Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '11

 
Kategori
Sinema
 

Geçmişbilim Bilimkurgusu 1

Geçmişbilim bilimkurguları fantastik romanlardan ayrılır. Geçmişbilim bilimkurguları, Hitler kazansaydı ne olurdu gibi, gerçeklere dayalı kurgular üzerinden yazarken, fantastikler tümüyle masal modunda seyrederler. (Bilimkurgudaki olağanüstü teknoloji, masaldaki büyü değildir.) 

2002 Kore yapımı ‘2009’ böyle bir filmdi. 

Çin tarihi filmlerinde gerçek olaylara, silahlara, vd neredeyse limit tümüyle bağlı kalınırken, aslında Sun Tzu’nun ve Sun Bin’in savaş kuramlarına şerh yazılması, onları tümüyle tarihsel bilimkurgu kılmakta. 

2009 yapımı ‘Mao / The Founding of a Republic’ ve 2010 yapımı ‘Konfiçyus’ (aynı zamanda filmde Lao Tzu da yer bulduğu için), Çin tarihin en önemli figürlerini kapsamakta ve tarihin yeni bir yorumun sunmakta. 

Burada en önemli olan şu: Ne oyuncular, ne senaristler, ne de yönetmenler, aslında ne yaptıklarının (tarihsel) bilincinde değiller. Bunun bilincinde olan, yaşayan Çinli herhangi birinin var olduğunu da sanmıyorum. Tümüyle toplu bilisizlik bu. (Yine de, böyle biri var olsaydı bile, sonucu bilimkurgusal ve gelecekbilimsel açıdan etkilemezdi, asıl sav-gerçek bu.) 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..