Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '08

 
Kategori
Kültürler
 

GEKO yakışıklı kertenkele

GEKO yakışıklı kertenkele
 

Geko uzakdoguda sans getirdigine inanilan bir kertenkele.Ev satin alirken onlari da alirsiniz.


Geko, nemli tropik bölgelerde yasayan bir tür kertenkeledir. Ancak bu kertenkele diger hem cinslerden farkli bir özelligiyle ayrilir. Duvarda veya tavanda, düz bir yolda yürüyormus gibi rahat hareket edebilir parlak kaygan bir zeminde bas asagi bir konumda kosturabilir. Hatta düz bir tavana tek ayagi ile tutunup, vücudunu asagi birakarak asili durabilir.

Geko ayaklarinda yapiskan salgilamayan, vantuzlari olmayan cok rahat rahat yuruyen bir kertenkele. Dusme korkusu yok, herhangi bir elektrostatik ozelligi de yok yakisiklinin.

Bilim adamlarini bile sasirtan bir ayak yapisina sahip.
Hayvanin ayak parmaklari, tipki bir kitaptaki sayfalar gibi ince doku yapraklari ile kapli Her bir yaprak sayfada binlerce killari olan bir hayvan. Fiziksel olarak bir cekim kuvveti olusturuyor, gercekten sasirtici bir sistem.

Bilim adamlari GEKO etkisi gibi birtakim deneyeler yapmislar. Gelecekte bu hayvanin yapisma sistemini belki sanayide kullanabiliriz

GELENEKLER KULTUR VE EKOLOJI

Ben geko nun size Ne kadar asyada yaygin oldugunu anlatmak istiyorum. Singapore(GEKO) Malezya Endonezyada bu hayvanin benzerine , TOKO TOKO derler.

Herhangi bir eve daldiniz, evlerin 2-3 adet kertenkele icinde oldugunu gorunce muhabbet ederken gozunuzden kacmiyor. Turk insani olarak evin icinde surungen gormek, Sonunda soruyorsunuz, Insana dokunmayan bir hayvan , ben kendim inceledim. Ayni bizim kediler gibi birer avlanma sahasi var duvarlari resmen paylasmislar. aslinda 1 tane geko yokmus evin odasinda 6-7 tane varmis gunduz kimisi saklanmis.

Geko faydali bir hayvan, evin icinde olmasi kotu degil , diyelim bir sinek oldurdunuz duvarda, once karincalar orduyla sinegi parcaliyor sonra geko karincalari yiyor. duvar kendi kendine temizleniyor. Ekolojik siteme bakin. Bizim tekir kediler nasil kavga ederse gekolar da kavga ediyorlar. Sinir bolge savasi, bir geko hicbir zaman oteki gekonun sinirlarini asmamali. Yoksa kavga cikiyor. Bazen kavgada yere dusen oluyor kavga esnasinda tokkooo tokkkoo, yada gekoo gibi sesler cikariyorlar kedilerimiz gibi.

Asla insana yaklasmazlar, siz uyurken duvarda uyuyan sinek ve sivrisinekleri yerler Singapore da Hamile olan bir kadinin dogum esnasinda Geko gormesi, yada ruyasinda gormesi Cok hayirlidir.Bir geko kendi kendine insan ustune duserse ugursuzluk kabul edilir

Sans getiren bir hayvandir, Ugur getirir. O yuzden uzakdoguda sembolize olmustur. Bir ev Satin alirken GEKO lari da satin alirsiniz, ugur bereket parasi vermeyi unutmayin

Kismetiniz, ugurunuz bol olsun.


Senolmutlu@2008

 
Toplam blog
: 20
: 4653
Kayıt tarihi
: 31.08.08
 
 

1969 Bulgaristan dogumluyum, 1978 de Istanbula gocmen geldik. Ilkokul-Orta ve Lise ve acikogretim Un..