Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '08

 
Kategori
Bayramlar
 

Geçmiş bayramınız kutlu olsun!

Geçmiş bayramınız kutlu olsun!
 

Kurban


Bayramın daha başında neden böyle başlık attığıma gelince , işte geldi geçiyor bile tatil kimine uzun kimine kısa fakat öyle ya da böyle her ikisinin de ertesinde iş başı, kimi kısa bir tatile gitmiş, kimi evinde, kapıları yan yana olan komşular bu uzun sayılabilecek tatilde birbirlerinden merhabayı esirgerken tatil bitip de merdivende karşılaştıklarında ” GEÇMİŞ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN” diye klasik cümle kuruluverir sanki o ana kadar birbirlerini hiç görmediler yada görme imkanları yokmuş gibi. İş başına dönülür , Merhaba!. Merhabaa, Geçmiş Bayramınız kutlu olsun.. Haydaa benim için dün biten bir bayramla 15.yüzyılda biten bir bayram arasında pekte fark kalmamıştır aslında tarihe gömülmeleri sebebiyle.

İşte böyle adetlerimizde vardır toplumumuzda paylaşılmayan bayramların ertelenen kutlamaları..hep yadırgarım bu tip yaklaşımları tabi yanıt vermezsem olmaz. Bende sizin geçmiş Bayramınızı kutlarım. Hatta geçmişinizdeki bütün bayramları kutlarım onlarda aradan çıksın.

Son yıllarda komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı malum hatta buna akraba ilişkileri bile kısmen eklenebilir. Cıvıl cıvıl bayramlar geçmişte kalsa da bu durum sadece geçmişle mukayese etme imkanı olduğundan yad edilip durulur, zira gelecek bayramın neler getirip neler götüreceğini bilemeyiz ve mukayese imkanımız da yoktur. Yine de geçmişte aklımızın bir ucunda kalan güzel anıları bütün geçmişe mal eder ve bugünü ne hikmetse tu kaka yaparız. Oysa Bu zaman içinde de kendine göre azda olsa tadı vardır bayramların, en büyük zaafımız bugünü kaçırmak yaşayamamaktır aslında. Merhabaların , ziyaretlerin sadece formalite olarak yerine getirilmesi içten gelmeyen tebessümlerin hatta suni kahkahaların atıldığı ortamlarda bayramlar bir şekilde bertaraf edilir. Birde kış ortasında kalabalığa başı gelmeyenlerimiz yazlıklarına göçerler, misafirlik varsa üç beş yazlık komşusu ile yapılır. Sonra kışlığa dönülür ve ilk karşılaşılan komşu ya da arkadaşa o meşhur cümle sarfedilir.”GEÇMİŞ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN” Ben yine de geçmeden bayramınızı kutlamış olayım. Rahmetli Tiyatrocu Muzaffer Hepgüler bayramlarda kısa radyo skeçlerinde şöyle derdi; “ Küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öperim, ortancalara bir şey yok” bende küçükken başına geçip dinlediğim radyonun başından ayrılır abim ve ablama benim gözlerimden öptü annemle babamın ellerinden size bir şey yok yaa!.. derdim.

Bayramlar için çok söylenecek şey var tabi acısıyla tatlısıyla geçen günler bayramlara da yansımakta mutluluk yaşayanlar ve evine ateş düşenler hepsi iç içe yaşamakta, insanlar yaşam mücadelesi vermekte, kriz işsizlik almış başını gitmiş insanlarımız pek keyifli değil, bütün bunlara rağmen bayramınız güzel geçsin fakat unutmayın ki taziye ve kutlamalar zamanında yapılırsa daha çok anlam ifade eder zira acı ya da tatlı paylaşım o anda paylaşılırsa daha anlamlı olur. Müslüman aleminin Kurban bayramı kutlu olsun.

Not:MB den bu aralar uzak kaldım.Bazı dostlarımın maillerini bile yeni yanıtlıyorum.Ancak fazla büyük olmasa da maalesef bir trafik kazası geçirdim. Birkaç kırık kaburga kemiği ile durumu şimdilik kurtardık.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..