Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelikte hamilelik tümorüne dikkat!

Gebelikte hamilelik tümorüne dikkat!
 

gebelikte hamilelik tümorü


Gebelik döneminde anne adaylarının diş sağlığını tehdit eden problemlerden bir tanesidir “Hamilelik Tümorü”. Biz Tv’de Kadın ve Sağlık programımda konuğum olan Dişhekimi Ahmet Cesur ağız ve diş sağlığı ile ilgili değerli bilgilerini aktardı bizlere. İşte “Hamilelik Tümorü” ve diş sağlığı adına bilmemiz gerekenler!

-Hamilelik tümorü nedir?

Gebelik döneminde anne adaylarında görülebilen, kökeninde mikroorganizmaların olduğu dişeti büyümelerinin sonucunda oluşan iltihabi bir yapıdır. Gebelerde dişetlerinin aşırı tepki vermesi sonucu çok kanamalı bir hal almaktadır.

-Nasıl oluşur?

Hamilelik tümorü birden bire oluşmaz. Mutlak suretle nedenleri vardır. Ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermek çok önemli. Bazı araştırmalar özellikle ağız içindeki bakterilerin diabet (şeker) hastalığının oluşmasını kolaylaştırdığı gibi anne adayını hamilelik tümoru ile karşı karşıya bırakabilir. Düzenli dişhekimi kontrolü ve diş fırçalama gibi uygulanması gerekli her işlem atlatılmamalıdır.

-Tedavisi ne zaman ve nasıl yapılmaktadır?

Anne adayları bu durumla karşı karşıya kaldıklarında kesinlikle korkmamalı, hemen doktorları ile görüşmelidirler. Tümor küçük safhada yakalanmışsa herhangi bir müdahale yapılmadan gebeliğin bitmesi beklenebilir. Eğer tümor hayli büyükse ve anne adayının beslenmesini etkileyip, çok kanama yapıyorsa, bir kadın doğum uzmanı ile diyaloğa geçerek tümorun çıkartılması gerekir. Çok zor bir durum olmamakla birlikte bir diş çekiminden daha kolay bir operasyon olduğunu söyleyebiliriz. Burada önemli olan vakit kaybetmeden tümor daha çok küçükken dişhekimine gidilirse, sorunun çözümü daha kolay olacaktır.

Özellikle grip salgınının başladığı bu günlerde Sayın Cesur gribin bulaşmasında diş fırçalarının etkili olduğunu belirterek şu sözleri de ekliyor:

“Grip hastalığının oluşmasını sağlayan Herpes virüsü fırsatçı bir virüs olmakla beraber her an her yerdedir. Vücut direnci düştüğü zaman aktif hale gelir. Virüs dişlerimizi fırçalarken, fırçamıza geçmekte. Bu yüzden diş fırçalarımızı nemli değil, kapalı ve kuru bir ortamda saklamalı, aile bireylerinin bardak fırçalık yerine, diş fırçalarını ayrı yerlerde korumaları gerekir. Böylece hasta bireyin fırçası sağlıklı olana değmez. Mikorganizmalar diş fırçalarının dibinde bulunabildiğinden diş fırçalarının belli aralıklarla yenilenmesi şarttır. Geçirdiğimiz bir hastalık sonrası fırçamızı değiştirmek yine çok önemli. Geçmeyen boğaz ağrılarının nedenlerinden birininde diş fırçaları olduğu gösterimiştir. Bu nedenle fırçalarımızı hijyenik koşullarda saklamamız gerekmekte. Bazı trigolasan içeren diş macunlarının anti bakteriyel etki gösterdiği saptanmış, gribal dönemlerde bu tür macunları kullanmak mikropların çoğalmasını engelleyebilir ve bulaşmanın azalmasını sağlayabilir.”

Ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermede yetersizmişiz gibi gelir hep bana. Oysa ki, vücut sağlığımızı korumak adına dişlerimizi de ihmal etmemeliyiz. Anne adaylarının rutin kontrollerini yaptırırken veya hamile kalmaya karar veren bir bayanın mutlak suretle bir de dişhekimine giderek olası problemleri sonlandırması gerekir. Dişçi koltuğuna oturma gibi psikolojik bir yanılgı vardır ya, aslında çok yanılıyoruz. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık herşey çok daha kolay ve basit. Yeter ki gereksiz ihmallerden kurtulalım ne dersiniz? Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..