Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Geçen gece gerçekten buna değdi mi?

Geçen gece gerçekten buna değdi mi?
 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre gerçekleşen ölümlü trafik kazalarının büyük bir bölümü alkollü araç kullanmak sebebiyle gerçekleşiyor. Suç işleme oranlarında da alkolün etkisi ilk sıralarda gelmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki alkol en çok zevk almak için tüketiliyor. Alkol tüketiminin bir diğer önemli sebebi ise duygu durumunu düzeltme isteği. İnsanlar genellikler kendilerini kötü hissetlerinde, zorlandıkları ya da üzüldükleri dönemlerde alkole sığınarak bu kötü duygu durumundan kurtulmaya çalışırlar.Stresle başa çıkmak için alkol tüketimi de oldukça yüksek miktarlarda. Günlük hayatın getirdiği yoğunluk, karşılaşılan irili ufaklı problemler, yorgunluk, maddi sıkıntılar strese sebep olmakta ve pek çok insan bundan kurtulmak için içmeyi tercih etmektedir. Kısacası üzülünce içeriz , sevinince içeriz.

Zevk için başlayan alkol tüketimi bir süre sonra bağımlılık haline dönüşebilir. “Bağımlılık”, sözlük anlamında bir alışkanlığa psikolojik olarak önüne geçilmez bir biçimde ihtiyaç duymaktır.. Bağımlılık fiziksel bir hastalık, bir sağlık problemidir. Bir kişi isteyerek alkolik ya da uyuşturucu bağımlısı olmaz, onun hastalığı iradesinin önüne geçer. Tedavi edilmediği takdirde bağımlılık ilerleyecektir. En sonunda kalıcı fiziksel ve zihinsel bozukluklara yol açabilir. Aile ilişkilerini, sosyal çevresini olumsuz etkiler . İs hayatına zarar verir, en sonunda kişi çalışamaz hale gelir. Toplumdan soyutlanır.

Bağımlılıklar için ilaç yoktur. Ancak tedavi edilebilir, ilerlemesi durdurulup, hasta iyileştirilebilir. Uzman gözetiminde tedavisi gerçekleştirilen, bağımlı kişi eski sağlığına kavuşabilir. Alkolikleri tedaviye ikna etmek çok kolay bir iş değildir. Alkolik bir yakınınız varsa onu geç kalmadan tedaviye ikna etmelisiniz. Bu anlamda en ümit vadeden yöntem “müdahale”dir. Bu metot sizin, kendisi kabul etmese bile ona yardim etmenizi sağlayacaktır.

Müdahale, yönteminde hasta, bağımlılığıyla yüzleştirilir. Bağımlı kişi, aile üyeleri, arkadaşları, doktoru, işvereni, iş arkadaşları ya da onun bağımlığının kötü etkilerini gözlemlemiş ya da hissetmiş başka yakınları ile karşılaştırılır. Böylece, kişi bağımlılığıyla yüzleşir ve onun kendisine ve çevresine verdiği zararı görür. Müdahaleden sonra büyük ölçüde hasta profesyonel yardım ihtiyacı duyar.. Müdahale uygulamasından önce, profesyonel bir danışmandan yardım ve fikir almak gereklidir.

Yapılması Gerekenler:

Bağımlı kişiye gerçek ilgi ve sevgi gösterin
Bağımlı kişiye alkol probleminin, hastalığından kaynaklandığını anlatın.
Nefret, kötü söz söyleme, lanetleme, ahlak dersi verme gibi yaklaşımlardan uzak durun, onu sevdiğinizi ve ona yardim etmeye çalıştığınızı unutmayın.
Hastalığını tedavi etmek için kullanılabilecek metotlardan bahsedin.
Bağımlı kişinin davranışlarının sonuçlarını görmesine yardımcı olun.
Bağımlı kişinin yardim kabul etmesine hazırlıklı olun. Tedavi merkeziyle önceden görüsün, Böylece harekete geçmesini engelleyecek bahaneleri ve zaman kaybını ortadan kaldırmış olurusunuz.
Bağımlı kişinin yardımı reddetmesine hazırlıklı olun. Hastalığıyla yüzleşmesi hemen olmayabilir.
Sürekli tedavinin mümkün olduğunu, iyileşeceğini söyleyin.
Yapılmaması Gerekenler:

Kendi kırgınlıklarınızı büyütmeyin. Ne kadar acı çektiğinizi ona anlatabilirsiniz ama, esas olarak hastanın alışkanlığına odaklanın.
Hastanın neden bu kadar çok ve sık içtiğini tartışmak ya da alkolizminin kökenini aramak bos bir çaba olacaktır. Ona alkolizmin hayatinin en büyük problemi olduğunu göstermek yeterlidir.
Hasta bos yere söz verse de kabul edin. Tüm sözleri tedaviyi kabul ettiklerinin işaretidir.
İkna etmenin anahtarı, gerçekleri göstermektir, yargılamak değil.
Buradaki öneriler, size sadece bir fikir vermekten öteye gitmez. Eğer alkolik bir yakınınız varsa ya da bir bağımlılık içerisindeyseniz mutlaka bir uzmanla görüşün. Bazen, uzman yardımı almak zor gelebilir ancak unutmayın, ne kadar geç kalırsanız, hastalığın ilerleme riski o kadar büyüyecektir.

 
Toplam blog
: 60
: 1208
Kayıt tarihi
: 11.06.07
 
 

Memnun oldum... Ben de Didem :) İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul'da yaşamayı seviyorum. Yoğun yaşam t..