Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte Beslenme nasıl olmalı?

Gebelikte Beslenme nasıl olmalı?
 

Gebelikte beslenme


Gebeliğin başlangıç döneminden itibaren gebe olan kadının beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmesi gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, beslenme bozuklukları, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle de doğacak olan bebek sağlıksız bir şekilde dünyaya gelebilir. Bu gibi sorunlara neden olmamak için anne adayı karnında taşıdığı bebeğin ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmelidir. Gebelik süreci aslında her zamankinden farklı gıdaların tüketilmesine ihtiyaç duyulan bir süreç değildir.

Gebelik döneminde ilave kalsiyum ihtiyacı olabilir

Normal zamanda tüketilen gıdalar tüketilmeli, fakat bu tüketilen besinlere ek olarak taze sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri eklenmelidir. Gebelik sürecinde hem anne adayı hem de anne karnında yolculuk yapan bebek için tuz, iyot, demir ve farklı vitaminlerin alımına dikkat edilmelidir. Vücuda alınan süt ve süt ürünleri vücut için gerekli kalsiyumu karşılayabilmektedir. Fakat bazen ilave kalsiyum takviyelerine ihtiyaç duyulabilir.

Gebelik döneminin en önemli ihtiyacı demir!

Alyuvarların oluşabilmesi için muhakkak demir gereklidir. Bebekte kansızlık problemi ile karşı karşıya kalmamak için gebelik süresince anne adayının gereği kadar demir gereksinimini karşılaması zorunludur. Bebekte kansızlık problemi gebelik döneminde demir ihtiyacının tam anlamı ile karşılanmaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Anne adayının sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için içeriği demir ile zenginleşmiş gıdalardan bol miktarda tüketmesi gerekir.

Vücuda alınan gıdalar ile yeterli demir ihtiyacı karşılanamıyorsa doktor tavsiyesi ile demir içerikli preparatlar kullanılmalıdır. Gebelikte vücuda alınan iyotun da önemi oldukça büyüktür. Yeteri kadar vücuda alınamayan iyot eksikliği anne ve bebeğin troit bezlerinde problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Gebelik döneminde proteini eksik etmeyin

Gebelik sürecinde anne adayının normal zamankinden daha çok protein içerikli gıdalar ile beslenmesine ihtiyaç vardır. Özellikle et, balık ve yumurta tarzı gıdalar ile protein ihtiyacı karşılanabilir. Yağ eksiği ise peynir ve krema tarzı gıdalarca vücuda alınmalıdır. Fakat yağ içeriği fazla olan ürünler aşırı tüketildiğinde anormal bir şekilde kilo almaya neden olabilir. Bu da gebelik döneminde olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle bu tür gıdaların dikkatli tüketilmesi önemlidir. yine baklagiller, şeker gebelik için önemli gıdalar arasında yer almaktadır. Bu tür gıdalar anne adayının enerjisini yüksek tutacaktır.

Kızartma tekniği kullanılarak hazırlanan yiyecekler, pasta ve tatlı gibi gıdaların fazla tüketilmemesi gerekir. Gebelikte balık yağı kullanmak da oldukça önemlidir. Çünkü balık yağı A ve D vitamini yönünden zengin içeriğe sahiptir.

Alkol ve sigaradan mutlaka kaçının

Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken bir nokta da sigara ve alkolden uzak kalınmasıdır. Sigara ve alkol bebeğin gelişimi için son derece zararlı maddelerdir. Gebelik süresince sigara içen anne adaylarının bebekleri içmeyen adaylara oranla daha zayıf dünyaya gelmektedir. Aynı zamanda sigara birçok farklı hastalığa neden olabilen bir maddedir. Sigara, erken doğum, düşük, bebekte zeka ve gelişim geriliği gibi birçok probleme yol açmaktadır.

Kahve ve çayı fazla tüketmeyin

Gebelikte kahve ve çay tüketimi çok fazla olmadığı sürece zararlı olmamaktadır. Gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkan mide bulantılarını engelleyebilmek için gün içerisinde sık sık fakat azar azar yemek yenmelidir.  Bu şekilde beslenerek mide bulantıları engellenebilir ya da en aza indirilebilir. Mide bulantılarını engelleyebilmek için Doktor tavsiyesi ile B vitamini içerek ilaçlar kullanılabilir. Gebelik sürecinde olan anne adayları özellikle gebeliğin son dönemlerinde rahat kıyafetler tercih ederek daha konforlu bir gebelik geçirebilir. Dar kıyafetler ile damar sıkışması ve varis oluşabilir. Bu nedenle tercih edilen kıyafetlere dikkat edilmelidir.

Gebelik döneminde bol yürüyüş yapın

Gebelik döneminde bol bol yürüyüş yapmak anne açısından oldukça yararlı olur. doğumu ve gebelik süreci daha rahat geçebilir.  Ayrıca yoğun stresten de uzak kalmak önemlidir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..