Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Gebelikte fazla demir alımı bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor

Gebelikte fazla demir alımı bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor
 

Bugün Nutritional Journal'da yayınlanan bir çalışmaya göre gebeliğin ortasında eksiklik tespit edilmeden fazladan verilen demir takviyesi bebekte gelişim bozukluğuna yol açıyor. Bu sonuçlar Bebeklere Demir Takviyesi Gerekli Midir Değil Midir? başlıklı yazımın anafikri olan ¨Takviyenin gerekliliği testlerle kanıtlanmadan demir vermek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir¨ uyarımla örtüşüyor.
 
Mothers and Children's Environmental Health (MOCEH) başlıklı çalışma 337 Güney Koreli hamile üzerine yapılmış. Gebeliklerinin ortasında doğal beslenme şekillerinden ve takviyelerden ortalama demir alımları takip edilmiş ve bebeklerinin fiziksel gelişimi gözlemlenmiş. Toplam alınan demir miktarına göre 3 farklı grup oluşturulmuş:
 
Günde 11,49 mg.'dan az demir alanlar
Günde 11,49- 17,04 mg. demir alanlar
Günde 17,04 mg.'dan fazla demir alanlar
Hiç takviye almayan grubun %99'unun gebeliğin ortasında tavsiye edilen miktar olan günlük 24 mg.'ın altında demir aldığı görülmüş. Takviye alan grubun%64.9'unun ise üst sınır olan 45 mg.'ın üzerinde demir aldıkları görülmüş. Üçüncü gruptaki (günde 17,04 mg.'dan fazla demir alan) annelerin bebeklerinin İkinci gruptakiannelere (günde 11,49- 17,04 mg. demir alanlar) kıyasla daha küçük olduğu görülmüş. Bu bebeklerin kafatası çapı ortalama 0,41 cm.,karın çevresi 0,41 cm. ve femur uzunlukları 0.07 cm. daha kısa çıkmış. 
 
Çalışmada ulaşılan sonuç; gebeliğin ortasında haddinden fazla demir almak bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bebek bekleyen kadınlara demir takviyesi önermeden önce gerekli testlerle demir seviyeleri kontrol edilmeli ve kişiye özel demir takviye önerisi yapılmalı. Bunun yanında (hatta bence bundan daha önemlisi) anne adayları yeterince demir alabilmelerini sağlamak için doğru beslenme konusunda bilinçlendirilmeli. Mühim olan beslenmenin miktarı değil kalitesidir.
 
Hamilelikte önerilmeyen gıdaları eleyerek şu listeye göz atmanızda yarar var:
 
Demir Zengini Besinler
 
Baklagiller
Domates
Et, tavuk, hindi, sakatat
Ispanak, pazı, pancar, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tümü
Kabak
Kahverengi pirinç
Kara hindiba (dandelion)
Kuru erik
Kuru meyveler
Mantar
Mercimek
Midye, istridye, karides
Pekmez
Sardunya
Sarı kök (yellow dock root)
Spirulina
Tahıllar
Tatlı patates (Türkiye’de yetişiyor mu emin değilim)
Yumurta sarısı
 
Bu linke de göz atmanızı tavsiye ediyorum:
 
Hamilelikte yeterli demir alımı demir eksikliği kaynaklı aneminin önlenmesi ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Genellikle hamileliğin sonlarına doğru beslenme ile alınan demir yeterli gelmez ve takviye önerilir. Çalışma bu noktada eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak etkili olacak en düşük dozun verilmesini tavsiye ediyor. Demirin emilimini kolaylaştırmak için C vitamini ile birlikte ve yemek sırasında ya da sonrasında değil de öğün aralarında takviyeyi almak faydalı olur.
 
 
 
Kaynak:Maternal iron intake at mid-pregnancy is associated with reduced fetal growth: results from Mothers and Children's Environmental Health (MOCEH) study
 
Ji-Yun Hwang, Ji-Yeon Lee, Ki-Nam Kim, Hyesook Kim, Eun-Hee Ha, Hyesook Park, Mina Ha, Yangho Kim, Yun-Chul Hong and Namsoo Chang
 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..