Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '12

 
Kategori
Bilim
 

GDO'lu soya serbest bırakıldı: Türkiye eski nesil GDO pazar ülkesi

GDO'lu soya serbest bırakıldı: Türkiye eski nesil GDO pazar ülkesi
 

GDO’lu Mısırdan Sonra GDO’lu Soya’da Serbest: Eski Nesil GDO’lu Tohumlar Türkiye’ye

GDO’lu soya çeşitleri GDO’lu mısır çeşitlerinden sonra hayvan yemi olarak kullanılmak bahanesiyle biyogüvenlik kurulundan geçti. Artık bundan sonra tavuklarımızı ve büyükbaş hayvanlarımızı GDO’lu soya ve mısırla besleyip bol bol GDO’lu et, süt ve yumurtaları daha fazla tüketebileceğiz.

Yaşasın Amerika ve Yaşasın GDO’lu tükettiklerimiz (!)

GDO’lu ürünleri her tülü mamul ve ham maddede bol bol tüketiyoruz. Biz de dolaylı yoldan ve yönden GDO tüketimini resmi olarak kanunlarla ve yönetmeliklerle kabul etmiş olduk.

Çünkü biz 75 milyonluk büyük bir pazarız ve ABD’li en büyük tohum ve ilaç firması ve diğer firmalar GDO’lu çeşitlerini satmak zorundalar.

Çünkü bu firmalar her yıl sadece araştırmaya toplamda 2-3 milyar dolar harcıyorlar ve bu harcamalarının karşılığını GDO’lu çeşitlerini satarak alacaklar.

GDO teknolojisi her teknolojide olduğu gibi sürekli olarak gelişen ve değişen bir teknoloji.

Bu teknolojiyi başta yoğun olarak ABD kullansa da şu an itibariyle Hindsitan ve Çin önemli rakipleri ve önemli GDO’lu çeşit geliştiren ülkeler konumuna geldiler.

Avrupa GDO konusunda geç kalsa ve çoğunlukla da GDO’ya karşıyız imajı verse de ülke bazında GDO ile ilgili çalışmalarda ortaya çıkan başarılara izin ve onay veriyor.

Ama Amerika başta olmak üzere Çin ve Hindistan’da GDO’lu çeşitlerinin geliştirilmesi Amerika kökenli eski GDO üreten firmaları zor duruma soktu. Çünkü milyarlarca dolar harcadıkları GDO teknolojisi eskidi ve eski çeşitlerini bir an önce satıp masrafları kurtarmak istiyor. İşte Türkiye ve nüfusu fazla olan diğer ülkelerde satılan çeşitler Eski tip GDO’lu çeşit ve ürünler.

Yeniler ise yakın gelecekte piyasaya sunulacak.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..