Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Geçti 2014 treni

Geçti 2014 treni
 

Tarih hızla akıp giderken  bir seneyi daha geride bıraktık. Acısıyla tatlısıyla koca bir yıl tükettik. Biz  tüketiciler olarak tüketmeye devam etsek de bazı şeyler geri de kalır. Ya  mutluluklarımız, ya da üzüntülerimiz bizi hep takip eder. Bir yıl geçti, geçmesine ama acılarla yoğrulmuş bi yıldı bu. Maden kazaları, asansör faciası, sel, baraj kapaklarının açılması sonucu giden canlar, Kobane olayları sonucu yitirilen canlar ve birçokları. Bunların yanında seçimler 14 Aralık operasyonu gibi  birçok seyi geride bıraktık.

2014 treni kalktı gitti. Yerine 2015 treni geldi. Her sene sonunda yeni bir yıl ve yeni umutlar  içine bürünüyoruz. Gecen yılda yapamadıklarımızı bu yıl yapabilecek miyiz? Yeni yıla girereken herkesin temennisi aynıdır; huzur, mutluluk, sağlık, şans ve BARIS. 2014 te en çok adalet aradık. Bundan umudunu çoktan kaybedenler; bari eve ekmek götürelim diye inşaatta maden de canlarını verdiler. Bu işçilerin yakınları  tekrarda belki bir yerlerde adalet kalmıştır diye sokağa çıktılar. Sonuç; gaz, jop, yaka paça gözaltı, ağız burun kırılmış ya hapse, ya da geldikleri gibi eve boynu bükük  geri  dönüş. Ama  gelirken sağlam gelenler, giderken  enkazdan çıkmış gibi…

Tarih 15 Mayısı gösterdiğinde büyük bir maden kazası meydana geldi. Tarihteki en büyük  facialar arasında yer alan kaza da 301 işçi hayatını kaybetti. Onlarca yaralı çıktı. Ülkede 3 gün milli yas ilan edildi. İşin ilginç yanı dönemin başbakanı Erdoğan: “ bunlar işin fıtratında var. İngiltere’ de oluyor” demesi ve Türkiye’yi 1900 lerin başındaki İngiltere ile kıyaslamasıydı. Ancak bundan hiçbir ders alınmadı. Nitekim  cok geçmeden önce Şırnak’ta bir kaza meydana gelirken, birkaç sonra bu  sefer Karaman Ermenek’ te 18 işçinin yaşamını yitirdiği kaza vuku buldu. Ancak sadece bununla kalmadı ölümler. Madende olduğu gibi inşaatta da sürdü. Eylül ayına girildiğinde başka bir felaket haberi geldi. Yapımı süren bir rezidansın 36. Katında yere düşen asansörde 10 işçi daha kaybettik. Acı acı üstüne acı gelmeye devam ediyordu. İnşaatlarda  ihmalkarlıklar tam gaz sürerken ölümlerde arka arkaya gelmeye devam ediyordu. İnsanlar pikniğe giderken bile ihmallerden kurtulamadı. Tarih 25 Ağustos u gösterdiğinde bu defa ki facianın adresi Siirt’ti. Pikniğe giden insanların üstüne açılan baraj kapakları 5 piknikçiyi yuttu. Ekim ayında ise Kobane ‘ki çığlıklara sessiz kalan hükümete isyan olayları damga vurdu. Öfkenin birikip nasıl isyana dönüştüğünü gördük. 50 e yakın insan hayatını kaybederken onlarca ev iş yeri yakıldı. Hükümetin aklında sadece Yasin Börü kalmış. Onca insan ölürken, sorumluğu kendisi dışında herkese atan bir iktidara tanık olduk.

Önemli  olaylardan biri de yapılan seçimlerdi. Önce 30 Mart yerel seçimler, arkasında 10 Ağustos ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Yerel seçimlerde yine Akp ipi göğüslerken, Chp  ikinci parti çıktı. Mhp ve Hdp’de 3 ve 4 sıraları aldı. Cumhurbaşkanlığı  seçimlerine 3 aday vardı. Akp ‘den Erdoğan, Chp ve Mhp  Ekmelettin İhsanoğlu’nu aday gösterirken, Hdp  selahattin Demirtaş’ı  çıkardı. Sonuç  olarak Erdoğan ilk turda aldığı oylarla seçildi ve yeni dönemde Cumhurbaşkanı oldu. Başbakanlık koltuğuna ise Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu getirildi.

Yılın son ayına girdiğimizde  paralel yapı operasyonları damga vurdu. Hükümet 17 ve 25 Aralık operasyonlarının intikamını almak için operasyon üstüne operasyon yaptı. Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı bile çıkartıldı. Biz bu savaşın izleyicileriyiz başımıza bişey gelmesinde…

2015 girdik ama acılarımız, üzüntülerimizde bizimle beraber girdi. Hala adalet istiyoruz… Roboski için, Soma için, Ermenek için Gezi de hayatını kaybedenler için  faili meçhuller için… bekliyoruz bişey olacağı yok ya. İnsanlık hali işte umudunu kaybetmiyor. Pandora ‘nın kutusunda umut çıkmış  bir tek iyi şey olarak. Bizde umutluyuz adalet tecelli edecek er ya da geç.

 

 

 
Toplam blog
: 4
: 760
Kayıt tarihi
: 19.01.14
 
 

Ege Üniversitesi Gazetecilik  ..