Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte 4. hafta

Gebelikte 4. hafta
 

Gebelikte 4. hafta


Bu hafta itibari ile anne adayımız artık gebedir. Genel itibari ile anne adayları bu haftayı gebeliğin 1. haftası olarak düşünürler. Oysa jinekoloji uzmanları anne adayının hamile kaldığı zamanı, adet gününün geciktiği haftayı gebelikte 4. hafta olarak değerlendirirler. Anne adayının yumurta hücresi ve baba adayının sperm hücresi birleşti. Annenin genlerinden ve babanın genlerinden, ortaya yepyeni bir gen çıkmış oldu. 4 haftalık gebelikte de henüz anne adayı hamile mi değil mi bilmemektedir. Aslında hamiledir fakat henüz kendisi bilememektedir. En sağlıklı öğrenme şekli anne adayının son adet tarihinde gününün gecikmesi ve son adet tarihinin ilk gününden 10 gün geçmesidir. 10 gün geçmesi garantidir. Bununla birlikte şayet anne adayı çok merak ediyor ve sabredemiyor ise o halde idrar testi veya kan testi yaptırabilir. Kan testini poliklinikler de yaptırır. İdrar tahlilini anne adayı kendisi evde de yapabilir. İdrar tahlilinde çıkmasa bile kan testi kesin sonuç vermektedir.

4. hafta gebelikte bölünen hücreler çoğalır, çoğalır ve birleşir. Ardından bebeğin ilk hücresi oluşur. Oluşan bu ilk hücreye zigotadı verilir. 4. hafta gebelikte morula fallop tüplerindeki yolculuğunu bitirir ve uterusa yapışır. Morula tabiri artık onun için geçerli bir isim değildir. Artık onun adı blastosisttir. Blastosist en güzel, en konforlu yeri bulur ve oraya yerleşir. Bebeğin en emniyette olduğu kısım rahim arka duvarıdır. Blastosist ise ilahi bir içgüdüyle orayı bulur ve yerleşir.

Yukarda belirttiğimiz gibi 4. hafta gebelik itibari ile anne adayının adeti gecikmiştir, fakat anne adayı hamile mi değil mi bunu henüz bilmemektedir. Dolayısı ile bir yandan sonuca odaklanmaktadır. Sonuç pozitif ise seviniyor, sonuç eğer negatif ise sessizleşiyor buruklaşıyor. Bu bekleme süreci ise önümüzde ki hafta son bulacaktır. Çünkü gebeliğin 5. haftasında hem gebelik testleri hem de kan testleri sonuç verir ve anne adayı gebe mi değil mi önümüzdeki hafta net bir şekilde öğrenir.

Gebelikte 4. haftada anne adayında oluşan belirtiler nelerdir?

4 hafta gebelikte anne adayında bulantı oluşabilir, anne adayının hassasiyetine bağlı yoğun mide bulantıları başlayabilir. Ayrıca hafif baş dönmesi belirtileri başlayabilir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..