Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Gecenin Yıldızı

Gecenin Yıldızı
 

Manisa Belediyesi ve Manisa Kent Konseyi ilk kez fuar alanında “Manisa’dayız Manisalıyız”  sloganıyla “Hemşeri Dernekleri Festivali” düzenledi.

Festival 14 Aralık' ta başladı, 20 Aralık'ta son bulacak.  

23 yıldır Manisa’nın havasını teneffüs eden, suyunu içen, çiçeklerini koklayan bir Afyonkarahisar’lı kimliğimle, 15 Aralık cumartesi günü akşamı festivaldeydim.

Manisa Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen festivalde, Hemşeri Dernekleri:  kendilerine tahsis edilen stantlarda, yörelerinin el emeği göz nuru değerlerini, bağında bostanında, toprağında taşında üretilen ürünlerini sergiledi.

Düzenlediği şenlikle, örfünü âdetini, kültürünü gelecek kuşağa aktarma fırsatı da buldu.

Afyonkarahisar’a bağlı Sandıklı ilçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Manisa’da yaşayan Afyonkarahisar’lı hemşerilerine: Orta Asya kökenli, sazlı sözlü bir folklor geleneğimizi, yâren ve ahilik teknesinde yoğurarak lezzeti damaklarda kalacak baklava, börek lezzetinde servis ettiler.

Sazıyla, sözüyle, oyunuyla unutulmaz bir gece yaşattı katılımcılara.

Unuttuğumuz örfümüzü, âdetimizi, ananelerimizi yeniden hatırlattı!

 Kaybolmaya yüz tutan kültür varlığımızı, mücevher ambalajı içinde önümüze koydu.

Renkleri, folklor kıyafetini Orta Asya’dan günümüze yaşayan değerlerimizi ve hiç unutmamamız gereken asli kimliğimizi beynimize kazıdı.

 Kökleri Çin setine kadar uzanan asil Türk Milletine, alt ve üst kimlik yakıştırması yapan kimliksizlere inat; köklerimize, kimliğimize sahip çıkmamızı öğütledi sazıyla, sözüyle folkloruyla.

Yarenlerin kültür şenlikleri sona erince, Türk Halk Müziğinin değerli sanatçısı SEVİNÇ AKKAYA sahne aldı.

Spot ışıklarının kıskandığı şıklığı, güzelliği ve muhteşem sesiyle:”Emirdağ’ı birbirine Ulalı,  Altın yüzük parmağına dolalı, Burnun mu büyüdü gelin olalı, Kız iken sevdiğim sen değil misin? Diye başladığı programını, yörenin en sevilen türküleri ile süsledi.

Kapı ardına asa koymuş eleği,  Evlerinin önü yoldur, Mihriban ve daha birçok birbirinden güzel Türk Halk Müziği eserini seslendirdi.

Akkaya tartışmasız gecenin yıldızıydı.

Laf aramızda bir de ben vardım.

Hem dinleyici olarak hemşerilerimin arasında hem de  bir Şiir’le sevgili hemşerilerime;  “Hiç görmemiştim boynunu büktüğünü, Bedenine sarılıp, yüzüne hüzün çöktüğünü, Esmese de rüzgâr, dalgalanırdın nazlı, nazlı. Üstünde ki renk, şehidin sıcak taze kanı. Belki kurumasın diye sarıp sarmaladın onu”. Diye seslendim.

 
Toplam blog
: 380
: 438
Kayıt tarihi
: 27.08.07
 
 

Karanlığın düşmanı Işık! Gecenin zifiri karanlığı, şafak sökerken yerini, ufukta yükselen Güneş Işı..