Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelikte yoga faydalı mı?

Gebelikte yoga faydalı mı?
 

Gebelikte yoga


Gebelikte yoga yapmak neden gerekli olabilir?

Yoga kelime anlamı olarak birleşme ve bütünleşmeyi ifade etmektedir.

Yoga insanlar tarafından rahatlamak maksadı ile yapılmaktadır. Sadece gebelikte yoga yapılmayıp herkes tarafından yapılabilecek ruhi, fiziki faydalar alınabilecek destek tedavi şeklidir. Alınan verilen nefes ile ilişkili olarak rahatlama teknikleri verilir. Sağlanan huzur ile hayata bakış açısı değişir ve salgılanan hormonlar ile büyük kazanımlar elde edilir. Gebelik sürecinde de anne adayları oldukça gergin ve endişeli süreçler yaşayabilecektir. Bu şekilde yardımcı tedavi şekillerinden imkanlar doğrultusunda kazanımlar elde edilebilir. ''Gebelikte Spor Nasıl Yapılmalı'' başlıklı yazımda gebelikte spor ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.

Gebelikte neden yoga yapılabilir? Nasıl faydalar sağlanır?

Kaslara kuvvet gelir ve esneme hareketi esneklik sağlar

Anne adayı fiziki olarak kendisini formda hisseder ve bu anlamda motive olur
Anne adayı psikolojik ve ruhsal olarak gebeliği daha çabuk kanıksar ve rahatlama doğar
Gebelik boyunca alınan kiloların kontrole dilmesine yardımcı olur ve gebelik daha sağlıklı ilerler
Gebelikte yaşanan krampları azaltarak bu anlamda faydalar sağlar
Sırt ile bel kasları üzerinde olumlu sonuçlar açığa çıkarır ve özellikle bu tip ağrısı çok olan gebelere büyük faydalar sağlar
Yapılacak çalışmalarda nefes egzersizlerine alışkanlık doğacağı için normal doğum sürecinde istenen nefes alış verişi daha doğru gerçekleşebilecektir. Hiç gebeliğinde yoga yapmamış bir hamile ile yapmış arasında bu anlamda fark olur ve doğru zamanlarda nefes alıp- vermeyi geliştirmiş olabilir.
Doğum sonrası sürece de etki edebilecektir ve karın bölgesinin daha çabuk toparlanmasına yardım edebilecektir.

Gebelikte yoga yapılması; ilk üç aylık riskli dönemden sonra başlanacak bir program olabilir. Tüm egzersizler gebelikte bu riskli dönemden sonra başlayacaktır. Sadece gebelik sürecinde değil herkesin her zaman rahatlıkla yapacağı egzersizleri konu alan yoga, elbette ki uzmanı ile çalışılacak bir konudur. Bu anlamda yardım almak ve merkezlerde seanslara katılmak gerekir. Gebeyi psikolojik anlamda doğuma kadar besleyecek ve sağladığı esneklik ile doğuma fayda sağlayabilecektir. Doğum sonrası süreçte de devam etmenin mümkün olacağı yoga programı uzman ile ve doktor önerili şekilde devam ettirilmelidir.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.tupbebeknedir.com 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..