Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '13

 
Kategori
Siyaset
 

Geçmişten geleceğe

Geçmişten geleceğe
 

GEÇMİŞTEN GELECEĞE NE DEĞİŞTİ BİRDE SİZ BAKIN..


Geçenler  okuduğum bir kitapta Köktürklerin tarihini anlatılıyordu. Orada dikkatimi çeken bir kısım acaba bugünemi vurgu yapıyorudu? diye düşündürdü beni.

‘’Tarihte ‘Türk’ adını resmi devlet adı olarak ilk defa kullanan Köktürklerdir. Köktürklerin ortaya çıkışı 542’li yıllardadır. Çin kaynaklarındaki bilgilere göre Köktürklerin lideri Bumin Kağan (çince kaynaklarda Tu-men veya T’u-men)’dır. Bumin Kağan’ ın siyasi bir güç olarak ortaya çıkışından birkaç yıl sonra Çin ile resmi ilişkilere girdiği anlaşılmaktatdır,ancak o yıllarda Köktürkler, Avarlar (ruan-ruanlar)’a bağımlıdır. Bumin Kağan, Çin Seddi ‘nin kuzeyinde ipek ticaretiyle meşgulken bir yandan da Avarlara karşı başlatılan tölis isyanını bastırır. Bu başarının getirisi, en az elli bin kişilik bir kuvvetin kendisine bağlanması olmuştur.

Bumin Kağan , 552 yılında Avarlar üzerine baskın yapar ve onları mağlup eder. Bumin Kağan ‘ın kazandığı bu zaferden sonra Köktürk Kağanlığı tam olarak bağımsızlığına kavuşmuş olur. Yeni kurulan devletin batı kısımlarının idaresi, Bumin tarafından kardeşi İştemi’ye verilir.

Bumin’in ölümünden sonra yerine sadece birkaç ay hükümdarlık yapan oğlu Kara(Guo-lo) Kağan geçer.Kara Kağan’ ın hastalıktan ölmesiüzerine Köktürk tahtına, vasiyeti gereği kardeşi Muhan Kağan (553-572)oturur.

Bumin Kağanın kardeşi İştemi ise 576 yılına kadar merkeze bağlı olarak yabgu unvanı ile devletin batı kısmını idare eder. İştemi’nin bütün faaliyetleri doğudaki kağanlık adına olur. Doğuyu ise Bumin’in oğlu Muhan Kağan yönetmekteydi. Buda bize, Türk devletlerinin baştan beri yönetim olarak ikiye bölündüğünü göstermektedir.’’

Aklımın takıldığı cümle ‘Türk devletlerinin baştan beri yönetim olarak ikiye bölündüğünü göstermetedir’. Burada neyi ifade etmeye çalışılıyor? Ne maksatla söyleniyor bu cümle bilemem?

Ama güzel bir konuya değinildiğini düşünüyorum. Burada bahsedilen olaylar 1500 yıl önce yaşanmış olaylar peki bugün yaşanan olaylardan farkı ne? Yani Türkler’de devlet yönetimi Doğu-Batı şeklinde ise başından beri sonradan ayaklananların suçu ne? Bu başından beri böyleymiş zaten. 1500 yıl öncede bu uğurda can verenler oldu şu anda bu uğurda can verenler var.

Peki nereye gitti bizim cumhuriyet? Nereye gitti bizim devrimler? Aynı ölenler gibi unutuldu mu? Boşunamı öldüler o insanlar? Biz şu an ne Bumin Kağan dönemindeyiz ne de Muhan kağan. Biz cumhuriyet dönemindeyiz diye kandırılan, biz halkın sözünün geçtiği bir zamandayız diyerek insanların kandırıldığı bir zamandayız.

O zaman halkla beraber savaşa Kağanlarda giderdi. Hatta okadar ileriki tarihlere gitmeyelim. Padişahlar dönemine gidelim. Evet o zaman demokrasi denilen bir şey yoktu. Ama bir savaş varsa padişah başta giderdi. O zamanlardan bu zamanlara değişen tek şey ise savaşanlar sadece her iki tarafında askerleri. Bırakın şimdiki padişahların savaşmasını çolukları çocukları akrabaları bile savaşmıyorlar.

Ve halk ise şu anki padişahların gözünde savaşı başlatan aptallardan başka hiçbirşey değildir. Ölen masumlar ise bir hiç …

 
Toplam blog
: 7
: 508
Kayıt tarihi
: 29.11.12
 
 

Şu an özel bir sektörde grafikle uğraşıyorum. Ama birçok insan gibi asıl yapmak istediğim bu deği..