Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelik İçin İdeal Yaş Hangisi?

Gebelik İçin İdeal Yaş Hangisi?
 

gebelik


Kadınlar 21 ve 30 yaş arasında doğurganlıkların en yüksek olduğu dönemde daha rahat hamile kalabilmektedir. 35 yaşından sonra gebe kalabilme şansı yumurta olgunlaşma sürecinin bozulması yüzünden azalmaya başlamaktadır. 40 yaşından sonra ise bu azalma oranı belirginleşir. Bir diğer deyişle 20 ile 30 yaş arası üremesi çok yüksek olan anne adayının buna karşın 30 ile 34 yaş arasındaki dönemde her yedi kadından biri hamile kalamama problemiyle karşı karşıya kalabilir. Bu oran 35 ile 40 yaş arasında her 5 kadından birinin hamile kalamama durumuyla karşılaşmasına sebep oluyor.

İleri yaşlarda gebelikler riskler barındırır

40 yaşından sonra ise hamile kalamama oranı her 4 kadından birinin, düzenli cinsel ilişki ve sağlık sorunlarının olmamasına rağmen hamile kalamayacağı şekilde artmaktadır. İdeal gebelik yaşı için kadının yaşının çok ilerlemesi faydalı ve sağlıklı olacaktır. Hamile kalmak kolay gibi gözükebilse de esasında belirli yaşlar için riskler taşımaktadır. Hamile kalma isteğini gerçekleştirmek isteyen her kadının bilmesi gereken bilgiler vardır. Hem kendinizin, hem de bebeğinizin sağlığı için en uygun gebelik yaşının ne olduğunu bilmenizde fayda var.

20-32 yaş en uygun zamandır!

Hamilelikte uygun görülen, sağlıklı bir gebeliğe ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için en ideal yaş yirmi ile otuz iki yaş arası olduğu genellikle kabul edilmektedir. Bu yaşlar kişinin en verimli ve en güvenilir yaşlarıdır. Bu dönemde kadınların adeti düzenli olarak gerçekleşir, bu sebeple de yumurtlama çok daha kolay olduğu için hamile kalma olasılığı çok daha yüksektir. 20 ile 24 yaşları arasındaki bir kadının korunmasız cinsel ilişki sonrasında hamile kalma şansı yüzde 20’dir. 20 yaşında bir kadının gebeliğinde yüksek tansiyon sorunu yaşama ihtimali çok enderdir. Ancak bu yaşlardaki hamileliklerde de mutlaka yüksek tansiyon kontrolü en az bir kez de olsa yapılmalıdır. 20’li yaşlarda düşük yapma ihtimali yüzde 9,5’tir. Yani düşük yapma oranı ender görülür. Gebelik geçleştikçe risklerde artar.

İdeal yaşta gebeliğin faydaları neler?

Gebelik ne kadar erken yaşlarda olursa bebekte down sendromunun gelişme olasılığı o denli düşük olacaktır. 35 yaş üzeri hamileliklerde, gebelik risk taşır. Bu risk 38 yaşından itibaren ciddi bir oranda artar. Geç gebeliklerle down sendromunun gerçekleşme riski artmaktadır.  Bu ihtimal, 20’li yaşlardaki annelerde  binde bir iken, 35 yaşındaki annelerde  binde üç, 40 yaşındayken ise yüzde birdir. Bunun sebebi, ileri yaşlardaki kadınların yumurtalarının yaşlanması ve yıllar geçtikçe birçok zararlı maddeye, kimyasala ve enfeksiyona yakalanmasıdır.  İleri yaşın riskleri olduğu gibi, erken gebelikler de risk taşır.  Erken gebeliklerde ölü doğum veya düşük kilolu bebek doğurma riskleri artar.

Doğurganlık yaş ile birlikte azalır

Kadınlarda doğurganlık yaşla doğru orantılı olarak azalmaktadır. İstatistiklere göre, yirmi yaşından itibaren düzenli cinsel ilişki yaşayan ve gebe kalmak isteyen kadınlarda yüzde yirmi oranında bir başarı söz konusudur. Bu oran 30'lu yaşlarda yüzde 15'e, otuz beş yaşında ise yüzde 10'a kadar düşebilmektedir. 40 yaşında ise bu oran neredeyse yüzde 5'lere değin inebilir. Sayılanlar dışında her kadın için doğurganlık farklıdır. Hamile kalabilme ihtimalleri hem doğal yollarla hem de tüp bebek uygulamalarında yaşın ilerlemesiyle beraber azalmaktadır.

Gebelik planı öncesi dikkat edilecekler

Hamile kalmayı planlayan anne adayları, kendi annelerinin menopoz yaşını öğrenmelidir. Eğer anneniz erken bir yaşta menopoza girdiyse, doğurganlığını da erken yaşta kaybetti demektir. Bu durum, sizin için de aynı şekilde gerçekleşebilir. Buna göre menopoz yaşı tahmin edilmeli ve ideal gebe kalma yaşı kişi için en uygun haliyle tahmin edilebilir. Yumartalık rezervi testleri ide de hamile kalabilme olsalığının anlaşılabilmesi mümkündür. Misalen, yumurtalıklarda bulunan yumurta sayısı ultrasonografi ile sayılabilir ve adetin üçüncü günü alınan hormon testlerine bakılır. Yumurtalıkların tek doz ilaç kürüne verdiği cevap ölçülür.

www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..