Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '08

 
Kategori
Beslenme
 

Gebelik dönemi beslenmesi

Gebelik dönemi beslenmesi
 

GEBELİK


SEVGİLİ ANNE ADAYI

Çocuğunuz anne karnından itibaren büyümeye başlar. Çocuğunuzun büyümesi, bedensel ve zihinsel yönden gelişimi için, gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmeniz çok önemlidir. Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenilmediğinde ölü doğum, erken doğum, düşük, düşük kilolu bebek, bedensel ve zihinsel özürlü çocuk doğumu; annede kansızlık, kemiklerde zayıflık vb. komplikasyonlar görülebilir.

Gebelik döneminde beslenmeniz konusunda dikkat etmeniz gereken noktalar:

¨ Doğal, taze ve bol çeşitli besinler alın

¨ Öğün sayısını artırın, ancak öğündeki miktarı azaltın

¨ Bol su için

¨ Pastörize edilmiş süt, mümkün değilse iyi kaynatılmış süt için

¨ Lifli yiyecekler tüketin (Sebze, kepekli ekmek gibi)

¨ İyotlu tuz kullanın

¨ Taze mevsim meyve ve sebzeleri tüketin

¨ D vitamini açısından güneş ışığından yararlanın

Gebelik döneminde kullanılmaması gerekenler:

¨ Sigara

¨ Tüm alkollü içecekler

¨ Kafein içeren besinler (çay, kahve, kola)

¨ İçinde boya maddesi bulunan yiyecek ve içecekler

¨ Hazır yiyecekler (hazır meyve suları, hazır çorbalar vb.)

¨ Tüm karbonatlı içecekler (gazoz, kola vb.)

Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenebilmeniz için bir günde almanız gereken yiyecek miktarları:

1. Grup: Süt grubu

3 su bardağı süt veya yoğurt (toplam 500ml)

2–3 kibrit kutusu kadar peynir (Pastörize sütten veya kaynamış sütten yapılan peyniri tercih ediniz)

2. Grup: Et grubu

2–4 köfte kadar et (balık, tavuk veya kırmızı et) veya

1 yumurta ve 4 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, v.s.)

3. Grup: Sebze-meyve grubu

3–4 porsiyon meyve

1-2 porsiyon çiğ veya pişmiş sebze

4. Grup: Tahıllar

4–6 yemek kaşığı makarna veya bulgur pilavı veya

1–2 kase çorba ile 2-4 orta dilim ekmek

5. Grup: Yağ-Şeker grubu

4 yemek kaşığı yağ (yemeklerin içindeki miktardır)

10–15 adet fındık – fıstık veya 2–3 adet ceviz

Porsiyon miktarları:

¨ 1 porsiyon meyve 1 orta boy elma/1 orta boy portakal/bir küçük salkım üzüm/10-15 tane kiraz/10-15 tane çilek/ince bir dilim karpuz veya kavun, 2 orta boy incir miktarına denk gelmektedir.

¨ 1 porsiyon sebze: 4–5 yemek kaşığı kadardır.

¨ 1 porsiyon kurubaklagil: 2–3 yemek kaşığı kadardır.

¨ 1 su bardağı süt: 200 ml süte denk gelmektedir.

Siz değerli Anne adayı gebelik döneminde, sağlık kontrolleriniz için her ay düzenli olarak bağlı bulunduğunuz sağlık ocağına mutlaka gitmelisiniz. Doğumunuzu mutlaka hastanede veya Sağlık Personeli gözetiminde yapmalısınız.

Gebelik döneminizi sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde geçirmeniz dileğimle.

Şakir Hakan GÜKŞEN

Sağlık Memuru

hakanguksen@gmail.com

 
Toplam blog
: 84
: 2161
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..