Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '09

 
Kategori
Futbol
 

Geçmişte Galatasaray-Fenerbahçe rekabeti

Geçmişte Galatasaray-Fenerbahçe rekabeti
 

Metin Oktay ve Can Bartu


Geçmişte yaşanan rekabet bugünkünden çok farklıydı. Bundan toplumun değişmekte olduğu sonucunu çıkarıyorum. Toplum değiştikçe rekabetin de biçimi değişiyor çünkü. Ama bugünkü duruma bakınca değişimi pek hayra yoramıyorum. Bu hafta sonu iki takım maç yapacak. Sıkı kontroller, polisler, polis köpekleri denetiminde, maçı tel kafeslerin arkasından izleyerek. Ama geçmişte öyle miydi. Bir spor izleyicisinin tarih mecmuasını okuduğunu pek sanmıyorum. Okuyorsa da benim gibi nadir çıkar. Ağustos 2009 tarihli Tarih mecmuasında spor severleri ilgilendiren bir makale vardı. Başlığı, ‘Centilmenlik Mazide mi Kaldı?’ (Yazar, Sertaç Kayserilioğlu) Yanıtı ise Hayır. Centilmenlik hâlâ yaşıyor. İlginizi çekeceğini düşünerek buradakilerin hepsini değil ama birkaçını yazmak istiyorum.

Galatasaray’ın efsane oyuncusu Metin Oktay’ın übilesinde Metin Oktay Fenerbehçe, Fenerbahçe’nin yaşayan efsane oyuncusu Can Bartu Galatasaray forması giyerek oynadı. 23 Ağustos 1969, Dolmabahçe (İnönü) stadı.

Fenerbahçe Galatasaray’ın 50. kuruluş yıldönümünü gazetesinde kutladı. Yazı şöyle başlıyor: Kardeş ve dost Galatasaray kulübünün… Uzun seneler memleket sporuna hizmet etmiş, ve değerli sporcular yetiştirmiş… İmza: Yeni Öz Fenerbahçe 27 Haziran 1949, sayı 68.

Beşiktaş’la birlikte üç takım İstanbul karması oluşturup başka takımlarla maç yaparlardı.

7 Haziran 1932’de Fenerbahçe bir felaket yaşadı. Merkezbinası ve neredeyse bütün malvarlığı yandı. Fenerbahçe’nin Selanik karması ile önceden planlanmış bir karşılaşması vardı. Felaket bunun üstüne gelmişti. Bu nedenle takım sahaya 11 kişi çıkaramıyordu. Ama o maçın gelirine de ihtiyacı vardı. Maç günü futbolcular moralsiz olarak hazırlanıp ne yapacaklarını düşünürken soyunma odasının kapısı açıldı ve içeri 6 ünlü Galatasarylı futbolcu girdi. Aslan lakaplı Galatasaraylı Nihat, “bu kara gününüzde sizi yalnız bırakamazdık. Bizleri de aranıza kabul ederseniz ben ve takım arkadaşlarım bu maçta sizlerle birlikte Fenerbahçe forması altında oynamaya hazırız, ” dedi. Fenerbahçeliler bu teklifi kabul ettiler ve birlikte takım oluşturarak sahaya çıktılar. Maçı 4-0 kazandılar. Elde edilen 910 liralık geliri Fenerbahçe çok sıkışık durumda olmasına rağmen Kızılay’a bağışlayarak çok büyük bir jest yaptı.

Kaynak: Tarih Mecmuası Ağustos 2009 ‘Centilmenlik Mazide mi Kaldı?’ Yazar, Sertaç Kayserilioğlu.

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..