Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Geçmişin Alışkanlıklarına Son

Geçmişin Alışkanlıklarına Son
 

taşları doğru yere koyalım :)


Günün birinde bir keşiş bilgeye gider ve "artık ben de bilgelik mertebesine ulaşmak istiyorum, ne yapmalıyım" diye sorar. Bilge, keşişe gülümseyerek bakar. Sonra "aşağıdaki nehrin kenarına git, oradaki çakıl taşları soğuktur, sadece biri sıcaktır. İşte, o sıcak taşı bulduğun gün bilge olacaksın" der. Adam, hemen nehir kenarına ulaşır. Başlar çakıl taşlarını eline alıp yoklamaya. Aklına bir fikir gelir, kontrol ettiğim taş soğuksa nehre atayım da bir daha aynı taşı almayayım, diye düşünür. Yıllarca eline çakıl taşlarını alıp alıp "bu da soğuk, bu da soğuk, bu değil, bu değil" diye nehre atar. Yıllar sonra bir an eline sıcak çakıl taşı gelir, tam da aradığı taşı bulduğu için yüzü gülümserken yanlışlıkla o taşı da nehre atıverir, sırf alışkanlıktan... :)

İşte, böyle... Günün birinde işimize yarayan bir yöntem buluruz ve zamanla pek çok alışkanlık ediniriz. Ve bir daha bu davranış hâlâ işime yarıyor mu, bana zararı var mı diye bakmayız. Sistem, artık bizi kontrol etmeye başlamıştır.

Peki, sizin şu an size hizmet etmeyen, hatta yararından çok zararı olan hangi alışkanlıklarınız var, biliyor musunuz? Hangi davranış kalıplarınız ya da hangi düşünce alışkanlıklarınız sizi yönetiyor ve gerçek anlamda size hizmet etmiyor acaba? Eminim ki aklınıza birkaç tanesi geldi bile... :)

Geçmişte bir gün, o anın şartlarına göre bir sistem geliştirmiş olabilirsiniz ve size o an için bu sistem çok kolaylık sağlıyordur veya tek çözüm o yöntemdi... Fakat artık şartlarınızı, durumunuz değişmiş olabilir, bir kontrol etmekte fayda var...

Beş yaşında çocuğunuzun eşyalarını toplamak ya da kirlilerini sepete atmak bugün 25 yaşındaki çocuğunuz için hâlâ yapılan bir alışkanlık olabilir mi? Veya eskiden yaşınız, maddi durumunuz, çevreniz, koşullarınız yüzünden edindiğiniz bir davranış bugün sizin için zaman kaybı olabilir mi? Bazı şeylere sırf alışkanlık diye vakit harcıyor ya da kendinize zarar veriyor olabilir misiniz? Belki de şu an ihtiyacınız olan bunun farkındalığıdır... :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..