Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '10

     
    Kategori
    Hamilelik Öncesi
     

    Gebe Kalmadan Önce

    Hamilelik öncesi kadınların, genel bir sağlık kontrolunden geçmeleri çok önemlidir. Burada ön plana çıkacakkonular,

    1- Kalp sağlığ2-Ağız ve diş sağlığı3-İdrar yolları ve böbreklerin sağlığı4- Genital sağlık.

    Kalp rahatsızlığı olan ve bunun farkında olmayan, pek çok genç kadın, evlilik ve sonrası yaşanan bir gebelik nedeniyle, yaşamlarını ileri derecede tehlikeye düşürmektedirler. Ülkemizde romatizmal kalp hastalığı çok yaygındır.Mitral stenozu ve kapak yetmezliği nedeniyle, sıkıntılar yaşanmaktadır. Birde bu durumun farkında olmamak artı kan yetersizliği-demir eksikliği anemiside eklenince durum içinden çıkılmaz oluyor.

    Ağızda diş eti rahatsızlıkları sık sık yinelenen düşük sebeblerinden birisidir. Ağızda ki çürük dişlerde bu durumun ciddiyetini artıran bir başka faktördür. Ne yazık kı sosyo ekonomik nedenler ve diş hekimine gitmeme alışkanlıkları sonucu, ülkemizde ağız ve diş sağlığı bayağıihmal edilmekte, bunun en büyük faturasını, 18-35 yaş gurubu hanımlar çekmektedi.

    İdrar yolları ve böbreklerin sağlığı konusunda yeteri kadar özen gösterilmemesi sonucu, hem gebelik öncesi böbrek rahatsızlıkları hem de geçirilen gebelikler sırasında , denetim dışı kalma sonucu böbrek rahatsızlıklarında ileri derece artışlar olmuştur. Bu nedenle gittikçe artan oranlarda, kadınlar arasında dialize giren, böbrek nakli bekleyen sayısı artmakta olup; bunun birinci derecede sebebi geçirilen gebelikler ve çocukluk çağı hastalıklarıdır. Çockluk çağında geçirilen basit bir bademcik iltihabı, biraz önce yukarda söylediğimiz gibi, hem kalp kapak hemde böbrek rahatsızlıklarına sebeb olmaktadır. Tabi bunların birinci derecede sorumlusu sosyo-ekonomik koşullar, tıbbı tedaviye ve hekime ulaşamamaktır. Ama burada Benim konum, gebelik öncesi olduğu için;en azından gebelik öncesi yapılan bir hemogram-bir tam idrar tetkiki-idrar mikroskopisi-kan biokimyası+fiziki muayeneyle birlikte pek çok sorunun üzerinden gelebilir.

    Tabiki genital muayene çok önemli; 12-14 yaşında bir evlik sonrası ortaya çıkan bir gebelik durumunda, vucudun yaşayabileceklerini düşünün. 18 yaşından önce bir evliliğe asla izin verilmemeli verileceksede, vucut gelişimi uygunsa, 20 yaş sonrasının gebelik için uygun olduğu hatırlatılmalı. Tabi bunlar genital organların gelişiminin tam olması varsayımına dayanılarak söyleniyor. Genital anomaliler nedeniyle, evlilk öncesi yapılmayan muayene sonucu; pek çok facialar yaşanmaktadır. Genital organların gelişmediği, genital sapmaların olduğu ... gibi pek çok akla gelmeyen durumlar, yapılan muayene sonucu ortaya çıkacaktır.

    Bu ilk yazımda aklıma gelenler bunlar.Dediğim gibi her şeyin başı sağlık. Yaşadığımız ortamın, soluduğumuz havanın değerini bilip, ona göre davranmalı, yaşamı kendimize zindan etmemeliyiz.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 573
    Kayıt tarihi
    : 08.09.10
     
     

    1956 Konya- Bozkır doğumluyum.1979 ist. tıp fak. mezunuyum. Aynı fakültede 1984 yılında ihtisasımı t..