Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

GDO mu?

GDO mu?
 

GDO MU?


Bu hafta sizlere gündemden hiç düşmeyen, sürekli merak edilen, birçok tartışmaya yol açan bir konudan bahsetmeye karar verdim . Bu konuda yazmamı isteyen arkadaşıma aylar sonra da olsa dönüş yapabildiğim için mutluyum.  Sizlerin de anlamaya çalıştığı ve sürekli takip ettiği bu konu , GDO. 

Nedir GDO?  Bir organizmadan başka bir organizmaya DNA aktarımını ya da o organizmadaki DNA’nın değiştirilmesidir. Literatürde “ Genetically modified organism “  olarak geçen, dilimize genetiği değiştirilmiş organizmalar anlamına gelen bir kısaltma. Zaten size bir şey söyleyeyim, kesin olan tek şey GDO kısaltmasının hangi sözcüklerden anlama geldiği. O kadar çok tartışma var ki. Bir gün birinin çıkıp “ GDO’nun açılımı o değil.  “ demesinden bile korkuyoruz. Tartışmaları hiç sevmem fakat bilimde ilerleyebilmek için fikir ayrılıkları olmak zorunda. Tek bir fikir olsa ve herkes bunu kabul etse hiçbir zaman ilerlenemez. Gelelim tekrar GDO muhabbetine…

Bu durum öncelikle 1970 yıllarında ortaya çıkmış.  Mesela koyun sütünde insan proteini bulunması sağlanmış. Nasıl? Koyuna insan geni aktarılarak.  “ Hiçbir şey canlandıramadık kafamızda kızım. ” Diyorsanız, daha basit yapıda anlatayım mesela normal bildiğimiz bir gıdanın renginin şeklinin değiştirilmesi genetiğinin değiştirilmesiyle gerçekleşiyor. Neden gerek duyulmuş buna peki? Verimlilik arttırmak için , alternatif  geliştirmek için vb. Tüm bunlara “ Her zaman bu iyidir ya da bu kötüdür.” dememiz gerekmiyor. Bu tam da öyle bir hassas konu işte. Bilinmesi gereken şu ki, böyle bir teknik var. Bunu çok iyiye de kullanabilirsin o zaman harikalar yaratırsın, bunu kötüye de kullanabilirsin o zaman öcü olur. Bu yüzden belirli bir tarafı veya düşünceyi tercih etmiyorum, ne amacın varsa o kadar iyisin ya da kötüsün. Ülkemizde Tarım Bakanlığı’nın yönetmeliğinde GDO’lu gıda ve yem maddeleri yasak. Mesela Brezilyada ise GDO %1 in üzerinde ise etikette bunu belirtmesi gerekiyor. Arjantinde  GDO içeren ürünlerin etiketlenmesi isteğe bağlı olarak değişiyor. Anlaşıldığı gibi, ülkelere göre farklılıklar gösteren bir konu bu. Her beyin GDO kelimesini farklı anlıyor bu sebepten.

Her zaman dediğim gibi , sonucu her zaman bizler oluşturur ve yaşarız. Gelecek nesillere güvenilir ve sağlıklı bir dünya bırakma hayalimiz varsa her adımımızda biraz daha düşünmemiz gerekiyor. GDO güvenilir midir değil midir?  Söylenen her söze, okuduğun her cümleye , duyduğun her habere inanmamalısın. Kendin araştırıp, aklındaki tüm parçaları birleştirmelisin . En önemlisi de doğru düşüncelere ve sağlam bir iradeye sahip olmalısın.      

Sağlıkla kalın!

Not : “ GDO sadece kısaltmasını bilip yorum yapılacak bir konu değil. “

Gıda Mühendisi- Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..