- Kategori
- Çocuk Sağlığı
- Okunma Sayısı
- 29
Gece Altını Islatma
Gece altını ıslatmaya tıp dilinde "Enüreziz nokturna" denir. Daha çok çocuklarda görülür.
Bundan birkaç gün önce Belçika’da yaşayan bir Facebook arkadaşım 8 yaşındaki oğlunun geceleri altını ıslattığını, orada gördüğü tedavilerden bir sonuç alamadıklarını belirterek benden bu konuda kendilerine yardımcı olmamı rica etti. Ben de gerekli açıklamaları yaptım ve sonuçta yurda döndüklerinde kendilerine yardımcı olacağımı söyledim.
Şimdi hem o arkadaşıma hem de siz değerli okurlarıma bu rahatsızlıkla karşılaştığımda neler yaptığımı anlatmak istiyorum. Önce şunu belirteyim, ben 27 yıl Sağlık Ocağı doktorluğu, 15 yıl işyeri hekimliği yaptım ve şu anda emekliyim. Böyle şikâyetleri olan birçok çocuk hasta tedavi ettim. Eskiden ülkemizde yeteri kadar çocuk ve üroloji doktoru yoktu. Doğal olarak bu hastalıklara biz de bakıyorduk.
Bana böyle bir çocuk getirdiklerinde; hastalık öyküsü ve fizik muayeneden sonra idrar ve dışkıda parazit tahlili yaptırıyordum. Bu tahlilleri biz sağlık ocağımızda yapabiliyorduk. Şimdi sanırım hastanelerde yapılıyor. İdrar yolu iltihabı ya da dışkıda parazit varsa bunları tedavi ediyordum. Bununla düzelen vakalar oluyordu.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu (iltihap) ve dışkıda parazit saptanamadı ise bu sefer daha fazla tetkik yapma olanağımız olmadığından ve hastaların da başka bir yere gitme imkânları yoksa tedavi yoluna gidiyordum. Bunun için benim kullandığım iki ilaç vardı. Bunlardan biri (imipramin) jenerik adlı ilaçtı. Bu ilacı altı yaşından büyük çocuklarda kullanıyorduk. Diğeri ise (Desmopressin) idi. Bu son ilacı hasta gece yatarken kullanıyordu ve akşamları az sıvı almasını öneriyorduk.
Bunlara ilaveten annelere bu durumdan dolayı çocuğu suçlamamalarını, cezalandırmamalarını ama çocuk üzülmesin diye de hiçbir şey yokmuş gibi davranmamalarını, yansız (nötr) davranmalarını, kuru kaldığı geceler için ödüllendirilmesini vb. tavsiye ediyorduk.
Evet, ben bir pratisyen doktor olarak bunları yapıyordum. İyi sonuçlar da alıyorduk. Sonuç alamadığımız vakaları daha ileri tetkik ve tedavi için tam teşekküllü hastanelere sevk ediyorduk.
Şimdi öğrendiğime göre artık imipramin kullanılmıyor. Desmopressin hala kullanılıyor. Bu son ilaç gece böbreklerde idrar oluşumunu azaltmaktadır.
Dediğim gibi ben bunları size bir fikir vermesi için yazdım. Şimdi artık bu konuda çok daha ileri tetkik imkânları ve başka tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Böyle bir şikâyete sahip çocuğu olan ailelerin öncelikle kendi doktorlarına başvurmalarını öneriyorum.
*
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Şen ve esen kalınız.
*
Dr. Atanur Yıldız
Aralık 2015
Kocaeli.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
