Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte 13. Hafta

Gebelikte 13. Hafta
 

Gebelikte 13. Hafta


Bu hafta bebeğin kalbi iyice hızlanmaya başlar. 13 haftalık gebelikte bebeğin kalp hızı 120-160 arasında değişir. Bu hızlı kalp atışı bebeğin çok seri olarak kan pompalamasını sağlar ve böylece tüm vücudun kan dolaşımı hızlanır. Bebeğin tüm organları hızla gelişmeye başlar, bebeğin vücudunun her yanında adeta bir fabrikalar zinciri varmış gibi hummalı bir çalışma, yoğunluk içerisinde aktifiyet hakimdir.

Bebeğinizin gözleri bu hafta itibariyle farklılaşmaya başlar. Tıpkı kuşların gözleri gibi birbirinden bağımsızdır. 13 haftalık hamilelikte bebeğin gözleri artık yüzü ortalayacak, insan profilinde olduğu gibi dengeli ve yer yerinde olacaktır. Bu hafta anne ve baba adayları çok heyecanlıdırlar. Çünkü bebekleri bu hafta itibari ile cinsiyetini belli edecekler. Anne ve baba adayları bebeklerinin kız mı olacak erkek mi öğrenecekler.

13 haftalık gebelik de bebeğiniz ilk defa safra üretmeye başlar. Karaciğerleri de bu hafta itibari ile gelişmeye başlar. Pankreas çalışmaya, insülin üretmeye başlar. Karaciğerin çalışmaya başlaması için insülin çok önemlidir. Öyle ki o olmadan çalışmaz. Çünkü karaciğerin pompaladığı kanda dengeyi insülin ayarlar. Bebeğimizin akciğer oluşumu da yavaş yavaş aktif hale gelir. Bebeğiniz solunum yapmaya başlamıştır.

Gebelikte 13. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 

 

13hafta gebelik 13.hafta 

13 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görüntüsü aynen böyledir.

Gebelikte 13. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

13 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 26 gramdır. Boyu ise 9 cm olmuştur. Bebeğiniz bu hafta itibari ile belirgin bir şekilde büyümeye başlar.

Gebelikte 13. haftada hamile anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta anne adayının mide bulantıları geçmeye başlamıştır. Kusma varsa şayet oda geçmeye başlar. Anne adayında var olan baş dönmeleri ise doğuma kadar ona eşlik edecektir. Anne adayı yavaş yavaş hamilelik kıyafetleri bakmaya başlar. Anne adayının karnı artık büyümeye başlayacağından artık hamilelik öncesi giydiği kıyafetler kendisine olmayacaktır.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..