Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '21

 
Kategori
Deneme
 

Geçen Yaz Kuşak çatışmaları

Geçen Yaz

Kuşak çatışmaları

Yaz aylarında genellikle yaz esintileri olan filmler yapılıyor. En son Ozan Açıktan'ın Geçen Yaz filmini seyrettim. Film bir aşk, sevgi hikayesi ama günümüzün hikayesi değil'de geçen yaz'ı anlatıyor  yani babalarımızın aşk hikayesini anlatıyor  diyebiliriz. Film, 1990 li yılların romantik bir aşk hikayesini anlatıyor  ve filmde şu anda elimizde bırakmadığımız cep telefonu olmadan yaşanan bir sevgi hikayesi.

Her yerde kuşak söylemleri var herkes ortak olarak "Z kuşağı çok zeki" diye bir konuşuyor.  Ama ne kadar zeki oldukları tartışılır.

Bu aralar bu kuşak laflarını çok duyar oldum ve araştırdım. "Silent Generation, Baby Boomers, X, Y, Z" kuşakları. Size önce bu kuşakları  tarihlerine göre açayım.  Bu isimlendirme  doğum tarihlerine göre yapılan bir tanımlama, sıralaması ise şöyle :

 

1- 1925-1945: Sessiz Kuşak (Silent Generation)

2- 1946-1964: Bebek Patlaması (Baby Boomer)

3- 1965-1979: X Kuşağı

4- 1980-1995: Y Kuşağı (Millennials)

5- 1996-2020: Z Kuşağı

 

Siz hangi kuşaksınız ? Peki bu kuşakları ana özellikleri ise ;

1. Sessiz Kuşak (Silent Generation): 1925-1945'de doğmuş ikinci dünya savaşı sonrası doğmuş yokluk çekmiş, gelecek için umutlu hırslı dünyanın değişimlerine uyum sağlayan. Hatta dikkat ederseniz, bu yıllarda doğanlar internete ve yeniliklere meraklıdırlar ve çabuk adapte olurlar. En büyük özellikleri de kanaatkar ve otoriteye saygılıdırlar. Çoğu genç yaşta ebeveyn olan kuşaktır.

2. Bebek Patlaması (Baby Boomers): 1946-1964 İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada  bebek doğumunda büyük bir patlama yaşandı, “Bebek Patlaması” ismi de buradan geliyor. Kuralcı, çalışkan ve başarılı olmayı amaç edinmişlerdir. Teknolojiye zor uyum sağlarlar. İşlerine bağlıdırlar. Fazla çocuk sahibi olmak istemezler. Siyasi görüşlere sahiptir ve siyaseti severler.

3. X Kuşağı: 1965-1979 Duygusal bir kuşaktır, Otoriteye kısmen saygılı, şüpheci ve rekabetçi bir nesildir. Yaşamak için çalışma anlayışına sahiptirler. Teknoloji ve sanatta, politikada büyük değişimlere tanık olmuş ve kolay uyum sağlayabilmiştirler. Herkesimle iyi anlaşabilen uyumludurlar. Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu ilk kuşaktır. Önceki kuşaklara göre daha çok çevrelerine bağımlıdırlar ve ailelerinde uzaktırlar.

4. Y Kuşağı (Millennials): 1980-1995 Çoğu tanımlarda Y kuşağı için “Sokakta oyun oynayarak büyüyen son kuşak” derler. Hem sokakta büyüyüp hemde sanal alemin içinde büyümüşlerdir. Otoriteye karşıdırlar ve aşırı sorgulayıcı saldırgan yapıları vardır. Y kuşağı işi çalışmayı istedikleri hayat için maddi kaynak olarak görürler. Sosyal medya ya hakimdirler.Diğer kuşaklara göre evlenme oranı düşüktür.

5. Z Kuşağı: 1996-2020 Genelde, zeki kuşak olarak tanımlanır ve doğduklarında teknoloji ve bilgiye ulaşım kolaylaştığı için çok şey beklenir. Yaratıcı, tüketici ve geleneklerden uzak kuşaktır. Otoriteyi ciddiye almazlar. Sosyal medya ile çok ilgilendikleri için a sosyal olmadıkları  düşünülür. Bence evde bilgisayarda yalnız olmaları arkadaşları olmadığı anlamına gelmez. Diğer kuşaklara göre daha girişimci, daha cesurdurlar. Çok kültürlü bir dünya da yetiştikleri için;  ırk, din, mezhep gibi nedenlerden dolayı insanları ayrıştırmaları beklenmiyor.

Şu anda dünya da yaşayan kuşakların özellikleri kabaca bu, tabi ki bu özellikler toplumun yapısı ve günün şartlarına göre bu şekilde şekillenmiş. Ben şahsen Z kuşağından fazla bir şey beklemiyorum daha doğrusu o kadar zeki olduklarını düşünmüyorum. Beklenen yeni dünya düzenini bu kuşaktan çıkmayacağı kesin. yeni buluşlar yeni sistemler gerekiyor. İyi seyirler

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..