Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte sık karşılaşılan hastalıklar

Gebelikte sık karşılaşılan hastalıklar
 

Gebelikte görülen hastalıklar


Gebelik her kadının yaşaması gereken ve kadınlara özgü bir dönemdir. Ancak bu dönemde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

• Gebelik bulantıları ve kusma: kusma ve mide bulantısı gebelerin çoğunluğunun karşılaştığı bir problemdir. Bir grup gebede bulantı ve kusma çok ciddi derecede yaşanabilir. Günlük kusma süresi, hangi sıklıkta oluştuğu ve kilo kaybına neden oluyorsa kusmanın derecesi o yönde değerlendirilir.

• Kabızlık: gebelik sürecinde kabızlık gebeliğin ilk üç ayında ve son üç ayında daha çok görülür. Gebelik nedeni ile artan progesteron hormonu bağırsakların yavaş çalışmasına neden olur. Bu nedenle önlem almak için, lifli gıdalar ile beslenmek, fiziksel aktiviteleri artırmak gerekir.

Ancak bütün bu önlemlere rağmen gebelik döneminde yakınmalar devam eder ise doktora başvurmakta yarar vardır. Bazı ilaç tedavileri ile durum kontrol altına alınabilir.

• Gribal enfeksiyonlar ve sinüzit: gebelikte en sık karşılaşılan hastalıklardan bir tanesi de grip ve sinüzittir. Ancak önemli olan bu hastalıklardan korunmaktır. Grip kapalı mekânlarda daha fazla bulaştığı için gebelik dönemlerinde kapalı alanlarda fazla kalmamaya özen gösterilmelidir. Gebelik döneminde grip bağışıklık sistemini de olumsuz etkilediğinden dolayı normal zamanlara oranla daha uzun sürebilir. Gribe neden olan faktörler virüslerdir.

Antibiyotik kullanımı ile virüsler etkilenmeyeceğinden dolayı gribe karşı antibiyotik kullanımı yararsız kalır. Ancak hastalıkta şikâyetleri biraz olsun azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemler;

• Dinlenme saatleri daha uzun tutulmalıdır

• İştah kaybı yaşanıyor ise küçük porsiyonlar ile sık aralıklar ile beslenilmelidir

• Su ve sıvı içeceklerin alınımı artırılmalıdır. Özellikle taze sıkılmış meyve suları gribe karşı önlem almak için son derece önemlidir.

• Gribin neden olduğu hastalıklardan kurtulmak için ilaç tedavisi de önerilebilir. Ancak ilacın nasıl kullanıldığı önemlidir. İlaç kullanımında ağız yolundan ziyade burun spreyi ya da damlası kullanmak gebelik döneminde bebeği korumak için önemlidir.

• Kırıklık, halsizlik, hafif seyreden ateş ve soğuk algınlığı gibi durumlar karşısındagebelikte parasetamol içerikli ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Gebelikte depresyon: depresyon sorunu üreme dönemindeki kadınların çoğunun karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Gebelik döneminde de gebe kadınların yaklaşık olarak % 15’ inde depresyon sorunu görülebilir. Tedavi yöntemi olarak, ilaç tedavisi, psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır.

• Gebelik reflüsü: gebelikte yalnızca yaşam tarzında yapılan ufak değişiklikler ile şikâyetlerde azalmalar yaşanabilir. Beslenme şekline dikkat etmek, kaliteli yaşamak, sık sık ancak azar azar yemek gebelik reflüsü için alınabilecek önlemler arasındadır. Ancak yapılan bütün önlemlere rağmen şikâyetlerde bir azalma olmuyor ise doktora başvurularak ilaç tedavisine başlanabilir.

• Sindirim sistemi hastalıkları: sindirim sistemi ile alakalı sorunlar gebelerin sıklıkla karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Mide bulantıları ve kusmanın şiddetinden dolayı vücutta su kaybı ve elektrolit kayıp yaşanabilir. Bu tür olumsuzluklarda sindirim sisteminde oluşabilecek problemlere yol açabilir.
 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..