Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '06

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Geçmişte yapılan hatalar!

Türkiyede MEB okullarında, daha önce de belirttiğim gibi (Dilbilim bölümüne bak), yapılan hatalar, bazı özel okulların takip ettiği yanlış stratejiler, dersanelerin, öğretmekten önce kar etmeyi amaç edinmeleri sonucunda öğrencilerimize yılgınlık gelmiş, ve bu durum öğrencilerimizi "En iyi yabancı dil kendi ülkesinde öğrenilir" sonucuna götürmüştür.

Oysa durum hiç te zannedildiği gibi değildir. Bunun en belirgin örneğini bazı özel okulların başarısında görüyoruz. Kaliteli ve deneyimli öğretmen bulunduğu, iyi bir müfredat yapıldığı, sınıflarda öğrenci sayısının 15 i geçmediği her zaman ve mekanda en üst düzeyde dinleme konuşma okuma ve yazma öğrenilebilir. Kaliteli ve deneyimli öğretmen esas olup yerli ve yabancı olması öğretimi fazla etkilemez. Sonuçta öğrenciler belli bir zaman dilimi içerisinde belli miktarda beceri kazanacaktır. Yani öğretmenin yabancı olması, Türkiye ortamında, öğrenimi hızlandırmaz. Daha kısa zamanda daha çok şey öğrenebilmek, Türkiye sınırları içerisinde özel derslerle, dışında ise o dilin konuşulduğu yabancı ülkede mümkündür. Çünkü dilin kullanımı sınıf sınırlarından dışarıya taşar.

Dil öğreniminde yabancı öğretmen faktörü, öğrencilerimizin zannettiği kadar fazla önem taşımaz. Önemli olan öğretmenin kalitesidir. Geçmiş yıllarda çalıştığım özel okullarda yerli öğretmenlerin yabancılardan daha az ücret almalarına karşın daha başarılı olduklarına, ve öğretim yükünün büyük bir kısmını omuzlarında taşıdıklarına şahit oldum. Öğrencilerimizin hayallerinde yaşattıkları türden kaliteli yabancı öğretmen bizim dersanelerin verdiği ücretle Türkiyede çalışmaz. Bu tür öğretmenlerin çalıştığı okullarımız vardır ama onlara girmek ve o kadar parayı ödemek her vatandaşa nasip olmaz. Dış ülkelerde ise fiyatlar bizim vatandaşlarımızın bütçelerine göre astronomiktir.

İngilizce öğreniminde, öğrencilerimiz hangi yaşta olursa olsun dünyanın en yetenekli öğrencileri arasındadır. İngilizceyi özellikle en güzel telaffuz edebilen milletlerden biriyiz. Ancak özellikle dersanelerde, öğrenciler okullarda olduğu gibi devam titizliği göstermemektedir. Derslere özellikle başlangıç evresinde çok titiz bir şekilde devam etmek gerekir. Bu bakımdan dersaneleri başarısız olarak nitelendirmek biraz haksızlık olur.

Dil öğrenmede benim öğrencilerimize tavsiyem, reklamlara ve etiketlere kanmadan öğretmen hedefli hareket etmeleri, ve kendilerine öncelikle kaliteli ve deneyimli bir öğretmen bulmalarıdır. Bütün öğrencilerimize yeni öğretrim yılında başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 2
: 4950
Kayıt tarihi
: 07.09.06
 
 

ABD ve İngilterede İngilizce Öğretimi üzerine eğitim gördükten sonra 30 yıl devlet okullarında ve öz..