Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelikte Tiroit Değerlerine Dikkat Edilmeli!

Gebelikte Tiroit Değerlerine Dikkat Edilmeli!
 

Tiroit hormonları hücresel enerji üretimi, protein sentezi, büyüme ve gelişme, psikolojik problemler, cilt ve kemik sağlığı, yumurtlama üzerinde etkin hormonlardır. Sık duyduğumuz Hashimoto, hipotroid, hipertroid kavramları “tiroit” hormonları ile bağlantılıdır. Bu hormonların görevi, vücudun metabolizması ile ilgili tüm işlemleri kontrol etmesi ve doğru şekilde yürümesini sağlamasıdır.

 

Tiroit hormonu gebelik öncesinde kontrol edildiği gibi gebelik esnasında da kontrol edilebilir. Bu noktada gebelikte tiroit tahlil sonucu değerlendirmesine dikkat çeken Perinatal Tıp Vakfı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Cihat Şen;”Gebelikte sık yapılan bir yanlış uygulama, gebelikte tiroit hormon tahlilleridir. Gebelikteki tiroit hormon değerlerinin normal değer aralıkları, gebe olmayanlarınkinden farklıdır. Özellikle gebeliğin ilk döneminde (ilk üç ay) bakılırsa daha da farklıdır.  Bu sebeple gebeye, tiroit sorunu var sanılarak tiroit ilacına başlanmak istenebilir. Birkaç ay sonra da yeniden tahlil yapılarak sonuçlar değerlendirildiğinde, tiroit hormonlarının normal düzeylere ilaç ile geldiği iddia edilir ve ilaç kesilir. Hatta bazen de ilaca devam edildiği olabilir ve bu ilacın anne karnındaki bebeğe etkisi var olduğu sanılır.

Halbuki gebeliğin ilk 14 haftasında plasentanın kendi gelişimi sürecinde kendi oluşturduğu destek hormonları aynı zamanda tiroit hormonları benzeri görev yapar ve anne tiroitini hafif uyarıcı etkisi vardır. Bu durum bir hastalık sanılabilir, oysa gebeliğe özgü ve öyle olması gereken bir durumdur. Yanlış olarak sorun var sanılarak tedavi edilmeye gayret edilmemelidir.” dedi.

 

Tiroit az çalışıyor ise anneye verilen tiroit ilacı plasentayı geçemez

Tiroitin az çalışması durumu için iki önemli hususa değinen Prof. Dr. Cihat Şen; “Annede Hashimoto hastalığı varsa bu durum anne karnındaki bebeğin tiroitinin tıpkı annede olduğu gibi çalışmasına engel olabilir. Durum, anne karnındaki bebeğin göbek kordonundan bakılan kan tahlili ile anlaşılabilir ve şayet gerekli olursa anne karnındaki bebeğe ilaç verilir. Anne karnındaki bebeğin kendisinde tiroit az çalışıyor ise bu yenidoğan bebekte hemen bakılması gereken bir durumdur. Anneye verilen tiroit ilacı plasentayı geçmez ve dolayısı ile annenin aldığı tiroit ilacının karnındaki bebeğe bir etkisi yoktur.” açıklamasında bulundu.

 

Tiroit fazla çalışıyor ise baskılamak için verilen ilaç bebeği olumsuz etkileyebilir

Tiroidin fazla çalışması durumuna da değinen Prof. Dr. Cihat Şen;“Tiroitin fazla çalışması anne sağlığı açısından önemlidir. Gebenin fazla çalışan tiroiti için kullanılan ilacı dikkatli kullanmak gerekir. Çünkü bu ilaç plasentayı geçer ve tıpkı annenin tiroitinin çalışmasını baskıladığı gibi, anne karnındaki bebeğin tiroitinin çalışmasını da baskılar. Bu durum alınan doz ile de yakından ilgilidir. Hatta anne karnındaki bebekte guatr oluşmasına da yol açabilir.” dedi.

 

 

Serap Torun

Twitter: https://twitter.com/seraptorun73

Instagram: https://www.instagram.com/seraptorun

 

 

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..