Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte 40. hafta

Gebelikte 40. hafta
 

40. haftada gebelik


Gebelikte 40. haftada bebekte oluşan değişiklikler

40. hafta itibari ile gebelik sonlanacak yani doğum gerçekleşecektir. Bebeğin doğduğunda vücut ısısını ayarlayacak yeterince yağ depolanmıştır. Anne adayı bebeği ilk altı ayında enfeksiyon riskine karşı korumak için antikor üretmeye devam eder ve bebeğin emzirilmesi ile bu antikorlar savunma mekanizmasını geliştirmede görev alır.

Gebelikte 40. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?       

40. hafta gebelik döneminde bebeğin görüntüsü aynen böyledir.

Gebelikte 40. haftada bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

Gebelik döneminde bu hafta da bebeğin ortalama ağırlığı 3.750 – 4 kilo kadardır. Boy uzunluğu ise 48 – 55 cm arasında seyreder (Ancak her bebek aynı ölçülerde doğmaz). Kafatası kemikleri henüz tamamen yapılanmamış olduğundan doğum kanalından rahatlıkla geçebilir.

Gebelikte 40. hafta hamile anne adayında nasıl değişiklikler olur?

Gebeliklerin bir kısmında doğum 40. haftayı geçerek 41 ya da 42. hafta da gerçekleşir. Ancak doğumun 42. haftayı geçmesine doktor tarafından izin verilmez. Bu arada anne adayı oldukça fazla kilo almıştır. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaklaşık 2 – 3 kilo alan anne artık gebeliği neredeyse 15 kilo alarak tamamlar.

Gebeliğin sona yaklaşması ile mide ekşimeleri iyice artar. Kasılmalar şiddetini artırır. Ancak doğum kasılması olup olmadığı nasıl anlaşılır? Eğer bu kasılmalar yürürken ya da başka hareketler ile azalıyor ise doğum sancısı değildir. Eğer kasılmalar belli aralıklar ile düzenli bir şekilde devam ediyor ise artık doğum zamanının geldiğini göstermektedir. Bağırsaklar gebelik boyunca darbe aldığı ve son hafta itibari ile hala darbeye maruz kaldığı için ishal başlayabilir. Bağırsakta oluşan değişimler doğumun çok yakın olduğunun habercisidir. Son hafta bacaklarda kramplar oluşmaya başlar.

Gebelik döneminde 40. hafta da bebeğin hareketleri artık oldukça yavaşlar. Anne adayı artık uyumak da da iyice zorlanır. Enerjisi azalır. Sürekli uyuklama hali olur. Bu çok normal bir durumdur ve endişelenmeye gerek yoktur.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..