Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '12

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Geçmişten Günümüze iPhone’un Evrimi

Geçmişten Günümüze iPhone’un Evrimi
 

İphone


Apple’ın ilk iPhone’u duyurduğu, dün gibi aklımızda. Tabi bunun iPhone 5'in dün duyurulmasında payı olabilir. Her neyse, peki hiç düşündünüz mü, iPhone’un ilk telefonundan en son çıkan telefonu 5'e kadar göz atsak nelerle karşılaşırız diye? Gelin birlikte her bir telefonun genel özelliklerine göz atalım.

 

Apple iPhone

apple iphone

 

Apple’ın ilk telefonu iPhone, 2007'in Ocak ayında MacWorld’da duyurulmuştu. Fakat satışlara 6 ay sonra başlandı. O zamanlar piyasada tamamen dokunmatik ekran telefonlar nadir görünen bir şeydi. Bu yüzden iPhone gerçekten gözde bir telefon olmuştu ve kendinden baya bahsettirmişti. Telefonun inceliği 11.6mm boyutundaydı ve Apple bununla övünüyordu. 3.5 inch ekranı ve 480 x 320 çoklu dokunulabilir ekrana sahipti. 4GB veya 8GB olarak satışa sunuluyordu. Wi-Fi’ye sahip olması dışında da bazı ufak özellikleri ve Yahoo E-posta ile kampanyaları vardı.

 

Apple iPhone 3G

 

apple iphone 3g

 

iPhone satılmaya başladıktan bir yol sonra iPhone 3G adında yeni bir telefon duyuruldu. Adından da anlaşıldığı gibi telefon 2.5G den 3G ye yükselmişti. Buda devrim niteliğinde bir özellik olmuştu. Şık bir tasarımı vardı ve kulaklık girişi geliştirilmişti. GPS özelliği gelmişti. Baterinin ömrü uzatılmıştı ve telefon daha az pil tüketiyordu. En önemli güncellemelerden birisi ise işletim sisteminin iOS 2'ye yükselmiş olmasıydı. Bu işletim sistemi ile 3 üçüncü şahıs uygulamaları da aktif hale gelmişti.

 

Apple iPhone 3GS

apple iphone3gs

 

2009 yılının Haziran ayında duyuruldu. Telefonun ismindeki S hala gizemini korusa da Steve veya Speed’den geldiği düşünülüyor. Çünkü telefon şimdi daha güçlü ve daha hızlı bir işlemciye sahipti. Grafik kapasitesi arttırılmıştı. Daha güçlü bir bluetooth ve 7.2Mbps  Yüksek Hızlı Veri Topluluğu İndirme Erişimi(HSDPA) ne sahipti. Kameranın odağı düzeltilmiş ve 3 megapiksele yükselmişti. Bunların yanı sıra pusula, ses kaydedici ve ses kontrol edici uygulamalarda 3GS içinde bulunuyordu.

 

Apple iPhone 4

apple iphone 4

 

Ve sene 2010 olduğunda iPhone 4 duyuruldu. iPhone 4 yepyeni görünüyordu ve gündeme bomba gibi oturmuştu. Tamamen baştan yaratılmıştı. Parlak cam kaplamasına sahipti. Paslanmaz çelik bandı vardı. Yüksek çözünürlüklü retina ekranı vardı. Ayrıca telefonun ilk defa siyah ve beyaz model olarak üretildi. Elbette değişiklikler sadece tasarımdan ibaret değildi. Bir de telefonun içine göz atalım. Kullanıcılar iPhone 4'te iPad’de de olan A4 işlemcisi ile tanıştılar. Ön kamera mevcut ve FaceTime yapılabilir oldu. LED Flash’ı ile 5 megapiksel kamerası var ve 720p HD video çekme özelliğine sahip. Geliştirilmiş Wi-Fi ve bateri ömrü de diğer özelliklerden. Yazılım tarafına bakacak olursak işletim sistemi iOS 4'e yükseltilmiş. iBooks uygulaması geldi ve çoklu görev yapılabilir oldu. Uygulamaları klasör içine toplama gibi de menüde değişikliklere gidilmiş.

 

Apple iPhone 4S

 

apple iphone 4s

 

2011 yılının Ekim ayında iPhone 5 beklenirken çıktı ve Steve Jobs’un ölümüyle beraber çifte hayal kırıklığına uğrattı diyebiliriz. Kayda değer pek yenilik gelmedi. Sadece yazılımsal güncellemeler geldi diyebiliriz. Öncelikle iOS 5 bu telefon ile birlikte çıkmış oldu. Kamerada odak (focus) geliştirildi. Kamera 8 megapiksele yükseldi ve 1080p HD video kaydetme özelliğine sahip. Siri ortaya çıktı ve böylece ses kontrollü asistan kavramı ortaya çıkmış oldu. Donanımsal yönüne bakacak olursak çift çekirdek A5 işlemci geldi. Bulut yükleme bazlı iCloud ortaya çıktı. Böylece çektiğiniz fotoğraf, video gibi dosyaları iCloud servisiyle depolayabilirsiniz.

 

Apple iPhone 5

apple iphone 5

 

Ve sene 2012 Eylül ayı. Öncelikle tasarımsal özelliklerinden bahsedersek 5, %18 daha ince ve %20 daha hafif. Yani inceliği 7.6 mm iken ağırlığı ise 122 gram. Ekranının ilk defa büyümesiyle birlikte sosyal medyada da bir çok espriye sebebiyet vermiş oldu. Ekranın boyutu ise 3.6 inçten 4 inçe yükselmiş oldu. Ekran çözünürlüğü ise 1136×640 piksel. Gelelim donanımsal özelliklerine.A4, A5 derken bu seferde A6 çipiyle geliyor. Böylece daha harika grafik gösterimi ve performans verimi alınabiliyor. Kamera yine 8 megapiksel. LED flash ve otomatik odaklanma daha da geliştirilmiş durumda. Ayrıca gelmek bilmeyen panaroma moduda 5 ile birlikte telefonlarda bulunuyor. Telefonun arka kamerası 1080 HD görüntü kaydı yaparken öndeki kamerada 720p kayıt yapabiliyor. Buda FaceTime’da ki eğlenceli ve kaliteli görüşmeleri yeterince destekliyor. Bunların yanısıra iPhone 5 ile 4G bağlantı geliyor. Fakat NFC servisinin olmaması bir çok yankı uyandırdı. İşletim sistemide iOS 6'ya yükselmiş bulunuyor. Bu yeni işletim sistemiyle telefonda kendi harita uygulaması da bulunuyor. Siri ile harita tam uyumlu çalışıyor gibi gözüküyor. Türkiye’ de ne kadar iyi çalışır bilemem. Pil ömrüne gelecek olursak; telefon bekleme modundayken 250 saat açık kalması söylentiler arasında. 10 saat video izleme, 8 saat konuşma süresi ve 8 saat internet kullanımı dayanıklığı var.Siyah ve beyaz renklere sahip. 16, 32 ve  64 GB olarak fiyatları ise sırasıyla: $199, $299 ve $399 fiyatında.

 

 

İşte iPhone’un uzun ve yorucu macerasını sizlerle paylaştık.  İlk yıllarında telefon pazarında tahtın sahibi olsa da günümüzde Samsung ile kapıştığını görüyoruz. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Galaxy S3 mü yoksa iPhone 5 mi?

 
Toplam blog
: 11
: 11034
Kayıt tarihi
: 12.05.12
 
 

32 yaşında Nevşehir doğumluyum. Bir dijital pazarlama ajansında web tasarım ve seo uzmanlığı yapm..