Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '18

 
Kategori
Eğitim
 

Geçmişteki Öfkemizi Geçmişte Halletmeliyiz

 

İnsanlar kendi çevrelerinde oluşturdukları mesafeler yoluyla da iletişim kurabilirler. Bir arkadaşınızla çok yakın durmak isterken bazılarıyla uzak kalmayı tercih edebilirsiniz. Mekânları kariyerin ve statünün bir göstergesi olarak da kullanabilirsiniz. Yüksekte oturmak, sağda oturmak, yüksek statü anlamına gelir.

İnsanların birbirlerine karşı tavır alıp aktif çatışmaya girmelerinin belirgin ya da örtük çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin karşımızdaki bir kişiyle daha önceden olumsuz bir durum yaşadıysanız, bugün sizin düşündüğünüz şeyleri dile getirse bile, yine de ona tavır alabilirsiniz. Oysa bugünkü ilgisiz bir olayı bahane edip geçmişin intikamını almaya çalışmak aslın­ da olumsuz bir yaklaşımdır.

Her zaman şunu hatırlamalıyız: Geçmişteki öfkemizi geçmişte halletmeliyiz. Eğer bir öfkemizi ertelemek zorunda kalmışsak, bu öfkemizi ilgisiz olaylara ve geleceğimize olumlu yön verecek olaylara karıştırmamalıyız. Yoksa sürekli iletişimimizde çatışmalar yaşarız.

Bu konuda şöyle bir örnek verilebilir: Diyelim ki bir arkadaşınız size belli bir konuda kaba davrandı... Siz de ‘ayıp olmasın’ diyerek sesinizi çıkarmadınız. Aradan zaman geçti ve aynı arkadaşınız sizin yanınızda farkında olmadan küçük bir pot kırdı. Siz de hemen kızarak ‘sen zaten hep böyle yaparsın’ derseniz, bir çatışma başlatmış olursunuz. ‘Sen zaten hep...’ sözü, zamanlama olarak olumsuz ve suçlayıcı bir genellemedir. Bunun yerine, arkadaşınız size kaba davrandığında anında tepki vermeliydiniz. Eğer anında tep­ ki veremediyseniz ve aradan da bir ay geçtiği hâlde bu olayı unutmadıysanız, o arkadaşınızı karşımıza alıp ‘şu davranışın beni üzmüştü’ diyerek söze başlamalısınız. Böyle yaparsanız, o arkadaşınıza yönelik öfkenizin alakasız olaylarda patlak vermesini önlemiş olursunuz.

 

 
Toplam blog
: 53
: 432
Kayıt tarihi
: 22.02.08
 
 

Eğitimle Geliştir Kendini           Eğitimci-yazar olarak halen Kişisel Gelişim, Liderlik, Beden ..