Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '10

 
Kategori
Sinema
 

Geçmişin Gölgesinde (American History X)

Geçmişin Gölgesinde (American History X)
 

Evet güncel değil öncelikle, Edward Norton amcamızın 1998 yılında oynadığı bir film.
Ama şu an içine bulunduğumuz durumları düşündükçe sanki birazda bizi bu zamanları anlatır gibi... Türk Kürt ayrımının anlamsızlığı gibi, beyazlarla siyahların kavgasının anlamsızlığını anlatmışlar. Bizdekinin aksine, yani çatışan askerlerle teröristler yerine siyahlarla ırkçı beyazların Nazi etkisiyle oluşan çetelerinin çatışmalarını ve yapılan yanlışların en sonunda nasıl insanın kendisine döndüğünü çok acı vurgularla anlatıyor.

Filmdeki dikkat çeken karakterlerden biri Cameron karakteriye Stacy Keach; (Prison Break'teki hapishane müdürümüz) kendisi bizzat suya sabuna dokunmayıp yazdığı yazılarla yaptığı konuşmalarla gençlerin beyinlerini yıkayor kampalaşmaya sürüklüyor. Gençler hapse girerken, ölürken o sanki bir dokunulmazlık kalkanı içinde hiç birinden etkilenmiyor. Ne kadar tanıdık bir karakter değilmi. Sanki filmdeki değilde ülkemizdeki provakörlerin birinden bahsetmiş gibiyim.

Derek karakteriyle izlediğimiz Edward Norton ise babasının ölümüyle ırkçı düşünceleri pekişen sonrasında çete lideri olan sonrasında da hapse düşen bıçkın delikanlı rolünde. Hapisanede yaşadığı acı tecrübeler ona yaptıklarının ne kadar anlamsız olduğunu göstermiştir hapisten çıktığında ise başka bir sorunu vardır, onun yolundan gitmeye hevesli kardeşi Danny..

Filmde Amerikanın yaşadığı ırkçılık sorunun en temeline inerek halkın arasında, gençlerin kendi yaşadıkları mahallelerinde olaylara verdikleri tepkiler büyük bir gerçekçilikle anlatılmış. Irkçılık sorunu aşmış imajı vermeye calışan Amerikan yönetiminin aksine film 90'lı yıllarda bile ırkçılığın gençlerin arasında nasıl derim uçurumlar açtığını gözler önüne seriyor. Alman ırkının tüm ırklardan üstün olduğunu savunan Hitlerin ırkçı beyazlara ilham kaynağı olması da apayrı bir konu...

Sinema tarihinin kült fimleri arasında sayılabilcek bu filmi hala izlemediyseniz bir sekilde edinip izleyin derim. Özellikle geçtiğimiz bu zor süreçleri düşünürsek ayrımcılığın acı sonuçlarını bir de bu gözle gözlemleyin.

Son olarak filmden alıntıyla bitiriyorum...

''Biz düşman değiliz dostuz.
Düşman olmamalıyız.
Hırslarımız zorlayabilir.
Ama yürek bağlarımızı koparamaz.
Hafızamızın gizemli yolları...
tekrar aşıldığında canlanacak.
Ve tabiatımızın...
...iyi yönlerinin yanında olacaktır.''

 
Toplam blog
: 15
: 514
Kayıt tarihi
: 07.06.10
 
 

1985 Edirne Doğumluyum. Elektrik Mühendisiyim. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde projelerde çalışıyo..