Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '14

 
Kategori
Sağlık
 

Gebeliğin 3. Ayı Neler Yaşanır?

Gebeliğin 3. Ayı Neler Yaşanır?
 

9. hafta

Gebelikte 9. hafta da bebeğin hareketlerinde artış olmaya başlar fakat anne adayı hala bu hareketleri hissetmez. Nadiren de olsa bazı anne adayları hissettiklerini söyleseler de bu durum onlar için yanılmaktan öteye gitmez. Bebeğin hareketi olarak zannettiği hareketlenmeler uterusda oluşan gelişmeler ve büyümeden ötürü bağırsaklarda oluşan hareketlenmelerdir. Anne adayı bu hareketlenmeleri bebeğin hareketi sanabilir.

Bu haftaya kadar bebeğin kafası en büyük organıdır. Boyun olmadığı içinde küçücük beden kafayı taşıyamamaktadır. Bu nedenle bebeğin kafası öne doğru eğik ve bebek C şeklindedir. 9 haftalık gebelikte bebeğin boyun yapısı yavaş yavaş oluşur. Önümüzdeki haftalardan itibaren bebeğin vücudu gelişip boyun kısmı da iyice uzayacak ve bebek C şeklinden kurtulacaktır.

Bebeğin bütün organları 9 haftalık gebelik itibari ile taslak halinde oluşmuştur. Kalp kasları, organların yapısı oluşur oluşmaz oraya kan pompalamaya başlar. Kan dolaşımı gerçekleşen tüm organlar hemen çok hızlı olarak çalışmaya başlar. Çalışan organlar güçlenir ve hızlı bir şekilde kaslar büyür. Bebeğin hareketleri önümüzdeki haftalarda hızlanmaya başlayacak ve baş döndüren bir gelişim ile bebek büyüyecektir.

9 haftalık hamilelikte bebeğin göz kapakları oluşur. Göz retinası da iyice gözükmeye başlar. Bebeğin su gibi olan dokuları artık sertleşip kıkırdak bir yapı oluşur. Beyin, bebeğin en büyük organı olmaya devam etmektedir. Bebeğiniz de hareketlenmeler devam etmekte ve hareketlendikçe bebeğin kasları güçlenmektedir. Fakat hala anne adayı bu hareketleri hissedememektedir. Ayrıca anne adayı çok isterse ve denk gelirse ultrason dalgaları hareketlenmeleri yakalayabilir. Bu hafta itibari ile embriyo görüntüsü yok olmuş daha çok insan yavrusu görüntüsü oluşmuştur. Fetusun kuyruğu da artık yoktur.

Gebelikte 9. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta da bebeğin kilosu 3 gram boyu ise 25 milimetredir.

Gebelikte 9. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Anne adayının bulantıları devam etmekte, yemek kokuları işkence gibi gelmektedir. Anne adayı ruhsal açıdan da daha sinirli, daha hassas ve daha duygusal bir dönem geçirmektedir. Bu hamilelik sürecinde anne adayının tüm kaprislerine karşı sabırlı olunmalıdır. Anne adayı halisünasyonlar görebilir ya da hayalinde oluşan bazı şeyleri gerçek sanabilir. Bu gibi durumlar gayet normaldir.

10. hafta

Artık bebeğinizin tüm organlarının taslak olarak tamamlandığı ve artık düşme tehlikesinin kalmadığı 10 haftalık gebelik dönemindeyiz. Tüm organlar oluştuğuna göre artık kalp bebeğin bedeninin tümünün kan dolaşımını sağlıyor. Kan dolaşımı sağlıklı sağlanan organlar hızla büyür ve gelişirler. Geçtiğimiz hafta göz retinası belirginleşen bebeğin bu hafta mercekleri oluşur. Tırnakları oluşur ve bebeğin beyin hücreleri yavaş yavaş oluşmaya başlar. Gebelikte 10 haftada süper bir gelişme olur.

Bebeğin beynine ilk defa enerji gider. Bu aynı bir arabanın tüm motor aksamının tamamlanması gibidir. Bir eksik olduğunda araba nasıl çalışmaz ise aynen bebeğin beynindeki tüm hücreler tamamlanmadan enerji gitmez. Beyin taslak olarak bu hafta oluşmuştur. Bu haftadan itibaren beyin hızla aktifleşecek ve bebeğin beyni gelişimini sürdürecektir. Bebek bu haftadan itibaren bir kayıt merkezi gibi her şeyi kaydedecektir.

Bu haftaya kadar bebeğin bağırsaklarının tümü dışarıda idi. 10 haftalık hamilelikte bebeğin bağırsakları göbeğin içine doğru yerleşir. Kulaklar gelişmeye devam ederken kulakta oluşan denge sıvısı oluşmaya başlar. Bu sıvı bebeğin doğumundan itibaren tüm yaşamı boyunca önemli ve etkin bir sıvıdır.

10 haftalık gebelikte bebeklerin cinsiyet organları oluşmaya başlar. Erkek ise bebeğin testisleri oluşmaya başlayıp hemen testesteron hormonları aktif hale gelir. Bebeğinizin hareketleri amniyon sıvısı için de dalgalar oluşturur. Bebeğin çevresinde ki sıvı sebebi ile bebeğin hareketlerini anne adayı hala hissedemez.

Gebelikte 10. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebelikte 10. haftada bebeğin kilosu 5 gramdır. Boyu ise 3-4 cm arasındadır.

Gebelikte 10. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta da anne adayı hamileliğin en sıkıntı veren aşerme döneminin olumsuz etkilerini üzerinden yavaş yavaş atmaya başlar. Artık mide bulantıları biraz hafiflemiş ve anne adayı biraz kendine gelmeye başlamıştır. Anne adayı hamileliğin önemli bir etabını atlatmış bulunmaktadır. Artık bebeğin herhangi bir genetik problemi yoksa düşme tehlikesi kalmamıştır.

11. Hafta

Bu hafta ana rahminde ki bebeğin gelişim olarak pik yaptığı bir haftadır. Bebeğiniz en çok bu hafta da geliştiği için bu hafta tüm jinekoloji uzmanları tarafından literatürlere not düşülmüştür.

11 haftalık gebelikten itibaren bebeğinizin vücut taslağı oluşmuş tüm organları gelişimlerini tamamlamaya devam ediyorlar. Taslağı tamamlanmış her organ aynı zamanda çalışmaya da başlar. Bebekte en belirgin organ beyin olmasına rağmen bebeğin vücudu da büyümeye başladığı için kafası artık çok dikkat çekmeyecektir. Bebeğiniz artık tam bir minik bebek görünümünü elde etmiştir.

11 haftalık gebelikte bebeğinizin dış kulak yolu gelişimi tamamlanmıştır. Bebeğinizin kulak aksamı iç ve dış olarak hazır hale gelmiştir. Henüz daha tam olarak duyamasa da duymaya hazır hale gelmiş olur. Bebeğiniz bu hafta sesleri işitir ama ayırt edemez tam olarak duyma işlemi ise 25. haftadan itibarendir. Bu haftaya kadar bebek sesleri karışık uğultu şeklinde duyar ve anlam veremez.

11 haftalık gebelikte bebek artık her yerine dokunmaya başlar. Bebek dokundukça öğrenir. Bu haftadan itibaren beyin kaydetmeye başlar. Bebek neresine dokunuyorsa o bölgeyi kaydeder ve bir daha ki sefere dokunduğunda orayı tanır. Artık anne karnında ki bebekte ciddi bir eğitim başlamıştır. Bu haftadan itibaren bebek her dakika yeni bir şey öğrenir ve kayıt eder.

Gebelikte 11. haftada bebeğin ultrason görüntüleri nasıldır?

 

gebelikte 11. hafta 11. Hafta

11 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü aynen böyledir.

Gebelikte 11. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

11 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 8 gramdır. Boyu ise tam olarak 7 cm’ dir.

Gebelikte 11 haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

 

Hamile anne adayında bu hafta mide bulantıları azalır. Baş dönmesi hala devam etmektedir. Psikolojik değişiklikler gerçekleşmektedir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca psikolojisi sürekli değişkendir. Bir bakarsınız ağlamış, bir bakarsınız gülmüş hiç belli değildir. Oldukça duygusal davranışlar içerisine girer. Hem duygusal olarak hem de bedensel olarak oldukça hassas davranışlar sergiler. Alıngandırlar ve çabuk incinirler. Bu dönemde dikkatli ve özenli davranıp anne adayını üzmemek gerekir. Hamilelikte yaşanan stresler bebekte olumsuz etkilere yol açabileceğinden anne adayının üzülmemesine gayret gösterilmelidir.

12. hafta

Organların hızla büyüdüğü, iç organların ise artık çalışmaya başladığı 12 haftalık gebelik haftasına geldik. Bu küçük insan yavrusunun tüm organları (iç ve dış) yavaş yavaş çalışmaya başlıyor. Hamileliğin bu haftasında bebeğin tırnakları belirginleşmeye ve kıkırdak dokusu sertleşmeye başlamıştır. Ayrıca bebeğin saçları kafasının üzerinde çıkmaya başlamıştır. Bebeğin midesi ve bağırsağı çalışmaya ve dolayısı ile sindirim sistemi de çalışmaya başlamıştır. Artık bebek isimleri bakmaya başlayabilirsiniz.

12. haftalık gebelik dönemi bebeğin en çok hareket ettiği, haftalardandır. Bebek anne karnında hiç durmaz ve sürekli hareket eder. Bu hafta bebeğiniz hiç durmaz ve hemen her yerine dokunur. Artık dokunduğu yerleri bilerek dokunur. Bu haftada bebeğin ilk defa yaptığı hareketlerde vardır örneğin; 12 haftalık gebelikte bebeğiniz adeta çene egzersizi yapar gibi çenesini açar kapatır, açar kapatır. Bu hareket bebek için fıtridir. Böylelikle çene kaslarını  güçlendirmiş olur. Bu hafta bebeğinizin ultrason görüntüsünde denk gelebilirse hıçkırıklarını görebilirsiniz. Bebeğiniz her ne kadar çenesini açıp kapatıyor olsa da yutmayı henüz bilmiyordur.

Bebeğiniz bu hafta da o kadar çok hareket eder ki dokunduğu her yeri de beynine kaydeder. Bebeğiniz dokuna dokuna dudaklarını keşfetmiş olmalı ki, bu hafta emme refleksi gelişmiş ve bebeğimiz artık parmak emmeye başlar. Ultrasondan da denk gelip izlerseniz bu an çok hoş bir görüntü olarak aklınızda kalacaktır.

Gebelikte 12. haftada bebeğinizin boyu ve kilosu ne kadardır?

Bu hafta itibari ile bebeğin kilosu 15 gram, boyu ise 7 cm’ dir.

Gebelikte 12. hafta itibari ile hamile anne adayında gelişen değişiklikler nelerdir?

Anne ile bebeği ile arasında telepatik bir bağ vardır. Hem duygusal açıdan hem de fiziksel açıdan yavrusunu hissetmektedir.

 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..