorum.


SORU--Gelecek ve işsizlik kaygısı yaşıyor musunuz ? Eğer yaşıyorsanız bunu nasıl aşacaksınız ?

BAHADIR YETİŞKİN- Gelecekle ilgili tabi ki bende içimde işsizlik kaygısını barındırmaktayım fakat aldığım lisans eğitiminin standartlara göre iyi seviyede olduğunu düşünmekteyim ve bu kaygımı kendime olan güvenimle aşacağımı düşünüyorum.

SORU- KPSS Sistemini nasıl buluyorsunuz ? Sizce nasıl olmalı ?

BAHADIR YETİŞKİN- Başta KPSS sınavı olmak üzere ülkemizde yapılan çoğu merkezi sınavda ne yazık ki çok yönlü düşündüren sorular bulunmamakta ve bu ise insanların ezberci düşünceye yoğunlaşmasına sebep olmakta.

Basından takip ettiğimiz kadarıyla son yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında KPSS sisteminin yeniden düzenlenmesi yönünde bir karar alındı. Bu sistemin getireceği en önemli özelliğin ise her kurumun kendi sınavını kendisinin yapacak olması. Biliyorsunuz , bu eski dönemlerde uygulanmış bir sistem. Eğer bu sistem şeffaf bir şekilde uygulanabilirse eski sisteme nazaran daha etkili ve başarılı olacağını düşünmekteyim.

SORU- Öğrenci kulüplerinin ne gibi faydalarını gördünüz ? Sizce bu kulüpler nasıl olmalı ?

BAHADIR YETİŞKİN- Ne yazık ki Üniversitemiz de kulüp faaliyetleri yönünden ciddi bir eksiklik bulunmakta , çok az kulübümüz aktif faaliyette bulunmaktadır. Aktif faaliyette bulunan kulüplerin ise yaptığı çalışmalardan özellikle konferans ve paneller , başta kendi alanım olmak üzere , ilgi duyduğum diğer alanlarda da gelişmemi sağladı.

SORU-- İktisat Bölümünü okumak isteyenlere ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz ?

BAHADIR YETİŞKİN- Toplumumuzda özellikle iktisat bölümüne karşı ciddi ön yargılar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi mezun sayısı ve yeni mezun olan herkese karşı potansiyel işsiz gözüyle bakılmasıdır. Halbuki iktisat bölümünün iş alanı oldukça geniştir. Bunun altını çizmekte fayda görüyorum. Diğer bir önyargı ise bölümün zorluğuyla ilgili. Evet kabul etmemiz gerekir ki , iktisat zor bir bölümdür fakat bilimin ana mantığı anlaşıldığı zaman devamı kolayca gelmektedir.

Peki Sayın Yetişkin , hoş bir sohbetti. Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum size.

Bu imkanı sunduğunuz için ben sizlere teşekkür ediyorum. 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..