Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Geçmişten bugüne tüp bebek

Geçmişten bugüne tüp bebek
 

Geçmişten bugüne tüp bebek


Son 20 yıldır tanıştığımız ve kısa sürede sıradan yöntemlerden biri haline gelen tüp bebek nasıl yapılır sorusunun cevabını verelim.

Kısaca özetlersek tüp bebek kadın ile erkeğin üremelerini sağlayan hücrelerin laboratuvar ortamında döllenmesi sonucu oluşturulan gebeliktir. Her ne kadar karmaşık bir tedavi gibi görünse de tüp bebek yönteminde mantık basittir.

Tüp bebek tedavisinin en popüler kısırlık yöntemi olması yüksek başarı oranları ile alakalıdır. Her ne kadar özel sektör elinde olsa da ve manipülasyona açık bir yöntem olsa da tüp bebek en çok tercih edilen kısırlık yöntemi olmuştur.

Günümüzde nasıl uygulanıyor?
Kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki laboratuvar ortamında 2 gün yani yaklaşık 48 saat bekletilerek yumurtaların yarıya yakınında döllenme oluşur.

Döllenen yumurtalara embriyo (cenin) adı verilir. Daha sonra büyüyüp gelişmesi gereken anne rahmine yerleştirilir.

İğne benzeri bir katater kullanılarak rahim ağzından geçerek rahim içine yerleştirilen embriyoların yaklaşık %50’sinden olumlu sonuç alınmasına rağmen, oluşan gebeliklerin bir kısmında düşükle karşılaşmak mümkündür.

Bu uygulamalardan çiftlerin yalnızca %20-%30’luk kısmı gelişen tıbbın bütün imkânlarına rağmen olumlu sonuç alamamakla birlikte, tüp bebek tedavisi gören çiftlerden %40’ çocuk sahibi olabilmektedir. Bu oranlar uygulama sonuçlarına göre %70 %80’ leri bulmaktadır.

Daha çok embriyo (cenin) oluşturabilmek için yumurta sayısının çoğaltılması amaçlanır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi gören kadınlarda çeşitli ilaçlar (Gona_F, Puregon, Menogon) kullanılarak yumurtaları uyarılarak daha fazla yumurtlamaları sağlanır.

Tüp bebek tedavisinde rahme tek embriyo yerleştirilen kadınlarda gebelik şansı %10 larda kalırken, daha çok embriyo yerleştirilen kadınlarda oranın %40 %50 lere çıktığı gözlemlenmiştir.

Aşağıdaki videoda tüp bebek yöntemi ve aşamaları hakkında bilgi vermeye çalıştım


TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANIR?

Tüp bebek tedavisi, Bilinen yollarla gebeliği oluşmamış ve gebe kalmak isteyen kadınlara uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek, laboratuvar ortamında kadından alınan yumurtanın erkek spermiyle bir araya getirilerek döllenmesi sağlanır ve döllenen yumurta kadın rahmine transfer edilerek oluşturulan gebelik olarak tanımlanmaktadır. Bu döllenme laboratuvarda her bir yumurtaya bir spermin iğne yoluyla enjekte edilmesiyle, ya da spermlerin yumurtayı kendi bulması sağlanarak döllenme oluşturulur.

Tüp bebek tedavisinin ilk başladığı yıllarda cerrahi işlemler sonucu tüpleri hasar gören ve gebe kalamayan kadınlarda kullanılan bu yöntem gelişen tıbbi araştırmalar sonucu günümüzde kadınlarda kısırlığa neden olan bütün hastalıklarının tedavisinde kullanılmaya başlanmış ve yüz güldürücü sonuçlar alınmıştır.

TÜP BEBEK KİMLERE UYGULANMAZ?

Çocuk sahibi olmak isteyenlere tüp bebek tedavisi uygulayabilmek için çiftlerde bazı şartlara ihtiyaç vardır. Adayların aranan şartlara uygunluğunu anlamak için bazı araştırmalar yapılır. Yapılan araştırmalar sonucu çiftlere uygun tedavi yöntemlerine karar verilir.

Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisi için uygun adaylar hakkında bilgi alabilirsiniz


Tüp bebek tedavisi için kimler uygun değildir?

Hiç sperm bulunamayan ve cerrahi işlem sonucu yumurtalıklarda sperme ulaşılamayan baba adaylarında, yumurtlama kabiliyeti tamamen bitmiş, menopoza girmiş ve cerrahi operasyon sonucu rahmi alınmış anne adaylarında tüp bebek tedavisi uygulanmamaktadır.

Tüp bebek tedavisinin başarılı olması için bazı kurallar vardır. Kadın hastanın yaşı ne kadar genç olursa olsun ya da ileri yaşlarda olsun hormonal değerleri bozuk ise tüp bebek tedavisi ile başarı şansı çok düşüktür. Bu tür hastalarda tedaviye başlamamak daha uygun görülür. Bu hasta gruplarında tüp bebek tedavisine başlamak için karar doktor tarafından verilir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

 

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..