Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte 22. Hafta

Gebelikte 22. Hafta
 

Gebelikte 22. hafta


22 haftalık gebelik hamileliğin ortalarına doğrudur. Yaklaşık beş buçuk aylık hamilelilik dönemidir. Bu dönemde anne adayının karnı yavaş yavaş büyümeye başlar. 22 haftalık gebelikte rahatça hareket edebilirsiniz. Bulantılarda azalma başlamıştır. Hamileliğin daha rahat geçtiği dönemidir.

Bulantılar ve kusmanın artık olmadığı bu dönemde mide yanmaları gayet normaldir. Çünkü rahmin yukarı itmesiyle mide asidi göğüs kafesinin altına gelir ve yanmalar başlar. Bu durumda doktora danışarak ilaç alınabilir, dik oturmak yardımcı olabilir.

Yine 22 haftalık gebelikte kan miktarında artma görülür. Buna bağlı olarak kanın sıvılaşmasıyla birlikte fizyolojik anemi ortaya çıkar. Gebeliğin 22. haftasına kadar yol alınması sonucu hormonlarda da değişimler meydana gelir. Bu değişim sonucu eklemlerde gevşemeler olabilir. Bu da bel bölgesinde ağrılara yol açacaktır.

Yine bu dönemde kramplar görülebilir. Bunun için zengin kalsiyum içeren gıdalar tüketebilirsiniz. 22 haftalık gebelik döneminde diş etlerinde şişme de görülmesi normaldir. Tabi bunların hepsi her hamilede olacak diye bir şart yoktur. Her bayan farklı bir şekilde hamilelik yaşayabilir.

Peki, 22 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır? Bebeğin artık bir insan görünümünü almıştır. 22. haftada artık sizi duyabilir hatta tepki bile verebilir. Bunun için bu dönemde bebekle sıkça konuşulmalıdır.

22. haftada bebek iyice büyümeye başlar. Kırmızı kan hücreleri sayısı artar. Kafası vücuduna göre daha da büyür, boyu uzar, beyinde gelişme artar. Böylece dokunmayı öğrenerek çevresini tanımaya çalışır. Göz kapakları oluşumu tamamlanır ve oynatmaya başlar. Erkek bebeklerde sperm yapımı bu haftadan itibaren başlar.

Gebelikte 22. haftada anne rahmindeki bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

 3d 26haf 22. Hafta 

Bu hafta bebeğin ultrason görüntüsü aynen böyledir.

Gebelikte 22. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?                                       

22 haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 30 cm, ağırlığı ise 500 gramdır.

Gebelikte 22. haftada anne adayında oluşan değişiklikler nelerdir?

Bu hafta itibari ile anne adayının midesindeki ekşimeler tekrar başlar. Bu durum anne adayını telaşa verir, ama gereksizdir. Bebeğin vücudunun her yerinde çıkmış olan kıllardan ötürü bu ekşime gerçekleşir.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..