Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '15

 
Kategori
Dünya
 

Geçen yıl Suriye ve Irak'ta ne kadar insan öldü?

Geçen yıl Suriye ve Irak'ta ne kadar insan öldü?
 

Bitişiğimizde yıllardan beri devam eden iç kargaşada ne kadar insan öldüğünü biliyor musunuz?

Bizde bu tür konuşmalar veya bilgiler yasak olduğu için ve ölenlerin insan olduğunu unutup, ölen ölsün, kalan sahalar bizimdir sözünü kendimize kalkan yaptığımızdan olsa gerek, çevremizde ölenlerle fazla ilgilenmiyoruz.

Biz gelelim yanı başımızdaki Suriye ve Irak’ta terör olayları nedeniyle ölenlere:

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’de 2014 yılında 76 bin 21 kişinin öldüğünü bildirdi.

Neyse ki Irak’ta rakam bu kadar yüksek değil!..

Irak'ta hükümetin açıkladığı rakamlara göre 2014 yılındaki şiddet olaylarında 15 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Ve böylece 2014 yılı 2007'den bu yana en kanlı yıl oldu.

SOHR’un raporuna göre, Suriye'de geride kalan yıl hayatını kaybedenlerin 33 bin 278'inin sivil, yaklaşık 3 bin 500 çocuk olduğu bildiriliyor.

Gözlemevi ayrıca "çatışmalarda 15 binden fazla isyancının, yaklaşık 17 bin cihatçı militanın, hükümet güçlerinden en az 22 bin 627 kişinin öldüğünü" aktarıyor.

Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyelerinin bahsedilen cihatçı militanlara dâhil olduğu, sayıları verilen hükümet güçlerinin ise hem güvenlik güçlerini hem de hükümet yanlısı milis güçlerini kapsadığı belirtiliyor.

Suriye'deki çatışmalarda 2013'te 73 bin 447, 2012'de 49 bin 249, 2011'de 7 bin 841 kişinin çatışmalarda öldüğü açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler tarafından Ağustos ayında yapılan açıklamada ise Suriye'de çatışmaların başladığı 2011'den bu yana 191 bin kişinin öldüğü bildirilmişti.

Konuyla ilgilenen aktivistler ise bu sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Irak hükümetinin açıkladığı rakamlara göre 2014, son yedi yılda en fazla sayıda kişinin öldüğü yıl oldu. 15 binden fazla kişinin çatışmalar, intihar saldırıları ve diğer şiddet olayları sonucu hayatını kaybettiği ülkede ayrıca 22 binden fazla insan da yaralandı.

2014'ün ilk yarısında büyük oranda intihar saldırılarının yaşandığı Irak'ta Haziran ayında ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt ülkenin en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirdi ve daha sonra güneye doğru ilerleyişini sürdürerek geniş toprakları kontrol etmeye başladı.

IŞİD'in ilerleyişinin ardından ülkede hemen her gün çatışmalar yaşanıyor. Kuzeyde peşmerge güçleri IŞİD'e karşı savaşırken güneydeki Anbar eyaleti ve Samarra'nın kuzeyinde de Irak ordusunun IŞİD'le mücadelesi sürüyor.

Sözün özü, insan yaşamına hiç değer vermeyen ve tek amaçları silah satarak, gariban halkı birbirine kırdırmak olanlar, geçtiğimiz yılda keselerini doldurdular.

Sözde Müslümanlar ise birbirini kırıyor!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..