Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '07

 
Kategori
Beslenme
 

Gebelikte beslenme

Gebelikte beslenme
 

gebelikte sağlıklı beslenme


Hemen hepimiz sağlıklı beslenme diyince bir iç çekeriz, “keşke şu imkanım olsa da yapabilsem”, ” elimde değil bazı besinleri sevemiyorum “ gibi sözlerle sağlıklı beslenmek isteyip de bir türlü bunu yaşama adapte edemeyiz. Ne var ki çoğu kadın bir gün bebek beklediğini öğrendiğinde büyük bir telaş içinde geçmişteki açıklarını kapamaya çalışır. SAĞLIKLIBİR YAŞAM ANCAK SAĞLIKLI BESLENMEYLE MÜMKÜNDÜR, SAĞLIKLI BİR BEBEK DÜNYAYA GETİRMENİN BİRİNCİ ŞARTI DA YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDİR.

Gebelik dönemindeki ve annenin gebelik öncesi hazırlık dönemindeki sağlıklı beslenme, süt çocuklarındaki gelişmeyi olumlu etkilemektedir. Gebelerde beslenme yetersizliğinin azaltılması ile kısa ve uzun dönemde çocuk gelişimi üzerinde olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Örneğin gebe kadınlara yapılan dengeli beslenme uygulamaları protein, demir, folik asit takviyeleri ile yeni doğan bebeklerdeki özürlülük durumunun üçte bir oranında azaldığı, ileri yaşlarda şeker hastalığı, şişmanlık, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve kanser gibi sorunların daha nadir görüldüğü bilinen bir gerçektir.

Gebe ve emziklilik, kadın için doğal fizyolojik olaylardır. Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde amaç;

*Kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak

*Bebeğin normal büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.

Gebelikte fazla beslenme yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle bilinçsizce her besine saldırmak değil dengeli bir şekilde gereksinmelerin karşılanması gerekir.

Bu gereksinmeler yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır.

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..