Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Sinema
 

Geceyarısı Ekspresi

Geceyarısı Ekspresi
 

Geceyarısı Ekspresi filmini izlemek için uzun yıllar geçmesi gerekti.

Doksanlı yıllarda HBB televizyonu filmi göstereceğini duyurduğunda ekranda görene kadar yayınlanacağına inanmamıştık. Film yıllarca ülkemize karşı bir propaganda malzemesi olarak kullanılmıştı.

Geceyarısı Ekspresi filmini izlediğimde sıradan bir film olduğunu düşündüm. Filmin gerçeklerden uzak olan yalnızca konusu değildi, filmde oynayanlar, kullanılan dekorlar konunun geçtiği Türkiye’yi hiç yansıtmıyordu. Filmde bizi biraz olsun tanıyan danışmanlar kullanılmadığı son derece açıktı. Oysa danışmanların uzman falan olması gerekmiyordu. Sokaktan geçen herhangi birine film seyrettirilse ve sorulsa çok net bir yanıt alırlardı: “Bu adamlar Türk değil, buralar da Türkiye değil”

Havaalanında bir lavabo. Su lavaboya doldurulmuş ve adam yüzünü oradan avucuna aldığı suyla yıkıyor. Bizim geleneğimizde böyle birşey yoktur ki. Ben böyle bir yüz yıkama şeklini yalnızca Hollywood filmlerinde görmüştüm bu da ondan farklı birşey değildi, yanı yalnızca bir filmdi.

Yaşamı boyunca hiç hapishane görmemiş, hele Türkiye’nin hapishanelerini nasıl yerler olduğunu bilmeyen bir yönetmen, Hollywood’un macera filmlerinde gördüğü hapishanelere benzettiği mekanlarda çekim yapmış.

Alan Parker sinema yaşamının en kötü filmi olarak Geceyarısı Ekspresi filmini yapmış. Biz ulusça o sıradan filme tepki göstererek filmin gereksiz reklamını yapmışız.

Son günlerde "Gece Yarısı Ekspresi" filmine konu olan Billy Hayes, ülkemizde hapiste yattığı yetmişli yıllardan sonra ilk kez Türkiye’ye geldiği film için Türk halkından özür dilediği haberleri çıktı (1).

Bu filmin ülkemize zarar vermediğini düşünüyorum. Çünkü o filmdekilere inanmak için önyargılı olmak gerekiyordu, aklıbaşında birilerin onlara inanması olanaksızdı. Hani bir deyim vardı “kendi çalıp, kendileri oynamışlar” diye. Ülkemize zaten düşman olan lobiler bu filme destek oldular ve kendi yandaşlarını mutlu ettiler.

Ülkemizde işkence de olmuştur, mahkumlara kötü de davranılmıştır. Bunları inkar edemeyiz, ancak bu filmin kahramanı yalan söylemiştir, sorun o yalandadır. Yalan üzerine oluşturulmuş bir film kötü niyetlidir ve kötü bir filmdir.

Film hakkında:
Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express)
Yıl :1978
Yönetmen: Alan Parker
Kitap: Billy Hayes - William Hoffer
Senaryo Uyarlama: Oliver Stone
Oyuncular: Brad Davis, Irene Miracle, Bo Hopkins
Süre:120 dakika

(1) Geceyarısı Ekspresi için özür diledi: Kaynak: CNN Türk

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..